Τα ευρήματα για τους υποψήφιους βουλευτές και τα κόμματα – Τι απάντησαν οι συμμετέχοντες για Δημάρχους και Περιφερειάρχη
Χαμηλό βαθμό ικανοποίησης για τη θητεία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και των περισσότερων Δημάρχων της ΑΜΘ δείχνουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών, σε επίπεδο ΑΜΘ, η ΝΔ συγκεντρώνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, ενώ στην πρώτη θέση των προτιμήσεων σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους βουλευτών των δύο κομμάτων βρίσκονται οι κκ Δερμεντζόπουλος και Μαλτέζος αντίστοιχα.
Για την ΑΜΘ
Η έρευνα κατέγραψε τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα της ικανοποίησης από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ΑΜΘ κ. Μέτιο. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι είναι σχετικά χαμηλό και φτάνει στο 15%, ενώ μερικώς ικανοποιημένοι δηλώνουν το 31% του δείγματος . Το ποσοστό απόλυτης ικανοποίησης είναι υψηλότερο στην εκλογική περιφέρεια Ροδόπης, τον τόπο καταγωγής του κ. Μέτιου, και χαμηλότερο στις περιφέρειες Δράμας και Καβάλας. Σημειώνεται ότι ο κ. Μέτιος είχε λάβει ιδιαιτέρως χαμηλό ποσοστό στην περιφέρεια Καβάλας το 2019, κάτι που ωστόσο δεν καταγράφηκε για την περίπτωση της Δράμας.
Στην έρευνα δόθηκε και το υποθετικό ερώτημα επιλογής ψήφου σε δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών με υποψηφίους τους κ.κ. Μέτιο, Τοψίδη και Πετρίδη, δηλαδή τους δύο υποψηφίους που μονομάχησαν και στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2019 και έναν πιθανό νέο υποψήφιο και γνωστό άνθρωπο της αυτοδιοίκησης. Η μέτρηση αποτύπωσε την ισοδυναμία των τριών υποψηφίων, καθώς ο κ. Τοψίδης συγκέντρωσε το 23% των προτιμήσεων, ο κ. Μέτιος το 22% και ο κ. Πετρίδης το 19%, με το 25% του δείγματος να δηλώνουν ότι δεν προτιμούν κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Μέτιος και Τόψίδης που προέρχονται από τη ΝΔ, είχαν λάβει στον α΄ γύρο των εκλογών του 2019 34,4 και 30,6% αντίστοιχα, ενώ οι υποστηριζόμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κατσιμίγας και από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Κ. Σιμιτσής 12,7 και 10.,6% αντίστοιχα. Ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Πετρίδη φαίνεται να αποσπά περίπου τα 2/5 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ του 2019, καθώς και ένα μικρό τμήμα ψηφοφόρων της ΝΔ. Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Τοψίδης αποσπά σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και περίπου το 1/5 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Για τους Δήμους
Η χαμηλή ικανοποίηση από το έργο του μέσου Δημάρχου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μεταφράζεται σε περιορισμένη -κατά μέσο όρο- στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 22% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 54% των ερωτηθέντων.
Η εικόνα για τον Δήμαρχο Καβάλας είναι ευνοϊκότερη, καθώς το 28% του δείγματος δηλώνουν ότι ο σημερινός κάτοχος του αξιώματος θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών της Καβάλας δηλώνουν σκεπτικοί, αλλά όχι αρνητικοί έναντι της επανεκλογής του. Στον Δήμο Καβάλας, όπως και στον Δήμο Κομοτηνής, οι σημερινοί δήμαρχοι μοιάζουν να εκκινούν από ένα καλό σημείο διεκδίκησης. Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο σημερινός δήμαρχος μοιάζει να βρίσκεται σε πιο αδύναμο σημείο διεκδίκησης, καθώς δεν φαίνεται εφικτό να ξεπεράσει το 25% στον πρώτο γύρο των εκλογών του Οκτωβρίου 2023. Πολύ χαμηλή ωστόσο είναι η πιθανότητα επανεκλογής του σημερινού δημάρχου Ξάνθης, για τον οποίο το ποσοστό των πολιτών που εκφράζονται θετικά έναντι του ενδεχομένου επανεκλογής τους μένει κάτω από το 10%.
Δυναμη των κομμάτων
Ως προς την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2023, η έρευνα κατέγραψε σημαντική μείωση του ποσοστού της ΝΔ και μικρότερη μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίξεις που οδηγούν στην εκτίμηση ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων θα είναι ελαφρώς μικρότερη από αυτήν που καταγράφηκε στις εκλογές του 2019 (και η οποία έφτασε τις 13% υπέρ της ΝΔ). Η μείωση της διαφοράς δείχνει να είναι αποτέλεσμα της συγκριτικά χαμηλότερης συσπείρωσης της ΝΔ (73%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (80%). Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ της τάξης του 5%-6%, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να ενισχύεται κατά 20% και να φτάνει στο 14.0%. Σημειώνεται ότι οι εισροές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων από το ένα στο άλλο είναι της τάξης του 6%-8% και αλληλοαναιρούνται.
Τα τρία μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25) καταγράφονται σε χαμηλά ποσοστά, χαμηλότερα από αυτά που καταγράφονται σε άλλες περιοχές της χώρας. Για την Ελληνική Λύση παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού της σε σύγκριση με το 2019, καθώς το κόμμα εμφανίζει σημαντικές διαρροές και προς το Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (το οποίο και μετρήθηκε ως επιλογή έως την επομένη ημέρα της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές και έφτασε στο 4.0%), και προς την Εθνική Δημιουργία των κ.κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη, η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά στις έρευνες του aftodioikisi.gr σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο όριο εισόδου στο κοινοβούλιο (3.0%)
Υποψήφιοι βουλευτές
Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται καθαρό προβάδισμα του κ. Δερμεντζόπουλου, ο οποίος και ακολουθείται από τον κ. Κελέτση (41% και 36% των σταυρών της ΝΔ αντιστοίχως). Οι δύο εκλεγμένοι και το 2019 βουλευτές προηγούνται του κ. Δημοσχάκη, ο οποίος είχε πρωτεύσει στις εκλογές του 2019 κερδίζοντας άνω του 40% των ψήφων της ΝΔ (βλ. Πίνακα 3). Καθώς η εκλογή τρίτου βουλευτή της ΝΔ στην περιφέρεια μοιάζει λιγότερο πιθανή, παρά το καταγραφόμενο υψηλό ποσοστό της ΝΔ (>36%), ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών αυτών υποψηφίων θα είναι έντονος. Σημειώνεται επίσης ότι στην περιφέρεια του Έβρου έχει τοποθετηθεί και ο αρχηγός του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που πιθανώς να περιπλέξει τα της εκλογής των βουλευτών του Έβρου σε περίπτωση που εκείνος επιλέξει να κρατήσει την έδρα στον Έβρο. Δεν παρατηρούνται αξιόλογες διαφορές στα προφίλ των ψηφοφόρων που επιλέγουν καθέναν από τους τρεις υποψηφίους. Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έρευνα, προηγείται με σαφήνεια ο κ. Μαλτέζος, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος στις εκλογές του 2019 συγκεντρώνοντας τότε περίπου το 32% των σταυρών του κόμματος. Σήμερα καταγράφεται αρκετά υψηλότερα (περίπου στο 44% των σταυρών) και τον ακολουθεί η κα. Μπέρδου, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, που φτάνει στο 35% των σταυρών του κόμματος. Η σημερινή βουλευτής του κόμματος, η κα. Γκαρά, βρίσκεται στην τρίτη θέση λαμβάνοντας μόνο το 20% των σταυρών. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να κερδίσει περισσότερες από δύο έδρες, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών προβλέπεται έντονος. Οι τρεις υποψήφιοι εμφανίζουν ορισμένες διαφορές στη σύνθεση των ψηφοφόρων τους, καθώς ο κ. Μαλτέζος έχει μεγαλύτερη απήχηση στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών, η κα. Μπέρδου στους νεότερους ψηφοφόρους και στους πτυχιούχους πανεπιστημίου και η κα. Γκαρά στις ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες και στους αποφοίτους λυκείου.
Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφεται υπεροχή κάποιου υποψηφίου, καθώς οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων του κόμματος διασπείρονται σε πολλούς υποψηφίους. Ο κ. Γρηγόραινας και η κα. Μπιλιμπίνη δείχνουν να προηγούνται, ωστόσο λόγω του μικρού δείγματος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, η κατανομή είναι απολύτως ενδεικτική.