Απάντηση των ιδιοκτητών του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΕΜΘ

Σε σχετικό δημοσίευμά μας 

“Ως ιδιοκτήτες κατά 50% εξ’ αδιαιρέτου του ακινήτου που βρίσκεται στην οδό 14ης Μαϊου αρ.63 στην Αλεξανδρούπολη Έβρου, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τις απαράδεκτες και επί της ουσίας προσβλητικές προς το πρόσωπό μας, ως ιδιοκτητών, φράσεις που απαντούν στο άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε για το ακίνητό μας στις 7 Μαρτίου 2023, καθώς και για ανακριβείς και/ή ελλιπείς πληροφορίες του εν λόγω κειμένου που συσκοτίζουν την πραγματικότητα. Ειδικότερα,

1. Διαβάζοντας κανείς στον τίτλο «Ιδιοκτησία του δημοσίου το κτίριο του ΕΜΘ μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωσή του», σχηματίζει αρχικά την εντύπωση, αφενός ότι το κτήριο είναι όντως ιδιοκτησία του δημοσίου, αφετέρου ότι το «ΕΜΘ» (η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η πλήρης επωνυμία της οποίας είναι «ΕΜΘ-Αγγελική Γιαννακίδου») έχει νομικά δικαιώματα σε αυτό, ενώ στην πραγματικότητα το κτήριο ανήκει σε εμάς, και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΕΜΘ-Αγγελική Γιαννακίδου» δεν έχει κανένα έννομο συμφέρον επ’ αυτού. Βεβαίως, ο τίτλος συμπληρώνεται από το «μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωσή του», αλλά η εσφαλμένη εντύπωση των αναγνωστών έχει ήδη σχηματιστεί, και η ζημία στο πρόσωπό μας συντελεστεί. Ας αφήσουμε κατά μέρος το πόσα έτη θα χρειαστούν μέχρι να καταστεί (εάν τελικά καταστεί) το δημόσιο ιδιοκτήτης του ακινήτου – γνωρίζουμε τι σημαίνει απαλλοτρίωση σε επίπεδο χρόνου.

2. Παρομοίως και ατυχέστατα σημειώνεται στο άρθρο, ότι στην απόφαση απόρριψης αναφερόμαστε «χαρακτηριστικά» «φερόμενοι ως ιδιοκτήτες», αφήνοντας να πλανάται η εντύπωση ότι ίσως δεν είμαστε. Ωστόσο, ο συντάκτης του άρθρου όφειλε να διερευνήσει τις πάγιες, στερεοτυπικές υπηρεσιακές διατυπώσεις που χρησιμοποιεί σε όλα τα έγγραφα το υπουργείο, για παν νομικό ενδεχόμενο: ΟΛΟΙ οι ιδιοκτήτες αναφέρονται ΠΑΝΤΟΤΕ ως «φερόμενοι». Δεν θέλουμε άλλωστε να πιστέψουμε ότι το άρθρο εν γνώσει του συντάκτη παραλείπει να αναφερθεί, λακωνικά έστω, στην ιδιοκτησιακή πορεία του κτηρίου μετά την πώλησή του από τον Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη την δεκαετία του 1930, οπότε το ακίνητο δόθηκε ως προικώο στην εκ μητρός γιαγιά μας, Χρυσούλα Χρυσοστόμου, για να περάσει αργότερα ως προικώο στην μητέρα μας Ζαφειρία Παπαθανασίου (το γένος Χρυσοστόμου) και, στις αρχές του 21ου πλέον αιώνα σε εμάς.

3. Πληροφορούμε τον συντάκτη του άρθρου, επειδή φαίνεται να το αγνοεί, όταν αναφέρεται στα 21 έτη στέγασης της στο κτήριο, πως τα τελευταία πέντε έτη (από τις 31.3.2018!) η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η πλήρης επωνυμία της οποίας είναι «ΕΜΘ-Αγγελική Γιαννακίδου» στεγάζεται στο ακίνητό μας εντελώς ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ: Το μισθωτήριο συμβόλαιο έχει λήξει προ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ, η αγωγή απόδοσης μισθίου έχει κατατεθεί προ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ, η μετά από πολλές αναβολές εκδίκαση της υπόθεσης έχει οδηγήσει σε δικαστική απόφαση έξωσης, απόφαση την οποίαν ΔΕΝ έχει εφεσιβάλει η κα Α. Γιαννακίδου.

4. Και ακόμη, όταν αναφέρεται στην «προσπάθεια της οικογένειας Γιαννακίδη», προφανώς ο συντάκτης αγνοεί παντελώς ότι η κα Α. Γιαννακίδου προέβη σε ανακαίνιση του (διατηρητέου έως το 2019) κτηρίου (έναντι απειροελάχιστου μισθώματος κατά τα εξήμισι πρώτα έτη της μίσθωσης), χωρίς οικοδομικές άδειες και εγκρίσεις καίτοι το μισθωτήριο συμβόλαιο την καθιστούσε υπεύθυνη για την τήρηση των νόμων και των διατάξεων – και αυθαιρέτως επίσης δεν άλλαξε την χρήση του κτηρίου που ήταν (και είναι ως αυτή τη στιγμή) επισήμως «κατοικία». Ποιος μπορούσε να διανοηθεί ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο; Πέσαμε κυριολεκτικά από τα σύννεφα όταν ενδιαφερόμενος αγοραστής το 2017 διαπίστωσε ότι ο φάκελος του ακινήτου ήταν ισχνότατος και ελλιπέστατος.

5. Το ρήμα «αποδοθεί» που τεχνηέντως χρησιμοποιείται στο άρθρο δημιουργεί επιπλέον την απολύτως εσφαλμένη εντύπωση ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο ακίνητό μας, προσβάλλοντας τα κατοχυρωμένα από το σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία ιδιοκτησιακά μας δικαιώματα.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας,

Ζητούμε να δημοσιεύσετε άμεσα και ακέραια την επιστολή μας

(συμπεριλαμβανομένου του υστερόγραφου)

Μαρία Παπαθανασίου

Γεώργιος Παπαθανασίου

Υ.Γ.. Εκφράζουμε την τεράστια απορία: Υπάρχει συμβολαιογραφικό έγγραφο με το οποίο η κα Γιαννακίδου παραχωρεί την ΙΔΙΩΤΙΚΗ συλλογή της ή την (ΙΔΙΩΤΙΚΗ, οικογενειακή) αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της οποίας είναι πρόεδρος συνολικά σε δημόσιο φορέα; Εμείς τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε τέτοιο συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ας το εμφανίσει – διαφορετικά η έννοια της «δημόσιας ωφέλειας», κι ας την επικαλείται το υπουργείο, είναι εντελώς αόριστη και αφήνει πολλά, πάρα πολλά, περιθώρια αυθαιρεσιών.”

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο