Αντιδιαβρωτικά έργα για τη φυσική επανίδρυση του οικοσυστήματος στο δάσος της Δαδιάς

Έτοιμη η μελέτη αντιδιαβρωτικών έργων, σκοπός των οποίων είναι η προστασία της καμένης έκτασης από περαιτέρω υποβάθμιση και ο περιορισμός των πλημμυρικών φαινομένων – Παρεμβάσεις ύψους 500.000 ευρώ

της Κικής Ηπειρώτου

Μία πολύ σημαντική μελέτη έχει στα χέρια της η Διεύθυνση Δασών Έβρου, η οποία θα αποτελέσει τον «οδηγό» για μία σειρά παρεμβάσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στις καμμένες εκτάσεις του δάσους της Δαδιάς, με στόχο τη φυσική επανίδρυση του οικοσυστήματος της περιοχής και την προστασία του από περαιτέρω υποβάθμιση, καθώς και από πλημμυρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), από τη συνολική έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά του καλοκαιριού (45.412 στρέμματα), μόνο η μισή (22.197 στρέμματα) έχει καεί εντελώς. Η συνολική καμένη έκταση αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% του εθνικού πάρκου. «Ωστόσο, έχει καεί σχεδόν ο μισός νότιος πυρήνας (ζώνη Α2). Ευτυχώς όχι ολοσχερώς, υπάρχουν αρκετές άκαυτες νησίδες που θα βοηθήσουν τη φυσική αποκατάσταση», αναφέρει στην Καθημερινή η Σύλβια Ζακκάκ, βιολόγος στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Δέλτα Εβρου.

Η μελέτη
Η Διεύθυνση Δασών Έβρου ενέκρινε μόλις χθες 19 Οκτωβρίου τη μελέτη των αντιδιαβρωτικών έργων, σε επιλεγμένες θέσεις, στην έκταση που επλήγη από δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 21-07-2022 και κατασβέστηκε στις 26-08-2022, την οποία συνέταξαν οι Δρ. Πέτρος Κ. Ανθόπουλος και Αθανάσιος Καραμανίδης. Το κόστος των προτεινόμενων επεμβάσεων υπολογίστηκε σε 500.000 €. Το έργο θα εκτελεστεί από το Δασαρχείο Σουφλίου με πιστώσεις που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό.
Σκοπός της μελέτης είναι η προστασία της καμένης έκτασης από περαιτέρω υποβάθμιση και η άμβλυνση των πλημμυρικών φαινομένων από τις επικείμενες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.
Τα αντιδιαβρωτικά έργα που προτείνονται στη μελέτη αποσκοπούν στη συγκράτηση του εδάφους, στη μείωση της επιφανειακής απορροής και της ταχύτητας ροής των υδάτων, στην αύξηση της διήθησης των υδάτων στο έδαφος, στη διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος κλπ. Με την επίτευξη των παραπάνω, δίνεται η δυνατότητα στη φυσική επανίδρυση του οικοσυστήματος και στην επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος το οποίο τόσα χρόνια αποτελούσε βιότοπο αρπακτικών ειδών.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατασκευή κορμοδεμάτων και κορμοφραγμάτων από νεκρά δέντρα πεύκης. Τα κορμοδέματα θα έχουν συνολικό μήκος 59.590 μ. και θα κατασκευαστούν σε συνολική έκταση περίπου 883 στρ. Θα κατασκευαστούν κατά προσέγγιση 209 κορμοφράγματα μέσου ορατού εμβαδού 3,50 τ.μ. σε συγκεκριμένες θέσεις.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του