efhmerida1

Ασπιώτης: «Μόνο στα λόγια η περίφημη ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας στην Αλεξανδρούπολη»

«Οι φημολογίες περί ‘’ενεργειακού κόμβου’’ έχουν εκτοξεύσει το κόστος ζωής για τους κατοίκους», τονίζει ο πρόεδρος του Εργ/κού Κέντρου Έβρου.
Μόνο ο τουρισμός σώζει την κατάσταση: Πάνω από 700 airbnb και δεν αρκούν…

της Κικής Ηπειρώτου

«Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», δήλωνε πριν από ακριβώς 2 χρόνια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της εκδήλωσης που είχε σηματοδοτήσει την έναρξη υλοποίησης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Gastrade.

Δύο χρόνια αργότερα, η περίφημη ανάπτυξη που μέσα από την υλοποίηση μεγάλων έργων, με επίκεντρο το λιμάνι και το LNG, θα δημιουργούσε πολλές νέες θέσεις εργασίας στην Αλεξανδρούπολη, φαίνεται πως έχει μείνει, προς το παρόν, στα λόγια. Η πρωτεύουσα του Έβρου, η οποία παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ως μία εύρωστη, οικονομικά ακμάζουσα περιοχή, στην πραγματικότητα, ζει κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- από τον τουρισμό.

Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Στάθη Ασπιώτη να μας δώσει μία εικόνα από την τοπική αγορά εργασίας, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα. Ισχύουν όσα ακούμε (αλλά δεν βλέπουμε) περί τεράστιας ανάπτυξης και μεγάλων ευκαιριών απασχόλησης;
«Δεν υπάρχει κάποιο θετικό αποτύπωμα σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, προς το παρόν τουλάχιστον. Αν πάρουμε ως παράδειγμα το LNG, που είναι το μοναδικό έργο που έχει προχωρήσει σε φάση λειτουργίας, έχουμε περίπου 32 εργαζόμενους, που είναι όλοι ναύτες, άγνωστο αν κάποιοι είναι από την περιοχή μας… Αυτή την στιγμή, όσα ακούγονται για τα έργα που γίνονται και που θα γίνουν στην περιοχή, είναι όλα μηδέν για τους εργαζόμενους και γενικά για την οικονομία της πόλης. Δεν υπάρχουν ούτε νέες  θέσεις, ούτε καλύτεροι μισθοί, ούτε βελτίωση της αγοραστικής δύναμης. Αυτό που μας έσωζε και μας σώζει τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός. Όλα τα άλλα είναι στα χαρτιά. Πραγματικά, δεν υπάρχει τίποτα, ούτε στο λιμάνι που ακούσαμε τόσα για την ανάπτυξή του, ούτε για τα άλλα μεγάλα έργα. Όταν θα γίνει το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, τότε λέγεται ότι θα δούμε 80-90 θέσεις εργασίας», αναφέρει ο κ. Ασπιώτης, δίνοντας και μία άλλη διάσταση σε όλη αυτή την αναπτυξιακή παραφιλολογία που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.

«Όσα λέγονται περί ενεργειακού κόμβου και μεγάλης ανάπτυξης στην Αλεξανδρούπολη, λειτουργούν στην πραγματικότητα αρνητικά για την πόλη και τους κατοίκους της. Η φημολογία ότι εδώ γίνεται κάτι πολύ μεγάλο, με τεράστια οικονομικά οφέλη, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές στα ενοίκια και ο κόσμος να δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να καλύψει τις ανάγκες του. Πολύς κόσμος δεν μπορεί να νοικιάσει ένα σπίτι σε λογική τιμή… Σίγουρα θα φανεί στα επόμενα χρόνια αν όλα όσα ακούμε θα υλοποιηθούν, για την ώρα ωστόσο, για μένα, δεν υπάρχει καμία μα καμία ανάπτυξη. Μόνο στα λόγια. Εξάλλου, όταν στη ΒΙΠΕ έχουν κλείσει όλες οι επιχειρήσεις, εκτός από 2-3, για ποια ανάπτυξη μιλάμε;» διερωτάται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει πως η ανεργία και στην περιοχή μας, είναι πάνω από 20%, τονίζοντας πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που εμφανίζουν την ανεργία στο 10%, είναι πλασματικά, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τους μακροχρόνια ανέργους που καταγράφονται μόνο στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

Πάνω από 700 Αirbnb και δεν φτάνουν…

Το τουριστικό ρεύμα, κυρίως από Τουρκία, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης είναι κυρίως οι κλάδοι που επωφελούνται, και που, σύμφωνα με τον κ. Ασπιώτη, μπορεί και να είχαν κλείσει χωρίς την στήριξη των ξένων τουριστών.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, η περιοχή δεν ήταν έτοιμη για όλη αυτή την τουριστική έκρηξη. Στον τομέα της φιλοξενίας και των καταλυμάτων, τα περισσότερα ξενοδοχεία  εμφανίζουν σχεδόν όλο το χρόνο πληρότητες κοντά στο 100%, ενώ υπάρχουν περίοδοι που δεν επαρκούν ούτε τα περίπου 700 Airbnb στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης! Επιπλέον, η πόλη δεν διαθέτει αρκετά πάρκινγκ για να καλύψει τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών, ενώ διαχρονικά είναι τα προβλήματα με το τελωνείο των Κήπων.
Σε ό,τι αφορά την εύρεση προσωπικού, ο κ. Ασπιώτης εκτιμά ότι σε αντίθεση με άλλους προορισμούς, στην Αλεξανδρούπολη δεν υπάρχει ανάλογο πρόβλημα. Όσο για εκείνους που ισχυρίζονται ότι ειδικά οι νέοι προτιμούν να λαμβάνουν επιδόματα από το να βρουν δουλειά, σχολιάζει: «Κανείς δεν θέλει να ζει με τα 500 ευρώ του επιδόματος, αν μπορεί να έχει μία καλή δουλειά, αν πληρώνεται στην ώρα του και αν λαμβάνει όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία. Αυτοί που έχουν αυτές τις απόψεις, τις έχουν επειδή ξέρουν πολύ καλά ότι οι ίδιοι δεν είναι εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους».

Ακρίβεια και αισχροκέρδεια δίχως τέλος

Περίπου 35 ευρώ το μήνα απομένουν στον εργαζόμενο μετά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. «Είναι μία καλή κίνηση, αλλά όχι αυτή που θα περιμέναμε, σίγουρα όχι αυτή που έχει ανάγκη ο εργαζόμενος, την στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και στα καύσιμα. Όταν τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 200 και 300%,  η μείωση της τάξης του 15-20% σε κάποια προϊόντα είναι αστεία. Θα πρέπει όχι μόνο να σταματήσουν οι αυξήσεις, αλλά και να μειωθούν δραστικά οι τιμές, τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης», σημειώνει ο κ. Ασπιώτης και υπενθυμίζει το κάλεσμα της ΓΣΕΕ για την πανελλαδική απεργία τη 17ης Απριλίου. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων είναι οι αυξήσεις των μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

1 Σχόλιο

  • Δημήτρης
    Posted 11 Απριλίου 2024 06:33 0Likes

    Μεγαλύτερος ψεύτης από τον Μητσοτάκη δεν υπάρχει, ότι λέει το αντίθετο γίνεται, μπλέξαμε με αυτόν. Όχι μόνο ανάπτυξη δεν έχουμε αλλά και από το κακό στο χειρότερο πάμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr