Απεργιακές συγκεντρώσεις αύριο σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα

Στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη στις 11 το πρωί της Πέμπτης καλούν η διοίκησή του αλλά και το Νομαρχιακό Τμήμα Εβρου της ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της γενικής 24ωρης απεργίας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα σωματεία εργαζομένων, μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο φέρνει :

  • Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
  • Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
  • Ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης – Κατάργηση του Ν. 1264/1982
  • Καταργηση της Κυριακάτικης αργίας σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις.
  • Αύξηση του ορίου των υπερωριών σε 150 με παράλληλη μειώση της αμοιβής τους.

«Το Εργατικό Κέντρο εκφράζει την έντονη διαφωνία του σχετικά με τις επίμαχες διατάξεις του Εργασιακού Νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα, τα οποία εάν εφαρμοστούν θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία,» αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση του και τονίζει πως « θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη του, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.» αναφέρει το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.

Από την πλευρά του το Νομαρχιακό Τμήμα Εβρου της ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει, απεργιακές συγκεντρώσεις στις 11πμ στο Εργατικό Κέντρο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη και στην πλατεία Ορεστιάδας, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας και ατομικής προστασίας.

«Καλούμε και όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις γιατί η θωράκιση του Δημόσιου Τομέα, η θωράκιση των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους είναι αναγκαία για όλους μας, είναι αναγκαία και για τις γενιές που ακολουθούν. Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ανατρέπει κατακτήσεις των εργαζομένων που κερδήθηκαν ακόμα και με αίμα (8ωρο, πενθήμερο, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλιστικές ελευθερίες) και που ισχύουν κάποιες δεκαετίες. Η επίθεση της Κυβέρνησης σε εργασιακά δικαιώματα έχει σκοπό για ακόμη μία φορά να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά εργοδοτικά συμφέροντα προσπαθώντας να επαναφέρει τις συνθήκες εργασίας σε παλαιότερους καιρούς όπου επικρατούσε η εκμετάλλευση και η εξαθλίωση των εργαζομένων με παράλληλη «φίμωση» του εργατικού κινήματος» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.

    Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί και αγωνίζεται

  • Για την διασφάλιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα κατοχυρώνουν το 8ωρο, το 5μερο και θα προβλέπουν αύξηση των μισθών για μία αξιοπρεπή ζωή.
  • Για την προστασία του δικαιώματος της εργατικής ελευθερίας και έκφρασης μέσα από τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα.
  • Για την διατήρηση και ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε. (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας)

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν το πρωί και στην πλατεία της Ορεστιάδας

Παράλληλα, απεργιακή συγκέντρωση οργανώνουν σήμερα σωματεία της Αλεξανδρούπολης και μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, στις 10:30 το πρωί. «Η απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα θα πρέπει να είναι μαχητική», τονίζουν στο κάλεσμά τους και καλούν «σε γενικό ξεσηκωμό και οργάνωση της πάλης» ενάντια στο νομοσχέδιο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο