Απογοήτευση και σύγχυση από τα νέα μέτρα στην αγορά του Έβρου 

«Μέτρα χωρίς λογική, φέρνουν μεγάλη δυσαρέσκεια», διαπιστώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης

Της Κικής Ηπειρώτου  

Απογοήτευση, αγανάκτηση και σύγχυση επικρατεί από το απόγευμα της Τετάρτης και την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τη λειτουργία της αγοράς, ακόμη και σε περιοχές που δεν βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού, όπως είναι ο Έβρος. Παρ’ όλα αυτά,  από χθες το πρωί, μπήκαν και πάλι στη ζωή μας έννοιες όπως Click Away” και “Click Inside”.  

Τι ισχύει στην αγορά του Έβρου ως 16/3 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, καταργείται το Επίπεδο Επιτήρησης και ισχύουν πλέον το Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) και το Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου (βαθύ κόκκινο).   

Στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) στο οποίο ανήκει ο νομός Έβρου: 

Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία του clickaway. Εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία clickinside. 

Για τα καταστήματα που λειτουργούν με clickaway, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες. Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο.  Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.  Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή.  Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ορίζεται στα 10 λεπτά. 

Ειδικά ως προς το clickinside, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό.  Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα αγοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες. 

Ως την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021,  το προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας που ισχύει για τον Έβρο εκτείνεται από 7:00 π.μ. έως 20:30 μ.μ. κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο για όλες τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου. 

 

«Χωρίς καμία λογική, χωρίς κανένα σχεδιασμό» 

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης στέκεται, αρχικά, στο γεγονός ότι ο Έβρος, τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει ελάχιστα κρούσματα, γεγονός που καθιστά την απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων μόνο με Click Away και Click Inside ως παράλογη. 

«Αυτοί που αποφασίζουν για τη λειτουργία των καταστημάτων και κατ´ επέκταση για τις ζωές μας, επιβάλλοντας ό,τι θέλουν, χωρίς καμία λογική και χωρίς κανένα σχεδιασμό, αγνοώντας το γεγονός ότι η περιφερειακή ενότητα Έβρου, σε επίπεδο κρουσμάτων, είναι πεντακάθαρη, με ελάχιστα κρούσματα καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Αυτοί που αποφασίζουν φέρουν μεγάλη ευθύνη για την αναστάτωση και τη σύγχυση που επικρατεί από σήμερα το πρωί στην τοπική μας κοινωνία».  

Ο κ. Κασαπίδης μιλά για τη δυσαρέσκεια των επαγγελματιών που βλέπουν πως τόσο οι επιχειρήσεις τους, όσο και οι ζωές του έχουν μπει σε ένα ακορντεόν, το οποίο εξαντλεί την υπομονή των ίδιων, αλλά και τη διάθεση των καταναλωτών. Ιδιαίτερα μάλιστα από την στιγμή, που, όπως λέει, τόσο οι καταστηματάρχες, όσο και ο κόσμος, για όσο διάστημα λειτούργησε η αγορά, χωρίς Click Away και Click Inside, τήρησαν με ευλάβεια τα μέτρα, διατηρώντας και μέσω αυτής της δραστηριότητας το επίπεδο των κρουσμάτων πολύ χαμηλά, όλες αυτές τις εβδομάδες. Κάπως έτσι και το μέτρο της παράτασης των εκπτώσεων, για όλο το Μάρτιο, αποδεικνύεται δώρον-άδωρον, αφού η ήδη υποτονική κίνηση αναμένεται να μειωθεί κι άλλο.  

«Μας είπαν εχθές το βράδυ ότι όλη η Ελλάδα μπαίνει στο “κόκκινο”, χωρίς διευκρινίσεις για το τι ακριβώς θα ισχύει, με αποτέλεσμα όλοι να ψαχνόμαστε…», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Βίβιαν Κουρμπανιάν. Η ίδια χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η προσαρμογή στα νέα μέτρα έπρεπε να γίνει εντός 12 ωρών από τις ανακοινώσεις, «πριν προλάβουν να τα πληροφορηθούν και να τα κατανοήσουν έμποροι και καταναλωτές και πριν αυτά αναρτηθούν επίσημα με τα σχετικά ΦΕΚ», όπως ανέφερε. Η κα. Κουρμπανιάν μετέφερε και τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου για το γεγονός ότι «μπήκαν στο “κόκκινο” περιοχές που δεν έχουν αυξημένα κρούσματα», ενώ σημείωσε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ήδη αποταθεί στην Αστυνομία, ζητώντας να υπάρξει επιείκεια κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, δεδομένου ότι «δεν είναι σε όλους γνωστό το τι ισχύει από σήμερα». 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο