Για το πιλοτικό πάρκο Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΞ, προκειμένου να μην διαταραχτούν τα ήρεμα νερά με την Τουρκία
Μποφόρ αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες (από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη) «σηκώνουν» τα θαλάσσια αιολικά πάρκα με την κυβέρνηση να φρενάρει τα όποια σχέδια για ταχεία ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.
Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ παραγόντων που έχει να κάνει με τις επιφυλάξεις του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τις περιοχές χωροθέτησης των πάρκων (για να μην διαταραχτούν τα ήρεμα νερά με την Τουρκία), το υψηλό κόστος της τεχνολογίας των πλωτών αιολικών, τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τοπικών κοινωνιών και οργανώσεων αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές προσφυγές για μπλόκο στα έργα, ωθούν την κυβέρνηση να καθυστερήσει τα μεγαλόπνοα σχέδια για τα θαλάσσια αιολικά… μέχρι νεωτέρας.
Στο Θρακικό Πέλαγος δρομολογούνται πιλοτικά έργα (χωρίς διαγωνισμό), με σταθερή έδραση στο βυθό που ωστόσο «απειλούνται» και αυτά από το κύμα των αντιδράσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωρούν από κοινού στην ανάπτυξη του πρώτου Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου (ΥΑΠ) στη χώρα, ισχύος 600 MW. Πρόσφατα, οι διαδικασίες για τη συμμετοχή του Ομίλου Motor Oil, μέσω της θυγατρικής του Motor Oil RenewableEnergy (MORE), με ποσοστό 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως», θυγατρικής του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ολοκληρώθηκαν. Η «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως» έχει το δικαίωμα ανάπτυξης πιλοτικού ΥΑΠ ισχύος 400 MW, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της Σαμοθράκης.
Οι αντιδράσεις
Πρόσφατα, το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από εκπρόσωπο του ΕΛΚΕΘΕ, άναψε… κόκκινο στο έργο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της ακριτικής πόλης και της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με όσα επικαλείται, οι πακτωμένες ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν το σημαντικότερο αλιευτικό πεδίο της χώρας, θα πλήξουν το οικοσύστημα της περιοχής ενώ θα προκαλέσουν οπτική όχληση στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού.
Το χρονοδιάγραμμα… μετακινείται στο 2040
Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ έχει εγκρίνει περιβαλλοντικά το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και προωθείται από τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού η υπουργική απόφαση έγκρισής του η οποία θα επισημοποιήσει τις περιοχές όπου θα αναπτυχθούν τα έργα αφού ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και βυθομετρικές έρευνες.
Με την ολοκλήρωση των μελετών (από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), οι επενδυτές θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν το ακριβές σημείο εγκατάστασης, το είδος και τον αριθμό των ανεμογεννητριών.
Τα έργα θα προχωρήσουν, πιλοτικά, δηλαδή χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και με λειτουργική ενίσχυση που θα πρέπει να εγκρίνει η Κομισιόν (μέσα στο 2025). Τα δεδομένα των μελετών θα αποτελέσουν τη βάση για τον προσδιορισμό της τιμής αποζημίωσης που θα διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα των έργων.
Στην επιχείρηση «υπεράκτια αιολικά» εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών καθώς η γεωπολιτική διάσταση που έχει το ζήτημα επιβάλλει τη σύμφωνη γνώμη και του ΥΠΕΞ για να χωροθετηθούν οι ακριβείς περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα θα δοθεί στο πιλοτικό έργο των 600 MW ενώ οι διαγωνισμοί για τα πάρκα πάνε για μετά το 2027.
Δεν πιάνονται οι στόχοι του ΕΣΕΚ
Βάσει του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), έως το 2050, τα υπεράκτια αιολικά θα αντιστοιχούν στο ένα έβδομο της εγκατεστημένης ισχύος και θα παράγουν το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα. Περί το τέλος της 10ετίας (2030) στόχος είναι να βρίσκονται σε ανάπτυξη μονάδες συνολικής ισχύος 1.900 MW, ένας στόχος που πλέον φαντάζει όλο και πιο μακρινός (σχεδόν ανέφικτος) και μάλλον μετατίθεται για το 2040.
Energymag.gr