Άρση μέτρων: Τι αλλάζει στη ζωή μας από την 1η Μαΐου

Δυσφορία και έντονες αντιδράσεις για την πλήρη άρση των μέτρων από τους λοιμωξιολόγους – Όλο το παρασκήνιο

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει η ζωή στη χώρα μετά την 1η Μαΐου, καθώς χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την περαιτέρω άρση σχεδόν όλων των μέτρων για τον κορονοϊό. Κομβικές ημερομηνίες, με βάση τις ανακοινώσεις, είναι σε πρώτη βάση η 1η Μαΐου και η 1η Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη άρση των μέτρων αναμένεται να επαναξιολογηθεί την 1η Σεπτεμβρίου ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Πιο αναλυτικά:
Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass. Το μέτρο ωστόσο, θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.
Από την 1η Ιουνίου παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Εδώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί και θα περιλαμβάνει τα μέτρα αναλυτικά θα επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική σε νοσοκομεία και όλες τις υγειονομικές δομές, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ.
Από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test.
Από την 1η Μαΐου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους. Αυτός, επί της ουσίας θα είναι και ο μόνος περιορισμός που μένει για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων και σε εστίαση και διασκέδαση, με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός. Και αυτό το μέτρο πάντως, θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.
Από αύριο 15 Απριλίου δεν θα καταλογίζεται πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Όσον αφορά το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα. Υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά όπου επικρατεί συνωστισμός. Αυτό το Πάσχα πάντως θα είναι όπως παλιά, καθώς όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας.

Ο τουρισμός «έπνιξε» τις αντιδράσεις των ειδικών στην πλήρη άρση των μέτρων

Μεγάλες συγκρούσεις στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αλλά και έντονο προβληματισμό στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ προκάλεσαν οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, με τις οποίες ο κ. Πλεύρης, προφανώς με κεντρική οδηγία, προανήγγειλε την άρση όλων των μέτρων, περιλαμβανομένου και αυτού των πιστοποιητικών εμβολιασμού, την 1η Ιουνίου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iEidiseis.gr αρκετοί από τους επιστήμονες εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους στην απόφαση της κυβέρνησης να στείλει από τώρα «σήμα απόλυτης χαλάρωσης», διότι, όπως χαρακτηριστικά είπαν κάποιοι εξ αυτών, «θα το βρούμε μπροστά μας στα μέσα του επόμενου μήνα». Οι διαφωνούντες με την κυβερνητική απόφαση συνέστησαν να διατηρηθούν ως έχουν τα μέτρα χωρίς άλλες ανακοινώσεις μέχρι τις 2 Μαίου, οπότε θα επιστρέψουν οι εκδρομείς της Πρωτομαγιάς, με το σκεπτικό ότι έρχονται δύο διαδοχικά τετραήμερα μαζικών εξορμήσεων στην περιφέρεια αλλά και το εξωτερικό, τα οποία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν σημαντικά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. «Αν προαναγγείλουμε την πλήρη άρση τους, τότε αφενός κανείς δεν θα τηρήσει κανένα μέτρο το Πάσχα και την Πρωτομαγιά και αφετέρου δεν θα έχουμε πλέον κανένα όπλο στα χέρια μας» είπαν.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, είχε προαποφασίσει την πλήρη άρση των μέτρων την 1η Ιουνίου, καθώς το στοίχημα του τουρισμού γίνεται ακόμα πιο κρίσιμο και πιεστικό λόγω των αναταράξεων που προκαλούν στην οικονομία η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και ο υψηλός πληθωρισμός.
Οι γαλάζιοι βουλευτές αντιλαμβάνονται τη σπουδή της άρσης κάθε μέτρου, ακόμα και του πιστοποιητικού εμβολιασμού που, πάντως, όπως σημειώνουν, υπήρξε η κορωνίδα των συγκρούσεων με τους αντιεμβολιαστές για πάρα πολύ καιρό και στην πραγματικότητα πλέον ακυρώνεται, μαζί με την επιχειρηματολογία που το συνόδευε. Οι βουλευτές δεν κρύβουν την αγωνία τους για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο στα μέσα Μαϊου να υπάρξει ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας και κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και για το πως θα μπορέσει η κυβέρνηση να επιβάλει ξανά μέτρα από το φθινόπωρο – αν οι εκλογές γίνουν στη λήξη της τετραετίας – όταν σήμερα ουσιαστικά τα απαξιώνει πλήρως.
«Όταν με πάνω από 50 νεκρούς καθημερινά, τα αφήνεις όλα ελεύθερα, τί θα επικαλεστείς αν χρειαστεί να τα επαναφέρεις» διερωτώνται πολλοί βουλευτές. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, έλεγαν χθες στο Ieidiseis.gr ότι δέχονται ήδη καταιγισμό παραπόνων από γονείς μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων για το γεγονός ότι καταργείται ακόμα και ο στοιχειώδης έλεγχος της επιδημιολογικής κατάστασης στη μαθητική κοινότητα μέσω ενός, έστω, self test.
«Τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο και τα σχολεία θα γίνουν «θερμοκήπια» επώασης του ιού, ο οποίος με τη σειρά του θα μεταφερθεί στα σπίτια. Αυτό δεν έχει απολύτως καμία λογική, ούτε καν από οικονομικής άποψης, αφού μιλάμε για μία μόνο παρτίδα αυτοδιαγνωστικών τεστ, τα οποία θα είχαν πολλαπλάσια χρησιμότητα» έλεγε χαρακτηριστικά χθες στους διαδρόμους της βουλής πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ με μεγάλη πολιτική εμπειρία.
Εν κατακλείδι, οι βουλευτές δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι πλέον προτεραιότητα είναι οι επιπτώσεις του πολέμου και όχι η πανδημία. Αγωνιούν, ωστόσο, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και σε αυτό το πεδίο. Γεγονός που ενισχύει την εκτίμησή τους ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο