«Απαιτούμε ο ΦΛΟΙΣΒΟΣ να παραμείνει πάση θυσία δημοτικός κινηματογράφος»

Παρέμβαση της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης για την απόφαση της ΤΙΕΔΑ να δρομολογήσει διαγωνισμό για την εκμίσθωση από ιδιώτη

«Μπορεί μια υπογραφή να διαγράψει την ιστορία της πόλης;»

Ηχηρή παρέμβαση από την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης για το θέμα με το μέλλον του δημοτικού,  θερινού κινηματογράφου «Φλοίσβου», που προέκυψε πριν λίγες μέρες, όταν η ΤΙΕΔΑ αποφάσισε να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την προκήρυξη διαγωνισμού, από τον οποίο θα προκύψει ιδιώτης που θα αναπλάσει, θα νοικιάσει και θα εκμεταλλευτεί το χώρο.

Είχε προηγηθεί επιστολή επαγγελματία της πόλης, ο οποίος παρουσίασε το επιχειρηματικό του πλάνο για την αξιοποίηση του χώρου, με σειρά παρεμβάσεων που προτίθεται να πραγματοποιήσει. Συζητώντας το θέμα, τα μέλη του ΔΣ της ΤΙΕΔΑ που ήταν παρόντα, αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν τον πρόεδρο Βασίλη Δέλκο να έρθει σε συνεννόηση με δικηγόρο, ώστε να συνταχθεί κείμενο δημοπράτησης του χώρου, προς κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο.

Αντιδρώντας, η Κινηματογραφική Λέσχη, που εδώ και χρόνια διαχειρίζεται τον κινηματογράφο, σε συνεργασία με την ΤΙΕΔΑ, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση παρουσιάζοντας το πολυετές και πολυσήμαντο έργο της και το καθεστώς λειτουργίας του «Φλοίσβου», υπογραμμίζοντας ότι «η ΤΙΕΔΑ  δεν νομιμοποιείται ΗΘΙΚΑ να αλλάξει μονομερώς το καθεστώς λειτουργίας του ΦΛΟΙΣΒΟΥ». Όπως τονίζει, «η συνέχιση της λειτουργίας του Φλοίσβου από την ΚΛΑ θα είναι αποδοτικότερη απ’ ότι από τη μίσθωσή του σε ιδιώτη. Άλλωστε η υπεραξία που δημιούργησε η ΚΛΑ όλα αυτά τα χρόνια σε ένα τεμαχίδιο του οικοπέδου της γιορτής κρασιού είναι μη απαλλοτριώσιμη», ενώ ζητά ε από τη δημοτική αρχή να αντιληφθεί το άτοπον της πράξης των διοικούντων την ΤΙΕΔΑ και να αναιρέσει αυτήν την κίνηση.

Η ανακοίνωση της ΚΛΑ

«Στη  ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  με αριθμό πρωτοκόλλου ΑΔΑ:Ω21ΩΟΛΜΒ-ΖΑΒ της 28/12/2021, δημοσιεύτηκε απόφαση της ΤΙΕΔΑ (τουριστική Ιαματική Επιχείρηση Δήμου Αλεξανδρούπολης  Α.Ε.ΟΤΑ) με την οποία προτίθεται να παραχωρήσει τον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο   ΦΛΟΙΣΒΟ στο εμπορικό κύκλωμα καταργώντας, εν μία νυκτί, έναν ιστορικό δημοτικό χώρο πολιτισμού και απεμπολώντας  μια κατά γενική ομολογία πετυχημένη πορεία και αξιοζήλευτη συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης.

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «ΦΛΟΙΣΒΟΣ» ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 επί δημαρχίας  Ηλία Ευαγγελίδη για να καλυφθεί η παντελής πλέον απουσία θερινών αιθουσών και εντάχθηκε  στο « Δίκτυο Δημοτικών Κινηματογράφων» που λειτουργούσε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Συμβαλλόμενα μέλη της Προγραμματικής  Σύμβασης δεκαετούς διάρκειας, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, η Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Αλεξανδρούπολης και το Υπουργείο Πολιτισμού .  Καλλιτεχνικός υπεύθυνος, όπως οριζόταν ρητώς,  η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης. Από τότε κύλησαν  πολλές βραδιές κινηματογραφικής μέθεξης, ο Φλοίσβος έγινε μια όαση πολιτισμού, ένα πραγματικό κόσμημα για την καλοκαιρινή Αλεξανδρούπολη και οι  Αλεξανδρουπολίτες χάρηκαν ποιοτικές προβολές και πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Κατά την επιτυχή αυτή πορεία υπήρξαν πολλοί δημοτικοί άρχοντες , όλοι ανεξαιρέτως βοήθησαν την Κ.Λ.Α. στη διαχείριση του Φλοίσβου επειδή κατανόησαν το σημαντικό έργο που επιτελεί στον χώρο του κινηματογράφου αλλά και ευρύτερα του πολιτισμού.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης  γεννήθηκε την 1 Δεκεμβρίου του 1974, με πρώτη προβολή την ταινία «’Αμλετ» του  Κόζιτζεφ.  Από τις τάξεις της  παρήλασαν  ευαισθητοποιημένοι πολίτες  με σημαντική παρουσία στη ζωή της πόλης και εθελοντικά υπηρέτησαν την 7η τέχνη, αυτήν τη σπουδαία πολιτιστική δημιουργία,  κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες των πρώτων καιρών. Το Δημοτικό Θέατρο εξοπλίστηκε για να μπορεί να λειτουργεί και ως κινηματογραφική αίθουσα και ένα αναξιοποίητο κομμάτι γης μεταμορφώθηκε στον θερινό μας Κινηματογράφο Φλοίσβο. Η πόλη γνώρισε από κοντά τους μεγάλους του ελληνικού σινεμά, Βούλγαρη,  Αγγελόπουλο, Κούνδουρο, Παναγιωτόπουλο, Μανθούλη, Λαμπρινό, Αβδελιώδη και πολλούς άλλους που έπλασαν σιγά –  σιγά αυτό το τόσο σπουδαίο σινεφίλ κοινό της πόλης. Στις δράσεις της ΚΛΑ συμπεριλαμβάνονται εκτός των τακτικών προβολών, χειμώνα καλοκαίρι,  μικρές και μεγάλες συναυλίες με αποκορύφωμα το άνοιγμα της καθολικής εκκλησίας για το ευρύ κοινό με αφορμή μία από αυτές, θεατρικές παραστάσεις από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, κουκλοθέατρα υψηλής ποιότητας, η  εκπληκτική και μακροχρόνια συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η διοργάνωση πανελλήνιων συνεδρίων, ελληνοτουρκικών συνεδρίων με θέμα πάντοτε το σινεμά, η απ’ ευθείας μετάδοση  των παραστάσεων της Μετροπόλιταν όπερας της Νέας Υόρκης ,  εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικά και κινηματογραφικά εργαστήρια,  γνήσια ξεφαντώματα με αφορμή κυρίως τις απόκριες, ομάδες ανάγνωσης  και τόσα  άλλα  “ων ουκ έστι αριθμός’. Η  Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης μέσα σ’ αυτόν τον σχεδόν μισό αιώνα λειτουργίας της  δυνάμωσε, μεγάλωσε, εκσυγχρονίστηκε, ανανέωσε τον εξοπλισμό της, αγόρασε σύγχρονες μηχανές προβολής και σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο δραστήριες κινηματογραφικές λέσχες σε πανελλήνιο επίπεδο ενώ παράλληλα παίζει ενεργό ρόλο στα διοικητικά συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Η Κ.Λ.Α. δεν είναι ένας ακόμη σύλλογος. Είναι ο σύλλογος που προωθεί δραστικά τον πολιτισμό στην πόλη μας. Που την φέρνει σε επαφή με τα νέα διεθνή ρεύματα της τέχνης και ενισχύει τον παλιό της κοσμοπολίτικο  χαρακτήρα.

Σήμερα η ακατανόητη αυτή και  «εν κρυπτώ» απόφαση της ΤΙΕΔΑ μας διεγείρει και μας ωθεί να εναντιωθούμε σε ό,τι πρόκειται να συμβεί. Θεωρούμε ότι μια τέτοια πράξη μας θίγει ως ενεργούς δημότες αυτής της πόλης και απαιτούμε ο ΦΛΟΙΣΒΟΣ να παραμείνει πάση θυσία δημοτικός κινηματογράφος, να διατηρήσει το καθεστώς λειτουργίας όπως προβλεπόταν από την ιδρυτική προγραμματική σύμβαση και εγγυόταν τη λειτουργία του ως κινηματογράφου πολιτισμού με προβολές ευρωπαϊκών και ελληνικών ταινιών και όχι μόνον χολιγουντιανών εμπορικών προϊόντων.

Η ΤΙΕΔΑ  δεν νομιμοποιείται ΗΘΙΚΑ να αλλάξει μονομερώς το καθεστώς λειτουργίας του ΦΛΟΙΣΒΟΥ.  Στον Προϋπολογισμό  της θα πρέπει να υπολογίζονται όχι μόνον  τα πιθανολογούμενα έσοδα σε ευρώ αλλά και οι κοινωνικές παράμετροι τις οποίες διεύρυνε η ΚΛΑ καθ’ όλη τη λειτουργία του Φλοίσβου ( χιλιάδες εθελοντικά προσφερθείσες εργατοώρες των μελών της, εισιτήρια και λειτουργία κυλικείου σε τιμές κόστους, ανάπτυξη του πολιτισμού της πόλης μέσω του κινηματογράφου, δημιουργία σινεφίλ κοινού κ.λ.π. κ.λ.π.). Αθροιστικά,  η συνέχιση της λειτουργίας του Φλοίσβου από την ΚΛΑ θα είναι αποδοτικότερη απ’ ότι από τη μίσθωσή του σε ιδιώτη. Άλλωστε η υπεραξία που δημιούργησε η ΚΛΑ όλα αυτά τα χρόνια σε ένα τεμαχίδιο του οικοπέδου της γιορτής κρασιού είναι μη απαλλοτριώσιμη.

Η Κινηματογραφική λέσχη Αλεξανδρούπολης θα συνεχίσει να ενεργεί ως θεσμοφύλακας της ιδρυτικής Προγραμματικής Σύμβασης που δημιούργησε τον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «ΦΛΟΙΣΒΟ».

Ζητούμε από τη δημοτική αρχή να αντιληφθεί το άτοπον της πράξης των διοικούντων την ΤΙΕΔΑ και να αναιρέσει αυτήν την κίνηση».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο