Θετικό, αλλά δεν αρκεί το μέτρο παροχής οικονομικών κινήτρων για τη μετεγκατάσταση πολιτών στον κεντρικό και βόρειο Έβρο, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Στο Τρίγωνο, για κάθε 1 άτομο που γεννιέται, πεθαίνουν 18
Της Κικής Ηπειρώτου
Ως ανεπαρκή, σε πρώτη ανάγνωση, χαρακτηρίζονται τα μέτρα για την αναχαίτιση της δημογραφικής κατάρρευσης του Έβρου, τα οποία ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, στην εκδήλωση παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος για την ανασυγκρότηση του νομού, που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα.
Με επίκεντρο το πρόγραμμα επιχορήγησης της μετεγκατάστασης πολιτών σε περιοχές του κεντρικού και βορείου Έβρου, για την επιτυχία του οποίου εκφράζονται ήδη έντονες επιφυλάξεις, η κυβέρνηση αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα, δεν έλαβε, τελικώς, γενναίες αποφάσεις που θα μπορούσαν πραγματικά να αναστρέψουν την πληθυσμιακή κατάρρευση της ενδοχώρας και την ερήμωση των χωριών μας.
Δραματικά τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο επίσημος πληθυσμός του νομού Έβρου είναι 133.802 κάτοικοι. Το 2011 στον Έβρο ο πληθυσμός έφτασε τους 147.326 κατοίκους, όπερ σημαίνει ότι ο νομός έχασε μέσα σε 10 χρόνια 13.524 άτομα, αριθμός που προσεγγίζει τον πληθυσμό που έχουν σήμερα Δήμος Σαμοθράκης και του Δήμο Σουφλίου μαζί.
Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης το 2011 είχαν απογραφεί 72.905 άτομα και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης 57.829, ενώ το 2021 71.151 και στην πόλη 59.723.
Στο Δήμο Διδυμοτείχου, το 2011 είχαμε πληθυσμό 19.370 και στην πόλη του Διδυμοτείχου 9.161. Το 2021 στο Δήμο απογράφηκαν 16.060 και στην πόλη 8.681.
Στο Δήμο Ορεστιάδας το 2011 είχαν απογραφεί 37.380 άτομα και στην πόλη 18.136, το 2021 31.686 στο σύνολο του Δήμου και στην πόλη 19.666.
Ο Δήμος Σαμοθράκης το 2011 είχε πληθυσμό 2.773 άτομα και το 2021 2.596.
Στο Δήμο Σουφλίου το 2011 είχαν απογραφεί 14.898, στην πόλη του Σουφλίου 3.781 και το 2021 ο Δήμος είχε πληθυσμό 11.709 και στην έδρα του Δήμου 3.770.
Συνολικά, ανά Δήμο, καταγράφονται τα εξής ποσοστά μείωσης πληθυσμού:
Δήμος Αλεξανδρούπολης: 2,4%
Δήμος Διδυμοτείχου: 17,1%
Δήμος Ορεστιάδας: 15%
Δήμος Σαμοθράκης: 6,3%
Δήμος Σουφλίου 21,4%
1 γεννιέται, 18 πεθαίνουν
Το πρόβλημα αναδείχθηκε πρόσφατα και σε οδοιπορικό της ΕΡΤ και του Δημήτρη Σταματάκη στα έρημα χωριά του Έβρου.
Σε ό,τι αφορά τα νούμερα θανάτων και γεννήσεων, στην περιοχή του Τριγώνου κατά μέσο όρο γεννιέται 1 άτομο και πεθαίνουν 18, ενώ στους Μεταξάδες ένα άτομο γεννιέται, 12 πεθαίνουν. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Τριγώνου Μανώλης Χατζηπαναγιώτου, στο δημοτικό σχολείου Τριγώνου, για τη φετινή σχολική χρονιά, δεν υπήρξε ούτε μία εγγραφή νέου μαθητή στην α’ τάξη.
Οι ηλικιωμένοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που ζουν σε όλα αυτά τα χωριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο χωριό Φυλάκιο, ο νεότερος άνθρωπος είναι 57 ετών. Στο χωριό, πριν 20 χρόνια, ζούσαν πάνω από 1.000 κάτοικοι. Σήμερα, έχουν μείνει μόλις 200.
Οι άνθρωποι του νομού, ωστόσο, τονίζουν πως ναι μεν πρόκειται για ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, σε συνδυασμό με το μέτρα της μοριοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων και του προγράμματος της ΔΥΠΑ για προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο τονίζουν ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα για να ανακοπεί η δημογραφική κατάρρευση, ενώ αναφορικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, εκφράζουν και τις επιφυλάξεις τους για τον πληθυσμό, που θα εγκατασταθεί στον τόπο τους.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης
Πρόγραμμα ενίσχυσης με έως 10.000 ευρώ για 1.000 ωφελούμενους που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου εξήγγειλε από τον Έβρο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε η Υπουργός, η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα ανοικτό πρόγραμμα κάλυψης εξόδων εγκατάστασης στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο θα ενισχύονται έως 10.000 ευρώ 1.000 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους και θα εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει:
Ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 5.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 5.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
Ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 3.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.
Η επιλογή των δικαιούχων θα βασίζεται στη λογική της μετεγκατάστασης τους στην περιοχή από άλλες περιοχές και στη συσχέτιση με την εργασιακή / επαγγελματική εξέλιξη τους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
ΑΠΟΨΗ
«Γιατί να μείνω στο χωριό;»
του Θανάση Τσολάκη, δημοσιογράφου
«…Αυτό το σπίτι βρίσκεται στα Λαγυνά του Δήμου Σουφλίου – ένα χωριό που απέχει περίπου 15 χλμ από το Σουφλί και περίπου 50 χλμ από την Αλεξανδρούπολη. Άρα δεν το λες και “απομακρυσμένο”. Όμως, όσο και να θέλω – που, θέλω πολύ- δεν γίνεται να μείνω μόνιμα σε αυτό. Όπως δεν γίνεται να μείνει κανείς που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία.
Και εξηγώ:
Α) Γιατί να μένω στο χωριό και να πρέπει να διανύω κάθε μέρα 100 χιλιόμετρα για να πάω στη δουλειά και μάλιστα σε δρόμους εξαιρετικά κακής ποιότητας και ιδιαίτερα επισφαλείς για το όχημα και την σωματική μου ακεραιότητα;
Β) Σε ποιο ίδρυμα παροχής νοσοκομειακής φροντίδας θα προστρέξω αν αρρωστήσω και δη ξαφνικά; (αν υπάρχουν και παιδιά, τότε η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη). Και μη πείτε ότι θα πάω στο Κ/Υ Σουφλίου καθώς ΚΑΙ αυτό – όπως όλα- λειτουργεί περίπου με προσωπικό ασφαλείας
Γ) Ποιου τύπου εκπαίδευση θα λάβουν τα παιδιά όταν το πλησιέστερο σχολείο είναι στα 15 χλμ, όπως και όλες οι εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες;
Δ) Πώς θα μετακινούμαι από και προς το σπίτι μου εάν δεν έχω (ή/και χαλάσει) το αυτοκίνητο μου, όταν περνάει από το χωριό μόλις ΕΝΑ λεωφορείο την ημέρα και κανένα τρένο;
Κι αν κάτσουμε τώρα να μιλάμε θα βρούμε άλλους 150 λόγους που καθιστούν απαγορευτική τη διαβίωση σε χωριό, όσο ρομαντική κι αν μοιάζει αυτή η προοπτική.
ΑΝ λοιπόν ποτέ (ξανα)γίνουν τα χωριά ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ (με ό,τι συνεπάγεται αυτό), τότε μπορούμε να ξανασυζητήσουμε κυβερνητικά – όποιας κυβέρνησης- σχέδια περί ξαναγεμίσματος τους με κόσμο. Μέχρι τότε, μπορούμε απλώς να κοιτάμε τι ωραία που σκάνε στον αέρα τα πυροτεχνήματα περί καταπολέμησης του δημο-γραφικού και να πιάνουμε το νήμα από τη μέση, δημιουργώντας κουβάρια πεταμένα δω κι εκεί».