Από τη Βουλγαρία μέσω Μπουργκάς «ταξίδεψαν» τα εκρηκτικά για τη γέφυρα της Κριμαίας

Σύμφωνα με μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, τα εκρηκτικά παράχθηκαν και συσκευάστηκαν στη Βουλγαρία σε μορφή ρολών μεμβράνης

Eν αναμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Πούτιν, η Μόσχα ψάχνει την πορεία των εκρηκτικών που έφεραν το πλήγμα στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία. Ενδεχομένως, ο Ρώσος ηγέτης να ετοιμάζεται για το επόμενο «μεγάλο χτύπημα». Κανείς όμως δεν ξέρει ποιο θα είναι αυτό και πότε θα συμβεί.
Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου και όχι μόνο αποκατέστησαν την κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά τη φώτισαν και στα χρώματα της εθνικής σημαίας (μπλε, λευκό και κόκκινο χρώμα).
Συγκεκριμένα, βίντεο που αναρτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (08/10) στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει την αποκατεστημένη κυκλοφορία των οχημάτων στην εν λόγω γέφυρα, η οποία έχει φωτιστεί με τα χρώματα της σημαίας της Ρωσίας.

Από πού ταξίδεψαν τα εκρηκτικά
Σύμφωνα με μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, τα εκρηκτικά παράχθηκαν και συσκευάστηκαν στη Βουλγαρία σε μορφή ρολών μεμβράνης. Από εκεί, φορτώθηκαν σε 22 παλέτες και με φορτηγό (που εντοπίστηκε και δημοσιοποιήθηκε) μεταφέρθηκαν από το Μπουργκάς με πλοίο στο Πότι της Γεωργίας. Στη συνέχεια, από εκει αφού ταξίδεψαν στην Αρμενία ξαναμπήκαν στη Γεωργία κι από κει στη Ρωσία και μεταφορτώθηκαν στην πόλη Armavir σε νέο φορτηγό και ήταν αυτό που κατευθύνθηκε στην Κριμαία και τελικά εξερράγη στη γέφυρα. Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει ήδη συλλήψεις σε Ρωσία και Αρμενία αλλά δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις.

Πούτιν: Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν πάντως δηλώνει ότι η έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια που στοχεύει στην καταστροφή κρίσιμων μη στρατιωτικών υποδομών», δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο στο κανάλι Telegram του Κρεμλίνου.
«Αυτή [η ενέργεια] σχεδιάστηκε, εκτελέστηκε και παραγγέλθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες», πρόσθεσε. Ο Πούτιν πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας για την έκρηξη και τη φωτιά του Σαββάτου στη γέφυρα.
Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού στη γέφυρα από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι. Η έκρηξη στη γέφυρα πάνω από το Στενό του Κερτς, μια βασική οδό ανεφοδιασμού των δυνάμεων της Μόσχας στη νότια Ουκρανία, προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στην ουκρανική πλευρά, αλλά καμία ανάληψη ευθύνης, σημειώνει το Reuters.

Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πούτιν το 2018, είναι επίσης μια σημαντική αρτηρία για το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Η ζημιά στη γέφυρα, η οποία αποτελεί ένα επιβλητικό σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, έγινε την ίδια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις γνωρίζουν διαδοχικές ήττες στο πεδίο της μάχης. Η σιδηροδρομική σύνδεση δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ η οδική κυκλοφορία ξεκίνησε και πάλι, στο τμήμα της γέφυρας που δεν καταστράφηκε από την έκρηξη. Οι εικόνες από τη γέφυρα δείχνουν το μισό τμήμα του οδοστρώματος να έχει καταστραφεί, ενώ το άλλο μισό είναι στη θέση του.
ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του