Αρση lockdown: Τι θα γίνει με μουσική, απαγόρευση κυκλοφορίας, εμβολιασμένους

Οι νέες ημερομηνίες για τις αποφάσεις κυβέρνησης και επιστημόνων

Με τα κρούσματα κορονοϊού να εμφανίζονται συνεχώς μειωμένα και με το πρόγραμμα εμβολιασμών να προχωρά φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων του lockdown που παραμένουν ακόμα σε ισχύ.

Κύρια θέματα που αναμένεται να συζητηθούν μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα 7 Ιουνίου είναι η παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας και μετά τις 00:30 και η μουσική στην εστίαση, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει συζήτηση και για ορισμένα προνόμια που θα δοθούν  στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμών, τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι γίνονται διαθέσιμα όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊου για τους πολίτες που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 25 – 29 ετών. Υπενθυμίζεται πως αυτοί μέχρι στιγμής, όπως και οι 18 – 24 μέχρι στιγμής εμβολιάζονται μόνο με το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson.

Τα επόμενα βήμα της άρσης του Lockdown

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις και συζητήσεις για νέα χαλάρωση των μέτρων. Αναλυτικότερα:

  • Την Παρασκευή 11 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία των πολιτών αναμένεται να παραταθεί από τις 00:30 στη 1:30
  • Στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει και το να επιτραπεί η μουσική στα μαγαζιά
  • Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον. Το σχέδιο πιθανόν να ανακοινωθεί αύριο, Δευτέρα.
  • Μέσα στο καλοκαίρι πιθανότατα θα ληφθούν και αποφάσεις για προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων
Τα 3 βασικά προνόμια που εξετάζονται

Τρία βασικά προνόμια εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί λοιμωξιολόγοι να δοθούν σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως αποκάλυψε στο OPEN η Σοφία Φασουλάκη. Επισημαίνεται πως τα προνόμια αυτά θα δοθούν για να υπάρξει ένα επιπλέον κίνητρο στους πολίτες να εμβολιαστούν και δεν είναι ένα μέτρο που θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι προτάσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση βάζουν στο τραπέζι τρία βασικά κίνητρα που θα δίνονται μόνο σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, δηλαδή σε πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, ή τη μία εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson. Ειδικότερα εξετάζονται τα εξής:

  • Άρση των υποχρεωτικών self test
  • Είσοδος σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή σε καφετέριες και εστιατόρια
  • Αρση περιορισμών, στα ταξίδια, όπως π.χ τα υποχρεωτικά rapid test

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ήδη έχει ανοίξει ήδη μία συζήτηση στην κυβέρνηση για το εάν πρέπει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων)  να έρθει μέσα στο καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο, καθώς επιστήμονες έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα.

ethnos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο