«Απόλυτο ψέμα ότι το wwf εμπόδιζε τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τον καθαρισμό του δάσους»

Ο πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κώστας Ποϊραζίδης μιλά για τις επικίνδυνες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ν/σ για τις περιοχές Natura

«Είναι απόλυτο ψέμα ότι το WWF εμπόδιζε τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τον καθαρισμό του δάσους» δήλωσε χθες στον Maximum FM 93,6 ο πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κώστας Ποϊραζίδης. Επιπλέον μίλησε για τις επικίνδυνες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ν/σ για τις περιοχές Natura και διαπίστωσε πως παρά την καταστροφή, το σημαντικότερο κομμάτι του Εθνικού Πάρκου, μέχρι στιγμής, έχει σωθεί.

Μιλώντας για το θέμα των ευθυνών που επιχειρούν να αποδώσουν κάποιοι στο Φορέα Διαχείρισης και στο WWF, ο κ. Ποϊραζίδης σημείωσε πως σε αντίθεση με όσα ακούγονται, το WWF ήταν η οργάνωση που από το 1995 είχε συντάξει διαχειριστική μελέτη στην οποία προβλέπονταν οι διανοίξεις δρόμων μέσα στους πυρήνες του δάσους. Ωστόσο, ενώ η περιοχή ήταν υπό καθεστώς προστασίας από το 1980, όταν και καθορίστηκαν οι δύο μεγάλοι πυρήνες, μέχρι το ’95 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα στην περιοχή πέρα από το παρατηρητήριο και τον ξενώνα. Το σχέδιο για την οργανωμένη διαχείριση του δάσους εντός των πυρηνών εφαρμόστηκε μία χρονιά μόνο και σταμάτησε ως το 2015, όταν και έγινε νέο σχέδιο για τη διαχείριση των πυρηνών. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Ποϊραζίδης, το κράτος δεν δίνει χρήματα για να γίνει η διάνοιξη των καρόδρομων, όπως είπε. «Να τελειώσει αυτό το ψέμα ότι δεν επιτρέπει το WWF να γίνει αυτή η δουλειά… Περιμέναμε να μπει το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είχαμε και μελέτες για δεξαμενές σε όλο το Πάρκο και έμεινε στα χαρτιά».

Αναφορικά με την κατάργηση του Φορέα, σημείωσε πως πλέον αποφασίζει το ΔΣ του ΟΦΥΠΕΚΑ στην Αθήνα, για όλες τις προστατευόμενες περιοχές κι όχι ένα ανεξάρτητο ΔΣ που απαρτίζεται από τοπικούς φορείς, όπως γινόταν ως τώρα, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το νέο νομοσχέδιο για τις περιοχές natura, αυτό που γίνεται προσπάθεια να αλλάξει είναι να επιτρέπονται διάφορες δραστηριότητες ακόμη και εντός των ζωνών αυστηρής προστασίας. «Μειώνεται συνεχώς η προστασία των περιοχών αυτών, για τα μεγάλα συμφέροντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το πώς η φωτιά έφτασε να καταστρέψει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του δάσους, ο κ. Ποϊραζίδης σημείωσε πως κατά τη γνώμη του οφείλεται σε ολιγωρία της πυροσβεστικής στο κομμάτι της επιτήρησης μίας κρίσιμης περιοχής. «Υπήρχε ολιγωρία, πιστεύω ότι από την πρώτη νύχτα μπορούσε να ελεγχθεί. Ο κεντρικός δρόμος του πυρήνα ήταν αραιωμένος από υλοτόμους και τον στρατό… Η πυροσβεστική έπρεπε απλώς να επιτηρήσει την περιοχή. Δεν επιτηρήθηκε σωστά και έκαψε το τουριστικό κομμάτι της Δαδιάς… Εξάλλου δεν είχε ούτε πολύ αέρα στην περιοχή»

Ωστόσο, εκτίμησε ότι το σημαντικότερο κομμάτι του δάσους έμεινε ανέπαφο κα έχει σωθεί. Βέβαια με πολλές απώλειες σε χλωρίδα και πανίδα, που θα εξακριβωθούν μετά το σβήσιμο της φωτιάς. «Το πολύ καλό κομμάτι που αν καιγόταν θα ήταν δύσκολα αναστρέψιμο, έχει σωθεί.. Τα πιο πολλά μικρά των αρπακτικών είχαν πετάξει, αλλά δυστυχώς όχι όλα, εκείνα ήταν στις φωλιές που καταστράφηκαν»

«Δεν σώζεται ένα Δάσος τεράστιας οικολογικής αξίας μόνο με αντιπυρικές ζώνες». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η υπεύθυνη προγράμματος της WWF Ελλάς στο Δάσος της Δαδιάς, Δώρα Σκαρτσή. Η κ. Σκαρτσή στάθηκε στα δύο σημεία που θα μπορούσε να περιορισθεί δραστικά η πυρκαγιά στο χωριό Λύρα, όπου και ξέσπασε, αλλά και στον δασικό δρόμο που υπάρχει πλάτους 10 μέτρων, πριν τον πυρήνα του δάσους. Ανέφερε επίσης πως επειδή η ΠΥ τόσα χρόνια δεν κάνει χρήση των υδατοδεξαμενών της Δασικής Υπηρεσίας, έχει την κατάληξη να μην συντηρούνται οι υδατοδεξαμενές εντός του Δάσους και να διατίθενται αλλού τα χρήματα. Σε ότι αφορά το θέμα της βόσκησης, καλλιέργειας και των μελισσοκομικών δραστηριοτήτων, τόνισε κατηγορηματικά πως αυτές οι δραστηριότητες δεν απαγορεύθηκαν ποτέ μέσα στο Δάσος. «Ακριβώς αυτές οι δραστηριότητες θα ήταν τείχος προστασίας και αποτροπής των πυρκαγιών.

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο