Μετά τη διάλυση της σύμβασης – Ωστόσο, ο ίδιος ο ανάδοχος διεκδικεί 140.000 ευρώ!
της Κικής Ηπειρώτου
Αποζημίωση 27.196 ευρώ προτίθεται να καταβάλλει στην εταιρεία που είχε αναλάβει αρχικά την εκτέλεση του έργου κατασκευής του νέου κλειστού γυμναστηρίου Αλεξανδρούπολης, την στιγμή που ο ίδιος ο εργολάβος διεκδικεί ως αποζημίωση 139.980 ευρώ!
Όπως είναι γνωστό, η πρώτη σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της κατασκευάστριας εταιρείας Geogenesis διαλύθηκε με υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα, αυτή την στιγμή, να είναι σε εξέλιξη δεύτερος διαγωνισμός για την ανάδειξη νέου μειοδότη.
Η διάλυση της σύμβασης προέκυψε με υπαιτιότητα του Δήμου, ο οποίος δεν παρέδωσε στον εργολάβο το φυσικό έδαφος για το έργο, δηλαδή τον χώρο όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το γυμναστήριο.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο εργολάβος δικαιούται αποζημίωσης που δεν μπορεί να ξεπερνά το 5% του συμβατικού κόστους του έργου. Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του Δήμου, η αποζημίωση αυτή προτείνεται να αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού κόστους του έργου, δηλαδή σε ένα ποσό 27.196 ευρώ.
Ωστόσο, ο ανάδοχος, με έγγραφό του, ζητά να αποζημιωθεί στο μέγιστο ποσό που προβλέπεται από το νόμο, δηλαδή σε ποσοστό 5% επί του συμβατικού ποσού, διεκδικεί δηλαδή αποζημίωση 139.980 ευρώ, παραθέτοντας συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι επί μακρόν δεν του παραχωρήθηκε από το Δήμο ο χώρος για να γίνει η έναρξη των εργασιών.
Η αρμόδια επιτροπή του Δήμου θεωρεί ότι δεν μπορεί να σταθεί η επιχειρηματολογία αυτή και εισηγείται ως ποσό αποζημίωσης τις 27.196 ευρώ.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική διαδικασία.
Παίρνοντας το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Γιάννης Βαταμίδης σημείωσε πως «το θέμα έχει να κάνει με δυο συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, με θέμα υπογραφές πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να μην κοπούν τα δέντρα στο Φυτώριο… Υπάρχει ευθύνη εδώ: Η τελευταία συνεδρίαση, στην οποία, το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν αποφάσισε να σταματήσει το έργο, ούτε η τεχνική υπηρεσία πήρε εντολή να σταματήσει τις εργασίας, έγινε στις 16/4/2022. Οι προσυμβατικές υποχρεώσεις του Δήμου, εφόσον η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη τον Φεβρουάριο, έληγαν τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου. Υπήρχε, επομένως, περιθώριο να γίνουν οι εργασίες που έπρεπε από τον Δήμο και να παραδοθεί ο χώρος στον εργολάβο για να ξεκινήσει. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ευθύνη ή υπαιτιότητα, για ποιο λόγο δεν παραδώσαμε τον χώρο. Θα μου πείτε, υπήρχαν διαμαρτυρίες, να το δεχθώ, όμως, ο νέος διαγωνισμός προβλέπει την κατασκευή του έργου στον ίδιο χώρο, οπότε, το επιχείρημα αυτό είναι αβάσιμο».
Η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Ελένη Ιντζεπελίδου υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε στο θέμα όταν ζητήθηκε από την αντιπολίτευση να αποσταλεί αίτημα προς την Αποκεντρωμένη για μικρή μετατόπιση του έργου, σε σημείο δίχως δέντρα.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καρυπίδης σημείωσε ότι όπως είχε επισημάνει και στο παρελθόν, με την τεράστια καθυστέρηση που σημειώνεται, ο Δήμος θα ήταν τυχερός αν ο ανάδοχος προχωρούσε στην εκτέλεση του έργου. «Είχα θίξει και το θέμα των καυσίμων και είχα πει μακάρι ο ανάδοχος, με αυτά που συμβαίνουν, να συνεχίσει το έργο. Τελικά, βρήκε πρόσχημα ότι δεν συμφωνεί με προϋπολογισμό του έργου και επιβεβαιώθηκα για μία ακόμη φορά».