“Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων”

Παρέμβαση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης-Φερών-Σουφλίου “Η Ενότητα”

Για ανύπαρκτα μέτρα προστασίας που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, κάνει λόγο σε παρέμβασή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, Φερών, Σουφλίου “Η Ενότητα”, παραθέτοντας μία σειρά από μέτρα που είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα από κυβέρνηση και εργοδοσία.

“Τα υποτιθέμενα αλλά ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και το υγειονομικό πρωτόκολλο λάστιχο, βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μας για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Από την μία, η πανδημία επελαύνει και οι εργαζόμενοι, σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ, αποθήκες, στο τιμόνι ή όπου αλλού, είναι στην πρώτη γραμμή εκτεθειμένοι αυτοί και οι οικογένειές τους, στον COVID-19.

Από την άλλη, η κυβέρνηση προσαρμόζει το υγειονομικό πρωτόκολλο, στις επιταγές της μεγαλοεργοδοσίας. Μειώνει τις ημέρες καραντίνας με εντελώς αντιεπιστημονικά κριτήρια. Δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για υποχρεωτικότητα  στην παροχή μέσων ατομικής προστασίας (γαντιών, μασκών, αντισηπτικών) στους εργαζόμενους και κυρίως για συχνή διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας πείσει ότι όλα είναι ατομική ευθύνη κρύβοντας από το λαό ότι κυρίως ευθύνεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και όσων στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές επιλογές για συρρίκνωση και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Οι εργαζόμενοι, με το σωματείο μας, απαιτούμε και διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της υγείας μας και των οικογενειών μας:

1) Μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ, στους χώρους δουλειάς,  με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

2) Ουσιαστική ιχνηλάτηση, στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του κράτους.

3) Δωρεάν παροχή, όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, μασκών, γαντιών, αντισηπτικών κ.α. για όλους τους εργαζόμενους.

4) Τακτικές απολύμανσεις, σε όλους τους χώρους δουλειάς, καταστημάτων, αποθηκών,  γραφείων, λεωφορείων κ.α. με ευθύνη της εργοδοσίας.

5) Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους, βγαίνουν θετικοί στο κορονοϊό, είναι σε καραντίνα, πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με οικονομική επιβάρυνση του κράτους και της εργοδοσίας. 

 6) Μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιριών και σε όλες τις μεταφορές, με πύκνωση  των δρομολογίων και αυστηρή τήρηση, όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

7) Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επαναλειτουργία  των νοσοκομείων που έχουν κλείσει, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων για επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και ενίσχυση με προσωπικό του Ε.Ο.Δ.Υ.

8) Μέτρα ενίσχυσης των σχολείων, για την εξασφάλιση της συνέχισης της δια ζώσης διδασκαλίας. Μείωση του αριθμού των μαθητών  ανά τμήμα, τακτική απολύμανση των αιθουσών και των χώρων των σχολείων, πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας και προσλήψεις εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες”.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο