efhmerida1

Από τον Έβρο στα Βαλκάνια: Η συνταγή της επιτυχίας της Μύλοι Θράκης

Ηεταιρεία Μύλοι Θράκης Ι. Ουζουνόπουλος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες στον τομέα της αλευροβιομηχανίας στην Ελλάδα, τη δυναμική της στον αγροδιατροφικό τομέα την επιβεβαιώνει με έναν εντυπωσιακό τζίρο που όπως όλα δείχνουν θα φτάσει τα 46 εκατ. ευρώ το 2024.

Η εταιρεία, με πάνω από 50 χρόνια ιστορίας, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ηγετικό παίκτη στον κλάδο της παραγωγής αλεύρων, επενδύοντας συνεχώς στην τεχνολογία, την ποιότητα και την εξωστρέφεια. Για την εφετινή χρονιά, η αλευροβιομηχανία υπολογίζει σε ανάπτυξη 6-7%, ενώ οι εξαγωγές της αντιστοιχούν στο 15-20% του τζίρου της και τα προϊόντα της ταξιδεύουν στην Κύπρο αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων.

Σημαντικός πυλώνας της εταιρείας αποτελούν οι επενδύσεις, σημείωσε στο BD, η Γενική Διευθύντρια της εταιρείας, κ. Ειρήνη Ευανθία Καΐρη, χαρτογραφώντας την πορεία μιας οικογενειακής επιχείρησης από τον ακριτικό Έβρο με μια επιχειρηματική διαδρομή που ξεπερνά τον έναν αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, για τα επόμενα χρόνια η αλευροβιομηχανία δρομολογεί επενδύσεις συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μια επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που αφορά σε συστήματα αυτοματισμού στην παραγωγική μονάδα της εταιρείας στην Αλεξανδρούπολη, ενώ συνολικά έως το 2027, οι επενδύσεις της εταιρείας υπολογίζονται σε 3 – 4 εκατ. ευρώ.

Οι Μύλοι Θράκης εξυπηρετούν περισσότερους από 2.500 πελάτες, από αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και εργαστήρια παραγωγής φύλλου, μέχρι βιοτεχνίες και μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κοντινές βαλκανικές χώρες.

Παράγει πάνω από 160 κωδικούς αλεύρων και μιγμάτων προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες κάθε επαγγελματία. Όπως τόνισε η κ. Ειρήνη Ευανθία Καΐρη, το αλεύρι συγκαταλέγεται στα φτηνά προϊόντα, καθώς πλέον έχουν πέσει οι τιμές από το 2022, που με τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξήθηκαν πολύ. Οι Μύλοι Θράκης απορρόφησαν μεγάλο μέρος των αυξήσεων. «Όταν η τιμή στα στάρια αυξήθηκε έως 40%, εμείς δεν ξεπεράσαμε το 10%. Αυτό ίσχυσε και για το 2022 και για το 2023. Πλέον οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Για αυτό έχουμε πλέον αφαιρέσει αυτό το 10%».

Ωστόσο όμως, όπως σημείωσε, δυστυχώς τα ελληνικά σιτηρά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες του κλάδου της αλευροβιομηχανίας της χώρας, έτσι αφού η εταιρεία καλύψει όσο μπορεί από την εγχώρια παραγωγή από Θράκη και Αν. Μακεδονία που έχουν πολύ ποιοτικό στάρι, τότε κάνει εισαγωγές από ΒουλγαρίαΡουμανίαΓαλλία και Γερμανία.

Ενισχύοντας παράλληλα το όραμά τους για πράσινη ανάπτυξη, οι Μύλοι Θράκης ολοκλήρωσαν μέσα στο 2024 μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο καλύπτει το 30% των ενεργειακών της αναγκών. Πρόκειται για μια επένδυση 900.000 ευρώ.

Ιστορία της εταιρείας

Για περισσότερο από έναν αιώνα, η εταιρεία παράγει αδιάκοπα μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων για την αρτοποϊία και τη ζαχαροπλαστική για την εγχώρια και τις ξένες αγορές.

Στη δεκαετία του 1920 ο Γεώργιος Ουζουνόπουλος, εμποροβιομήχανος από τα φημισμένα για τους αλευρόμυλούς τους Μάλγαρα της Ανατολικής Θράκης, ακολουθώντας τον δρόμο της προσφυγιάς, εγκαθίσταται στις Φέρρες της Δυτικής Θράκης. Εκεί σηματοδοτείται το νέο ξεκίνημα, καθώς σχεδιάζεται και θεμελιώνεται ο πιο σύγχρονος μύλος της περιοχής, Αλευρόμυλος «Γ. Ουζουνόπουλου & Σία». Τρία ζεύγη μυλόπετρες αλέθουν τα δημητριακά την ημέρα, ενώ οι πετρελαιοκίνητες μηχανές που τις τροφοδοτούν, το βράδυ παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Τα χρόνια πέρασαν και το 1955 η επόμενη γενιά πήρε τη σκυτάλη, με τον Ιωάννη Γ. Ουζουνόπουλο να αναλαμβάνει τα ηνία, ενώ στη δεκαετία του 1970 οι μύλοι στρέφονται στις εξαγωγές και ιδρύεται η εταιρεία Μύλοι Θράκης – Ι. Ουζουνόπουλος ΑΕ.

Στη δεκαετία του 1980 το τοπίο στην αλευροβιομηχανία αλλάζει ριζικά, καθώς η εξαφάνιση των εξαγωγών και οι νέες καταναλωτικές και διατροφικές ανάγκες επιβάλλουν νέα πρότυπα λειτουργίας. Το 1990 ο μύλος εκσυγχρονίζεται, αναπτύσσει την οργάνωση πωλήσεων σε πανελλαδική κλίμακα και αποκτά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις υποστήριξης του δικτύου διανομής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Το 2004 η οικογένεια Ουζουνόπουλου αποκτά το 92% των μετοχών και η Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου, αναλαμβάνει νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος. Τότε δημιουργείται μια νέα ομάδα διοίκησης με έντονο προσανατολισμό στις σύγχρονες μεθόδους management, σε σύγχρονα συστήματα προγραμματισμού και ελέγχου και σε καινοτόμες λειτουργίες και προϊόντα.
Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, με αποθηκευτικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δίκτυα διανομής σε όλη την Ελλάδα. Διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό Bulher, σύγχρονες γραμμές ανάμιξης και συσκευασίας και γραμμή βιολογικού πετρόμυλου, ενώ έχει δυναμικότητα άλεσης 300 τόνους το 24ωρο.
Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 150 άτομα έμπειρο προσωπικό, συνεργάζεται με 780 τοπικούς προμηθευτές και παράγει 166 τύπους επαγγελματικών αλεύρων. Εξυπηρετεί περισσότερους από 2.500 πελάτες, από αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και εργαστήρια παραγωγής φύλλου, μέχρι βιοτεχνίες και μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κοντινές βαλκανικές χώρες.
businessdaily.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr