Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις «υπερεξουσίες» της Οικονομικής Επιτροπής

Με αφορμή την έκθεση πεπραγμένων της επιτροπής του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το α’ εξάμηνο του 2022, ασκήθηκε κριτική και για τις απευθείας αναθέσεις ύψους περίπου 5 εκ ευρώ

της Κικής Ηπειρώτου

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ αντιπολίτευσης και δημοτικής αρχής προκάλεσε ο απολογισμός των πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης το απόγευμα της Δευτέρας 24/10.

Συνολικά, ελήφθησαν 461 αποφάσεις τους πρώτους έξι μήνες του 2022, από τις οποίες οι 165 αφορούσαν θέματα διαγωνισμών και μελετών.

Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Δευτεραίος, σημείωσε πως μέσω του νόμου Βορίδη η Οικονομική Επιτροπή έχει υπερεξουσίες, που καταργούν την ψηφισμένη αναλογία του δημοτικού συμβουλίου, καθώς η νομοθεσία δίνει ψευδείς και τεχνητές πλειοψηφίες υπέρ της εκάστοτε δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα, όπως είπε, «να αποφασίζει ό,τι θέλει» και, κυρίως, να μην έρχονται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο σημαντικά θέματα, για τα οποία θα έπρεπε να ενημερώνονται τόσο οι σύμβουλοι, όσο και οι πολίτες. Αναφορικά με τις 165 αποφάσεις για διαγωνισμούς και μελέτες, σημείωσε ότι δεν υποστηρίζει πως έχουν γίνει ατασθαλίες, αλλά ότι θα έπρεπε τα θέματα αυτά να αποτελέσουν θέμα σχεδιασμού και συζήτησης από το δημοτικό συμβούλιο. «Είτε δια ζώσης, είτε δια περιφοράς, είτε με τηλεδιάσκεψη, το ζητούμενο είναι η Οικονομική Επιτροπή να μην ασκεί την ‘αυτοκρατορική’ δυνατότητα που έχει και να έχει το δημοτικό συμβούλιο περισσότερη, καλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή στις αποφάσεις για να μπορέσει να ενημερώσει ουσιαστικότερα και τον λαό του Δήμου».

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ελένη Ιντζεπελίδου διευκρίνισε πως ο νόμος είναι αυτός που ορίζει ποια θέματα θα απασχολούν την Οικονομική Επιτροπή και ποια το Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως αν έρχονταν όλα στο ΔΣ, τότε θα χρειαζόταν 1-2 συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα. Απαντώντας, ο κ. Δευτεραίος υπογράμμισε πως αυτό είναι γνωστό και πως αυτό που ζητά η παράταξή του από τη δημοτική αρχή είναι να μην εφαρμόσει αυτό τον νόμο. «Απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει τα κότσια να κάνει κάτι τέτοιο. Εμείς διαφωνούμε με τον νόμο που βάζει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη λαϊκή συμμετοχή που όλοι πρεσβεύουν και όλοι ονειρεύονται. Αυτά είναι χαζομάρες, μιλάμε για μία τοπική διοίκηση που εφαρμόζει την πολιτική της κυβέρνησης», τόνισε επισημαίνοντας πως η Λαϊκή Συσπείρωση θα καταψηφίσει τον απολογισμό της Οικονομικής Επιτροπής.

Στο ίδιο μήκος κύματος η παράταξη «Πόλη & Πολίτες», που συμμετέχει με δύο μέλη της στην Οικονομική Επιτροπή (Λαμπάκης, Γκοτσίδης), με τον Νίκο Γκότση να κάνει λόγο για μία τεχνητή πλειοψηφία που έχει η δημοτική αρχή στην Οικονομική Επιτροπή, με αποτέλεσμα να χειρίζεται κατά το δοκούν τα θέματα που αφορούν την επιτροπή. «Επιπλέον, το ύψος των αναθέσεων αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης έκπτωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει και ζημία σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Δήμου». Και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης καταψήφισε.

Το ίδιο και για την παράταξη του Βαγγέλη Μυτιληνού «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση», ο οποίος σημείωσε πως η δημοτική αρχή, αν και είναι μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταφέρνει να περνάει θέματα πολύ σοβαρά μέσα από την Οικονομική Επιτροπή, τα οποία δεν θα εγκρίνονταν από το συμβούλιο. Σχολίασε και αυτός τις πολλές απευθείας αναθέσεις, «ίσως σε κανένα άλλο δήμο αυτό το διάστημα να μην ήταν τόσες πολλές».

Σε μία αποστροφή της τοποθέτησής του, ο κ. Μυτιληνός δεν παρέλειψε να ρωτήσει τον πρόεδρο Γιώργο Καϊσα για το αν θεωρεί δίκαιο και δημοκρατικό να μη δίνεται το δικαίωμα στον κ. Λαμπάκη, ο οποίος νοσεί με κορωνοϊό να συμμετέχει με τηλεδιάσκεψη στη συνεδρίαση. Πρότεινε και πάλι να τεθεί ένα όριο στους συμβούλους που θα συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη στις συνεδριάσεις, ώστε να αποφευχθεί κάποιο νέο αδιέξοδο στο μέλλον. Το θέμα έθεσε και ο κ. Γκότσης στη συνέχεια, με τον κ. Καϊσα να του απαντά πως αυθαιρετεί και πως πρέπει πρώτα να πάρει παρουσίες για την τακτική συνεδρίαση που ακολουθούσε. Τα αίματα άναψαν με τον κ Γκότση να τον ρωτά αν ντρέπεται για τη συμπεριφορά του αυτή, την κα Ιντζπελίδου να παρεμβαίνει και να ζητά από τον κ. Γκότση να σταματήσει να λέει στον πρόεδρο αν ντρέπεται και τελικώς το θέμα να μένει αναπάντητο.

Για την ιστορία, τα πεπραγμένα της Οικονομικής Επιτροπής συγκέντρωσαν 16 ψήφους υπέρ και 12 κατά.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του