Από τις πόλεις με τα λιγότερα πρόστιμα για τον αντικαπνιστικό η Αλεξανδρούπολη

Νίκος Γεωργιαδης: «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα το να μην καπνίζουμε μέσα στα μαγαζιά, τόσο που να κόψει ο κόσμος τις εξόδους του. Άλλωστε, η διασκέδαση για τους Έλληνες είναι το Α και το Ω.»

Μία από τις πόλεις της χώρας με τα λιγότερα πρόστιμα για μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου είναι η Αλεξανδρούπολη, αφού από την έναρξη της αυστηρής εφαρμογής του, έχουν καταγραφεί μόλις 3-4 πρόστιμα, σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Κι αυτό, την στιγμή που, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες της εστίασης, οι έλεγχοι, τόσο από το υγειονομικό, όσο και από την αστυνομία, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Εστίασης Νίκος Γεωργιάδης, πέρα από εκείνα τα μεμονωμένα περιστατικά και τα πρόστιμα που αναγκαστικά βεβαιώθηκαν, όλο το προηγούμενο διάσημα κύλησε χωρίς παραβάσεις και χωρίς προβλήματα. Σε αυτό, μέχρι πριν λίγες  εβδομάδες, βοήθησε και ο καλός καιρός, ωστόσο, ακόμη και με τις χαμηλές θερμοκρασίες που ήρθαν κάπως απότομα και δημιούργησαν μικροπροβλήματα, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.

Πλήρης συμμόρφωση

«Υπάρχει πλήρης συμμόρφωση και οι  όποιες αντιδράσεις, στην αρχή, ξεπεράστηκαν γρήγορα κι όπου δεν ξεπεράστηκαν, νομίζω θα ξεπεραστούν το επόμενο διάστημα», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως ακόμη και οι ίδιοι οι επαγγελματίες είχαν προβληματιστεί έντονα με όσα ακούγονταν στα κανάλια, σχετικά με επερχόμενη μεγάλη μείωση τζίρου μέχρι και επέλαση λουκέτων λόγω αντικαπνιστικού!

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα το να μην καπνίζουμε μέσα στα μαγαζιά, τόσο που να κόψει ο κόσμος τις εξόδους του. Άλλωστε, η διασκέδαση για τους Έλληνες είναι το Α και το Ω», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των επαγγελματιών, εστιάζοντας ωστόσο στο μεγάλο ανοικτό κεφάλαιο που αποτελούν οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων, ακόμη και σήμερα. Όπως επισήμανε, δεν υπάρχει ενημέρωση για το ακριβώς ορίζει ο νόμος για το θέμα αυτό κι αν χωρούν κάποιες βελτιώσεις, ώστε ειδικά για τις περιπτώσεις που οι χώροι αυτοί είναι ανοικτοί από πάνω, να υπάρχει ελαστικότητα.

«Μας βοηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες  και μας ενημερώνουν για ο,τιδήποτε νεότερο, έχουμε άψογη συνεργασία, τόσο με το υγειονομικό, όσο και με την αστυνομία», που, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη συνεχίζουν τους ελέγχους με αμείωτους ρυθμούς, κάθε μέρα, από το πρωί ως το βράδυ.

Ωστόσο, λόγω της συμμόρφωσης, δεν υπάρχουν νέα πρόστιμα, πέρα από εκείνα τα λίγα το φθινόπωρο, γεγονός που, όπως σημείωσε ο ίδιος, κατατάσσει την Αλεξανδρούπολη μεταξύ των ελάχιστων πόλεων της χώρας που έχουν τόσο λίγα βεβαιωμένα πρόστιμα.

Άλλωστε, υπό το φόβο των αυστηρών ελέγχων και των υπέρογκων προστίμων, που δεν θα μπορούσε να αντέξει εύκολα μία επιχείρηση, η Ένωση Καταστημάτων είχε αποφασίσει από πολύ νωρίς την καθολική εφαρμογή του νόμου, σε όλα τα καφέ, μπαρ και εστιατόρια της περιοχής ευθύνης της. Κάτι, που, προφανώς, βοήθησε δραστικά και στην πιστή τήρηση του νόμου από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η κίνηση κατά την περίοδο των εορτών, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης
Πτώση τζίρου ναι μεν, αλλά…

Παράλληλα, σχολιάζοντας κάποιες δηλώσεις συναδέλφων του από την Περιφέρεια ΑΜΘ, ότι έχουν δει πτώση στον τζίρο τους, λόγω αντικαπνιστικού, περίπου στο 30%, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει: «Δεν μας ρώτησε κάνεις εμάς, άρα, αυτό το 30% δεν ξέρω από πού προκύπτει. Σίγουρα υπάρχει πτώση του τζίρου, που, όμως, μπορεί να μην οφείλεται στο τσιγάρο, αλλά σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Αν μιλάμε για κάποια καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, τότε σίγουρα η μείωση του τζίρου οφείλεται στον αντικαπνιστικό. Αλλά αυτό, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα για το σύνολο των καταστημάτων.. Υπάρχει πτώση του τζίρου, όχι όμως στα επίπεδα που το περιμέναμε ή που είναι απαγορευτική για την κίνηση σε ένα μαγαζί».

Με αυτά τα δεδομένα, η κίνηση την περίοδο των εορτών, ήταν ικανοποιητική και σίγουρα καλύτερη από το αναμενόμενο, αφού οι υπερβολές των ΜΜΕ επηρέασαν και τους επαγγελματίες ρίχνοντας τον δείκτη των προσδοκιών τους. Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, από ξένους πελάτες, παρατηρείται μείωση των Τούρκων και αύξηση από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο