room-to-grow-bnner

Αποτράπηκε ο αποχαρακτηρισμός τμήματος NATURA του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς

Ένα σοβαρό ζήτημα έφερε στο φως η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Σουφλίου. Με παρέμβασή της, αποτράπηκε η λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουφλίου (29/7/2020) για τον αποχαρακτηρισμό έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων τμήματος NATURA του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Όπως σημειώνεται, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε χωρίς να υπάρχει εισήγηση, ούτε καν αιτιολόγηση του αιτήματος του Συλλόγου Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου. Δηλαδή στα τυφλά και άρον άρον πριν ενημερωθούν οι δημότες τι πρόκειται να γίνει, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Δήμου και της κυβέρνησης και κυρίως πριν προλάβουν να αντιδράσουν.

Σύμφωνμα με υτην δημοτική παράταξη, το αίτημα για αποχαρακτηρισμό στηρίζεται στον πρόσφατο Νόμο 4685/2020 (ΦΕΚ 92/Α/7-5-2020) που ψηφίστηκε το Μάιο στη Βουλή, μετά από συζήτηση για τον «Εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Μιδάλκου

Στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτης Μιδάλκος υποστήριξε:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την πανδημία βρήκε ευκαιρία να περάσει “στα μουλωχτά” ό,τι νομοθετικό τερατούργημα, όποιο αντιλαϊκό σχέδιο είχαν στα συρτάρια τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι και δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. O αντιπεριβαλλοντικός νόμος είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος σ’ αυτήν τη μακρά “αλυσίδα”.
Παρά τις αντιδράσεις όλων των περιβαλλοντικών φορέων, που ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση, στα χνάρια όσων “πέρασε” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, νομοθετώντας:

  • την πλήρη απαλλαγή των “επενδυτών” από οποιαδήποτε περιβαλλοντική αδειοδότηση,
  • την μετατροπή δασικών συστημάτων και βουνών σε “κρανίου τόπο” για τις “πράσινες” μπίζνες,
  • την κατάργηση των εθνικών δρυμών,
  • ακόμα και τη δυνατότητα πραγματοποίησης ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές Natura!
  • Το σχετικό τοπικό διάγραμμα

Ουσιαστικά:

  • καταργούν την προστασία περιοχών Natura 2000 και προβλέπουν εξορύξεις και παρόμοιες χρήσεις,
  • προωθούν την αλόγιστη επέκταση των ΑΠΕ που ήδη έχουν προκαλέσει επιβάρυνση του περιβάλλοντος και αύξηση των τιμολογίων στα νοικοκυριά,
  • νομιμοποιούν αυθαίρετα σε δασικές περιοχές,
  • εκχωρούν τον έλεγχο των χρήσεων γης προστατευόμενων περιοχών σε ιδιώτες.

Ενδεχόμενος αποχαρακτηρισμός της περιοχής από NATURA θα θέσει σε κίνδυνο όλη την περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες στο οικοσύστημα καθώς όλο το εγχείρημα στοχεύει προφανώς στη δημιουργία Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλ. ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κλπ.
Και για να καθαρίσει στα γρήγορα από εμπόδια και περιορισμούς που φρενάρουν ή καθυστερούν επενδύσεις συσσωρευμένων κεφαλαίων στην “πράσινη οικονομία”, η κυβέρνηση πρόβλεψε στο νόμο την άδεια για τους αποχαρακτηρισμούς να την δίνει απευθείας ο υπουργός Ανάπτυξης.
Εμείς μάλλον σήμερα θα πάρουμε την ευθύνη μιας γνωμοδότησης.
Πως συμβαδίζει όμως η τουριστική ανάπτυξη που τόσο πολύ επιδιώκουν οι φορείς της περιοχής, ο οικοτουρισμός, η προστασία του ανεκτίμητου Εθνικού Πάρκου με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων; Με επενδύσεις που αποκλειστικό στόχο έχουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δασικό οικοσύστημα της περιοχής μας;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα πρωτοστατήσουμε ώστε να έρχονται στο φως επικίνδυνες για το λαό της περιοχής παρεμβάσεις, θα αποκαλύπτουμε δραστηριότητες που χειροτερεύουν τις συνθήκες ζωής, εργασίας, που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Καλούμε το λαό να οργανώσει τον αγώνα του και να υπερασπίσει τη ζωή του.»

Το αίτημα της Ένωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο