“Ασφυκτιά” η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Διδυμότειχο

Την ανάγκη στήριξης της επισήμανε κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Πανέβριο Συνέδριο Εθελοντών Αιμοδοτών, ο πρόεδρος των Νεφροπαθών βορείου Έβρου – Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ

Την ανάγκη στήριξης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Διδυμότειχο επισήμανε κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Πανέβριο Συνέδριο Εθελοντών Αιμοδοτών, ο πρόεδρος των  Νεφροπαθών βορείου Έβρου π. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Όπως αναφέρει το ertnews.gr, οι αιμακαθαρόμενοι νεφροπαθείς, έχουν μεγάλη ανάγκη από την προσφορά αίματος αφού ανάλογα με  τα αποτελέσματα του  αιματολογικού ελέγχου  που κάνουν  πολύ συχνά, τους παρέχονται συνήθως  μονάδες αίματος μέσα στο Νοσοκομείο.

Ο πατέρας Χρυσόστομος μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας τόνισε ότι η επάρκεια αίματος για όσους κάνουν αιμοκάθαρση είναι ζωή κι ότι άμεσα θα πρέπει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διότι δυστυχώς οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε αυτήν, καθημερινά αυξάνονται  ενώ ήδη αρκετοί συμπολίτες πηγαινοέρχονται καθημερινά στην Αλεξανδρούπολη για να εξυπηρετηθούν.

«Για να έρθει κάποιος στη Μονάδα πρέπει να υπάρχει μια άδεια θέση  και για τα έκτακτα περιστατικά, πρόσθεσε και αυτό προϋποθέτει έγκαιρη προετοιμασία»

Ο κ. Φίστας Νικόλαος ιατρός νεφρολόγος είναι τα τελευταία  2 χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και επικουρικά υπεύθυνος της Μονάδας το τελευταίο ενάμιση χρόνο .

Επιβεβαίωσε την ανάγκη «ενίσχυσης , επέκτασης και ενδεχομένως οριστικής μετεγκατάστασης της Μονάδας σε χώρο που να καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο» όπως ανέφερε.

Σήμερα η Μονάδα εξυπηρετεί 55 ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση, άλλοι 10 που κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση στο σπίτι τους και άλλοι 15  που πηγαινοέρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για να εξυπηρετηθούν.

Η Μονάδα λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητας της όπως επισημαίνει, μόνο με 2 γιατρούς (που εκτελούν 15 εφημερίες το μηνά  ο καθένας ) ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται 4 όσο δε για  το νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω από το όριο,  δηλαδή εργάζονται 11 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 16.

Στο μέλλον φαίνεται πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες απαιτήσεις γι’ αυτό υπάρχει το πάγιο  αίτημα να γίνει η μεταφορά της Μονάδας από το υπόγειο   σ ένα χώρο που να πληροί προδιαγραφές ασφάλειας , ποιότητάς, ξενοδοχειακής υποστήριξης , πολύ καλύτερης από την σημερινή. Ήδη όπως ανέφερε με τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης αποκτήθηκαν καινούργιες καρέκλες ασθενών οπού μαζί με τα 14 μηχανήματα αιμοκάθαρσης στελεχώνεται άμεσα ο νέος  χώρος που θα φιλοξενηθούν.

Τα ωράρια εργασίας είναι εξαντλητικά αγγίζουν τα όρια του απάνθρωπου σύμφωνα με τον κύριο Φίστα. Το Νοσοκομείο ασφυκτικά και πρέπει να  δοθούν άμεσες λύσεις ώστε να μεταφερθεί η Μονάδα σε έναν πιο υγιή χώρο, για να υπάρχουν καρέκλες άδειες και για τα  έκτακτα περιστατικά τα οξέα περιστατικά διευκολύνοντας τους πολίτες που διανύουν 200 και 300 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν την Αλεξανδρούπολη.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ                 

 Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανάγκη στήριξης της μονάδας πραγματοποίησαν βουλευτές του ΚΚΕ. Σε ερώτησή τους, μεταξύ άλλων σημειώνουν: Στη συζήτηση που διεξήχθη πρόσφατα στο Πανέβριο Συνέδριο Εθελοντών Αιμοδοτών αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.

Η Μονάδα λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της μόνο με 2 γιατρούς, που εκτελούν 15 εφημερίες το μήνα ο καθένας, ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται τουλάχιστον 4. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι 11 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 16.

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει, δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών. Τα «σπασμένα» τα πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι ασθενείς, ιδιαίτερα όσοι είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας προς τέρψη των ιδιωτικών ομίλων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της λειτουργίας των δημόσιων δομών με τα κριτήρια της «αγοράς». Αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς να ταλαιπωρούνται, να επιβαρύνουν την υγεία τους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να δουλεύει πέρα των ορίων του και ταυτόχρονα να μην υπάρχει η δυνατότητα για αντιμετώπιση των όποιων οξέων έκτακτων περιστατικών, αφού δεν υπάρχουν άδειες καρέκλες, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα, επειδή υπάρχει η πιθανότητα στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, όπως εκτιμά το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας, προβάλλει η ανάγκη και για άμεση μεταφορά της Μονάδας από το υπόγειο του Νοσοκομείου, σε ένα χώρο που να πληροί προδιαγραφές ασφάλειας, υγιεινής, ποιότητας, πολύ καλύτερης από τη σημερινή.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να στελεχωθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου με όλο το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
  • Να μεταστεγαστεί η Μονάδα σε χώρο κατάλληλο που να πληροί όλες τις προδιαγραφές
  • Να εξοπλιστεί με τα αναγκαία μηχανήματα αιμοκάθαρσης και λοιπό εξοπλισμό (καρέκλες κλπ).

Οι Βουλευτές ΚΚΕ

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο