«Αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης η διαμάχη παραγωγών-εμπόρων για τη νέα λαϊκή αγορά»

Να συμφωνήσουν σε μία κοινή πρόταση χωροθέτησης και να μην πέσουν στη λούμπα του «διαίρει και βασίλευε», καλεί τις δύο πλευρές η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  

Της Κικής Ηπειρώτου

Ως αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης, ακόμη και εκβιασμού, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος την αντιπαλότητα που έχει προκύψει μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων, που θα συμμετέχουν στη δεύτερη λαϊκή αγορά, για την οποία, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο και σε αντικατάσταση της λεγόμενης «πράσινης λαϊκής» που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια επί της εθνικής Αντιστάσεως.
Η πλευρά των παραγωγών επιθυμεί να συνεχίσει η αγορά να πραγματοποιείται επί της Εθνικής Αντιστάσεως, θεωρώντας ότι η πρόταση για την Καραολή και Δημητρίου, όπου πραγματοποιούνταν πριν πολλά χρόνια, όταν η πόλη ήταν σαφώς μικρότερη, δεν εξυπηρετεί κανέναν και θα δημιουργήσει επιπλέον κυκλοφοριακά προβλήματα. Από την άλλη, οι έμποροι προωθούν τη χωροθέτηση επί της Καραολή και Δημητρίου, θεωρώντας ότι έτσι εξυπηρετεί καλύτερα τους καταναλωτές. Το θέμα έχει ήδη αποσυρθεί δύο φορές από το δημοτικό συμβούλιο, που είναι αυτό που θα λάβει την τελική απόφαση.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο επικεφαλής της Σάββας Δευτεραίος αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές που άλλαξε πέρυσι, με αποτέλεσμα η πράσινη λαϊκή του Σαββάτου να μην μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με την παρούσα μορφή, δηλαδή μόνο με τη συμμετοχή παραγωγών. Μίλησε ακόμη για την προσπάθεια να λειτουργήσουν οι λαϊκές με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δηλαδή με τη συμμετοχή ακόμη και σούπερ μάρκετ ή μεγάλων εταιρειών, αλλάζοντας έτσι την όλη φιλοσοφία της λαϊκής. Η πρόταση αυτή προκάλεσε εύλογο ξεσηκωμό και δεν εφαρμόστηκε, ωστόσο προβλέπεται ακόμη στο νόμο και ο εκάστοτε υπουργός θα μπορούσε με μία υπουργική απόφαση να την εφαρμόσει, όπως τόνισε ο κ. Δευτεραίος.
Εξάλλου, όπως επισήμανε, στο νόμο παραμένουν και εφαρμόζεται κανονικά η επιβολή εξαντλητικότατων προστίμων, η πολύ εύκολη αφαίρεση άδειας, η κατάργηση κοινωνικών κριτηρίων κτλ.
Αναφορικά με τη χωροθέτηση της νέας λαϊκής της Αλεξανδρούπολης, σημείωσε πως «βιώνουμε και θα βιώσουμε και στο δημοτικό συμβούλιο, απ’ ό,τι φαίνεται, την όξυνση της αντίθεσης ανάμεσα στους παραγωγούς και τους εμπόρους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται από τη δημοτική αρχή μία προεκλογική της υπόσχεση, η δημιουργία δεύτερης λαϊκής στην Καραολή και Δημητρίου. Το σωματείο παραγωγών θέλει να μείνει στην Εθνικής Αντίστασης. Έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο και οι δύο προτάσεις. Η πρόταση για παραμονή στην Εθνικής Αντίστασης συνοδεύεται από επέκταση προς την οδό Πραξιτέλους, που είναι η παράλληλη μεταξύ 14ης και Καβύρη για να χωρέσουν και οι έμποροι. Εσκεμμένα θεωρούμε ότι απλώνεται ως εκεί. Η δημοτική αρχή ξέρει πως οι παραγωγοί προτείνουν την επέκταση προς την Ζυμβρακάκη. Γνωρίζει όμως πως βάζοντας την 14η ΜΑϊου να χωρίζει τη λαϊκή θα δημιουργήσει προβλήματα σε οδηγούς, πεζούς και πελάτες. Θεωρούμε ότι αυτό γίνεται εσκεμμένα για να δημιουργήσει μεγάλη αντιπαλότητα απέναντι σε αυτή την πρόταση. Αυτή η πρόταση καλλιεργεί την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο σωματείων», σημείωσε ο κ. Δευτεραίος, τονίζοντας πως η οδός Πραξιτέλους είναι υπερβολικά στενός δρόμος για να διευρυνθεί προς τα εκεί η λαϊκή.
Προβλήματα υπάρχουν και στην πρόταση για την Καραολή και Δημητρίου , κυρίως με το κυκλοφοριακό, αλλά και με τις απαγορεύσεις που θέτει ο ΟΛΑ αναφορικά με το πάρκινγκ τόσο στο τελωνείο, όσο και στην είσοδο του λιμένα.
«Κι όλα αυτά επειδή έχουμε συνεχείς καταπλεύσεις πολεμικών πλοίων που συμμετέχουν στον γνωστό πόλεμο στην Ουκρανία», σχολίασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναδεικνύοντας ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα:
«Και για τη μία και για την άλλη πρόταση, πρέπει να πούμε ότι για να αυξηθεί η πελατεία, η δουλειά δηλαδή της λαϊκής, χρειάζεται να αυξηθεί το εισόδημά μας. Θα είδατε στα πρωινάδικα ότι μιλάμε πλέον για φασόλια με 12 ευρώ το κιλό, επειδή, λένε, έρχεται η σαρακοστή. Εδώ θα πρέπει να το δούμε διαφορετικά, πρέπει να αγωνιστούμε με τον λαό, τα εργατικά σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους, για να αλλάξουν οι μισθοί και οι συντάξεις. Με επιδόματα εμπαιγμού δεν θα δουλέψει παραπάνω η λαϊκή. Αν ήταν κάποιος να δώσει 10 ευρώ για τα ψώνια του, σήμερα θα δώσει 5».

«Να τα βρουν παραγωγοί και έμποροι»

«Δεν κινούμαστε ψηφοθηρικά, φοβόμαστε ότι αυτή την στιγμή, όλη αυτή η διαμάχη γίνεται αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης, εκβιασμού αν θέλετε, μπροστά στον κίνδυνο των καταγγελιών και του κλεισίματος της πράσινης λαϊκής, πράγμα που έχει γίνει στη Δράμα. Εμείς προτείνουμε, θέλουμε, πιστεύουμε και νομίζουμε ότι μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα, αν δουλέψουν όλοι, παραγωγοί και έμποροι, για να προσφέρουν καλής ποιότητας και φτηνά προϊόντα στον κόσμο που φτωχοποιείται ακόμη περισσότερο.
Θέλουμε να υπάρχει ο θεσμός των λαϊκών αγορών, πρέπει να υπερασπιστούμε και τα δύο σωματεία, χωρίς όμως να φτάνουν αυτά στην αντιπαλότητα που τους δημιουργούν κάποιοι άλλοι. Καλούμε τα δύο σωματεία να συμφωνήσουν και να μην πέσουν στη λούμπα του «διαίρει και βασίλευε» . Είναι πολύ σημαντικό να έρθουν με κοινή πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο. Διαφορετικά, θα γίνουν έρμαιο εμπαιγμού και εκμετάλλευσης από πολιτικές ή τοπικοπολιτικές δυνάμεις, συνδυασμούς, ψηφοδέλτια. Εμείς θέλουμε να εξυπηρετείται ο κόσμος χωρίς να δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Δευτεραίος και συμπλήρωσε: «Θα πούμε το παράπονο και την πίκρα μας. Πιστεύουμε ότι μετά από τόσα χρόνια, που η λαϊκή εκδιώχθηκε από τον χώρο κάτω από τον Φάρο, μπορούμε να εκτιμήσουμε σήμερα πως ήταν λάθος. Εμείς τότε είχαμε στηρίξει να παραμείνει σε αυτή τη θέση. Τότε υποστηρίζαμε πως έπρεπε να παραμείνει εκεί γιατί έτσι θα εξασφάλιζε και τη διεκδίκηση αυτού του χώρου, δηλαδή της δυτικής χερσαίας ζώνης. Αντίθετα μας είπαν πολλά, ακόμη και ότι μπορεί να βρωμίσουμε τη θάλασσα. Αν κανείς σκεφτεί την εξέλιξη του λιμανιού, κλειστό λιμάνι πλέον, στρατιωτική βάση λέμε εμείς, θα δει πως βήμα- βήμα, με ευθύνη των δημοτικών αρχών και του ΟΛΑ απομακρύνθηκε κάθε λαϊκή δραστηριότητα από το λιμάνι, με τελευταία την απαγόρευση ερασιτεχνών αλιέων αλλά και των ανθρώπων που θέλουν απλά να περπατήσουν. Το επόμενο βήμα είναι και με τις μεθοδεύσεις αυτές της δημοτικής αρχής, με αυτή την ψευδεπίγραφη, όπως τη χαρακτηρίσαμε, επιτροπή διεκδίκησης της δυτικής χερσαίας ζώνης, να μας αποκόψουν τελείως από αυτή και να κλείσει. Παραγωγοί και έμποροι χρειάζεται, με στόχο το συμφέρον των λαϊκών αναγκών, της εξυπηρέτησης της φτώχειας και της καλύτερης διαβίωσης να λύσουμε το πρόβλημα συμφωνώντας στο πού θα πάει η λαϊκή αγορά κι όχι να καθόμαστε να μαλώνουμε μεταξύ μας».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο