Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις και στον Έβρο για το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Για «ταφόπλακα στο ΕΣΥ» κάνει λόγο ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων & Κέντρων Υγείας Θράκης

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει και στον Έβρο το νομοσχέδιο Γκάγκα που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο, μεταξύ άλλων δίνει με το άρθρο 10 το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ, να εργάζονται παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως καταγγέλλει ο ιατρικός κόσμος, που ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις, με το νέο νομοσχέδιο, οι ασθενείς στο ΕΣΥ θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερο «μαύρο» χρήμα από την τσέπη τους. Να υπενθυμιστεί ότι το «Νομοσχέδιο Γκάγκα» δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα αφού θα μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές.

Νομοσχέδιο Γκάγκα με… οδηγό τα φακελάκια

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των νοσοκομειακών γιατρών που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου Γκάγκα, εκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν όχι απλά στη νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος στη δημόσια Υγεία, αλλά θα αυξήσουν και τις τιμές στα φακελάκια. Με βάση τις εκτιμήσεις τους, τις οποίες καταγράφει το ethnos.gr, όσοι γιατροί θα θέλουν να εισπράξουν περισσότερα χρήματα από τις τσέπες των ασθενών θα τους θέτουν μπροστά σε νέα διλήμματα είτε για να τους εξετάσουν είτε για να τους χειρουργήσουν.
Από τα βασικά προσχηματικά επιχειρήματα για το «ψάρεμα» των ασθενών θα είναι:
-Για να χειρουργηθεί κανείς στο ΕΣΥ τις πρωινές ώρες θα πρέπει να περιμένει ακόμη και 2 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις και πολύ παραπάνω, αφού οι λίστες αναμονής αντί να μειώνονται αυξάνονται.
-Στην περίπτωση αυτή θα οδηγείται ο ασθενής είτε σε ιδιωτική κλινική για να χειρουργηθεί έναντι αδράς αμοιβής, είτε θα μπορεί να επιλέξει ένα «γρηγορόσημο» για να βρει ως δια μαγείας θέση τις πρωινές ώρες σε δημόσιο νοσοκομείο, καταβάλλοντας όμως πολύ υψηλότερο φακελάκι από ότι στο παρελθόν.
Η παραοικονομία αναμένεται να αυξηθεί με τον τρόπο αυτό, αφού οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δίνουν κάθε περιθώριο για είσπραξη μαύρου χρήματος.

Τριήμερη απεργία

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν εξαγγείλει τριήμερη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία από σήμερα Δευτέρα ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου Γκάγκα. «Ταφόπλακα στο ΕΣΥ βάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς καταργεί το καταστατικό του νόμου του ΕΣΥ του ‘84, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Θ.), Χάρης Στάμος. Όπως εξήγησε, «το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπει σε γιατρούς του ΕΣΥ να δουλεύουν με μερική και μη αποκλειστική απασχόληση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που σημαίνει ότι θα περιφέρονται από το νοσοκομείο στο ιδιωτικό ιατρείο ή την ιδιωτική κλινική και οπουδήποτε αλλού θέλουν…».
Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και το σύνολο των Ενώσεων της χώρας, έχουν απορρίψει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «έκτρωμα». Ήδη, μάλιστα, έχουν ανακοινώσει ότι ετοιμάζονται για αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα, με τρεις 24ωρες απεργίες, στις 28 και 29 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Γιώργου Ελευθερίου, γενικού γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
«Δεν υπάρχει ούτε ένας ιατρικός φορέας, είτε του ιδιωτικού, είτε του δημόσιου φορέα, που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο Γκάγκα και ειδικά με το άρθρο 10, το οποίο καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών γιατρών, παρέχοντας έτσι δικαίωμα άσκησης σε ιδιωτικά κέντρα», δηλώνει ο κ. Ελευθερίου στο NEWS 24/7.
O ίδιος εκτιμά ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί χαριστική βολή για το ταλαιπωρημένο ΕΣΥ, καθώς «αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενισχύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών, θεσπίζει γιατρούς πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργεί συνθήκες αθέμητου ανταγωνισμού απέναντι στα ιδιωτικά ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οδηγεί χιλιάδες γιατρούς του ιδιωτικού τομέα στη φτωχοποίηση ή τη μετανάστευση, αυξάνει την παραοικονομία στο σύστημα υγείας και αναγκάζει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ».
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία, ζητούν εργατικά σωματεία της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου με ανακοίνωσή τους. Μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:
«Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους γιατρούς, αλλά το λαό. Επίσημα πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους όλοι οι ασθενείς.
Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ανθρώπους που θα βρεθούν στην ανάγκη. Πρακτικά, η πλειοψηφία των νοσοκομείων, θα διεκπεραιώνουν τα επείγοντα περιστατικά και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο Νομό Έβρου, τα 2 νοσοκομεία που υπάρχουν, κύρια της Αλεξανδρούπολης, θα καταλήξουν να εξυπηρετούν μόνο έκτακτα περιστατικά.
Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως- όπως στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταδικάζει τους ασθενείς σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας το επιβεβαίωσε. Άλλωστε το ομολόγησε ο υπουργός υγείας όταν σε πρόσφατη συνέντευξη του αναγκάστηκε να παραδεχτεί αυτό που δεν μπορούν πια να κρύψουν ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχουν ελλείψεις γιατρών. Ομολόγησε δηλαδή κυνικά ότι ελλείψεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν!»
Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης-Φερών-Σουφλίου ΄΄Η Ενότητα΄΄
Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας
Σωματείο Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης
Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου
Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο