Ασπιώτης: «Θετικές οι εξελίξεις για το λιμάνι, αναγκαία η συνεργασία όλων για την επόμενη μέρα»

Μιλά στη «Γ», μετά την ακύρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου – Σημειώνει πως το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να αξιοποιήσει το λιμάνι με εκσυγχρονισμό υποδομών και νέες θέσεις εργασίας. «Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος και για τη δυτική χερσαία ζώνη»

της Κικής Ηπειρώτου

Τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης αποφάσισε και επίσημα το ΤΑΙΠΕΔ, στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, επισφραγίζοντας έτσι τη νέα σελίδα που ανοίγει για το λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, «το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα αναλάβει άμεσα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με δηλώσεις του στη ΓΝΩΜΗ, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης υπενθύμισε πως είχε προτείνει από το 2020 ακόμη να προκληθεί μία ανοιχτή σύσκεψη από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, με μοναδικό θέμα το λιμάνι, όπου θα γινόταν αναλυτική ενημέρωση από τον ΟΛΑ, κυρίως για τις λεπτομέρειες του υπό προκήρυξη τότε διαγωνισμού, με τοποθετήσεις από όλους τους τοπικούς φορείς. Κάτι τέτοιο δεν έγινε τότε, πλέον, όμως, με τις νέες εξελίξεις, θεωρεί αναγκαίο να ανοίξει ο διάλογος τόσο μεταξύ των τοπικών φορέων, όσο και μεταξύ φορέων και ΤΑΙΠΕΔ.
«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Πρωθυπουργού. Το ότι παραμένει το λιμάνι μας στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, είναι σίγουρα μία απροσδόκητη εξέλιξη που, όμως, μας εξέπληξε θετικά. Κακά τα ψέματα, είναι γεγονός ότι το λιμάνι μας καταδεικνύεται ως ιδιαίτερης σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το στοίχημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει το ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιήσει το λιμάνι, όταν τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαμε δει κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια αξιοποίησης. Τώρα, όμως, λόγω της διεθνούς συγκυρίας και της γεωστρατηγικής του θέσης, ευελπιστούμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα υλοποιήσει κάποιο σοβαρό και μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του λιμανιού, καθώς δεν υπάρχουν οι υποδομές εκείνες που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, ώστε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει δραστηριότητα και στο εμπορικό κομμάτι».
Ο κ. Ασπιώτης στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορεί και οφείλει να παίξει η τοπική κοινωνία και οι φορείς της.
«Είναι σημαντικό, από εδώ και στο εξής, ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός αναφορικά με το μέλλον του λιμένα, να γίνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Να μην αποφασίζει, δηλαδή, μόνο το ΤΑΙΠΕΔ, ο ΟΛΑ, ή η κυβέρνηση. Θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς και να γίνει διάλογος. Επιπλέον, θα πρέπει, για ό,τι κι αν αποφασιστεί να γίνει από εδώ και πέρα, να υπάρξει ανταποδοτικότητα και όφελος προς τους πολίτες. Το βασικό ζητούμενο για εμάς είναι οι θέσεις απασχόλησης, αυτή είναι η προτεραιότητά μας: Οι νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που πρέπει να προκύψουν».
Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου σημείωσε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει συλλογική προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να τεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το μείζον θέμα της απόδοσης της δυτικής χερσαίας ζώνης στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της έκτασης θα πρέπει να προκύψουν μέσα από διάλογο και ανταλλαγή προτάσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λύση για ένα θέμα, το οποίο παραμένει ακόμη αρκετά θολό, όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο