Από Αλεξανδρούπολη ως Γιάννενα μόνο μία ΜΕΘ για παιδιά με μόλις 10 κρεβάτια!

Η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου είναι η μοναδική για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Για τραγικές ελλείψεις κάνουν λόγο οι γιατροί

Τεράστιο ζήτημα αποτελεί η ανεπάρκεια σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τρεις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.), δύο στο Ιπποκράτειο και μία στο Παπαγεωργίου οι οποίες καλύπτουν Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Αντίστοιχα, η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου είναι η μοναδική για τη βόρεια Ελλάδα, από τα Γιάννενα ως την Αλεξανδρούπολη, με μόλις 10 κλίνες!

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, με τις ελλείψεις τόσο στην νοσοκομειακή φροντίδα (αυτήν τη στιγμή λειτουργούν 18 κλίνες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα), όσο και στις εξειδικευμένες δομές, όπως αυτισμού. «Είναι τόσο έντονο το φαινόμενο έλλειψης τέτοιων δομών, που δεκάδες παιδιά παραμένουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον μετά από εισαγγελικές εντολές για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ιδρυματισμού με σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχοκινητική, νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη», τονίζει η ΕΝΙΘ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος, αφορμή ήταν τα θλιβερά περιστατικά με τις διακομιδές παιδιών στην υπόλοιπη Ελλάδα διότι δεν υπήρχαν κρεβάτια στη Θεσσαλονίκη. «Δεν προέκυψε από το πουθενά αυτό, είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει υποχρηματοδοτημένο και υποστελεχωμένο το σύστημα υγείας. Ωθούνται μάλιστα σε ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα που δεν έχει σκοπό την κάλυψη των πραγματικών αναγκών», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις παιδιατρικές κλινικές είναι μεγάλες, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Ιπποκράτειο όπου στις 37 οργανικές θέσεις παιδιάτρων, υπάρχουν 11 κενά, για τα οποία έχουν προσληφθεί επικουρικοί.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών απαιτεί:

  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενίσχυση των ΜΕΘ παίδων και νεογνών για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών του παιδιατρικού πληθυσμού, με ουσιαστική αύξηση του αριθμού τους για την Βόρεια Ελλάδα και την στελέχωση τους με το επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Μέριμνα για άμεση ανάπτυξη υποδομών και εκπαίδευση επιστημονικού δυναμικού στον τομέα των εξειδικεύσεων της παιδιατρικής. Αύξηση των κέντρων εκπαίδευσης για τις ήδη υπάρχουσες εξειδικεύσεις της νεογνολογίας, εντατικολογίας και λοιμωξιολογίας.
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένου και επαρκούς κρατικού δικτύου παιδικής προστασίας.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την εφημεριακή αποζημίωση του υγειονομικού προσωπικού. Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα προ των περικοπών και 10% αύξηση επί αυτών.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία.

Σοβαρές ελλείψεις στο ΠΓΝΑ

Η Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης είναι η μοναδική τριτοβάθμια υγειονομική δομή για παιδιά στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καλύπτει 5 Νομούς (Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου ) και ο  πληθυσμός της περιοχής υπερβαίνει τις 500.000 κατοίκους (απογραφή 2021). Στελεχώνεται με μόλις 7 ειδικευμένους γιατρούς (4 μέλη ΔΕΠ, 2 Διευθυντές ΕΣΥ  και 1 επικουρικό γιατρό) και εφημερεύει καθημερινά όλο το χρόνο.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) προβλέπονται στον  Οργανισμό του (ΦΕΚ 1156, τ. δεύτερο, 10/4/2012) 14 θέσεις γιατρών ΕΣΥ στην Παιδιατρική Κλινική και στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ( ΜΕΝΝ). Από αυτές τις 14 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι μόνο οι 2 στην Παιδιατρική Κλινική και οι 5 στην ΜΕΝΝ.

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για Παιδιατρική Κλινική και Μονάδα Νεογνών ΠΓΝ Αλεξ/πολης

Πρόσφατα, ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο Ανδρέας Ξανθός με θέμα: «Ανάγκη άμεσης προκήρυξης των κενών οργανικών θέσεων γιατρών στην Παιδιατρική Κλινική και στη Μονάδα Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές τονίζουν τη δραματική υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής και της Μονάδας Νεογνών του ΠΝ Αλεξανδρούπολης, οι οποίες καλύπτουν όλους τους νομούς της Αν. Μακεδονίας Θράκης, και ερωτούν τον κ. Υπουργό:

Αν προτίθεται και πότε να προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις γιατρών ΕΣΥ στην Παιδιατρική Κλινική και στη Μονάδα Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

  1. Αν προτίθεται, στο μεσοδιάστημα μέχρι την πλήρωση των θέσεων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, να καλύψει επειγόντως τα σημερινά κενά με επικουρικούς παιδιάτρους. 
  2. Αν υπάρχει σχέδιο συμπληρωματικών κινήτρων (εργασιακών, μισθολογικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης κ.λπ.) για την προσέλκυση γιατρών στα υποστελεχωμένα τμήματα των επαρχιακών νοσοκομείων και για την αντιστροφή του ιατρικού brain drain.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο