“Ανοιξιάτικα” εγκαίνια για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται η προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης, με 12.000 εκθέματα, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δ. Τερζοπούλου
«Στόχος μας ένα μουσείο και με περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις, ανοικτό στην κοινωνία»

Της Κικής Ηπειρώτου

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και να παρουσιαστεί η μόνιμη έκθεσή του, στην οποία συγκεντρώνεται όλος ο αρχαιολογικός πλούτος του Έβρου.

Η προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης, μία ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική εργασία, ξεκίνησε ήδη από το 2017 και περιλάμβανε έναν κύκλο προετοιμασίας των αρχαιοτήτων, συντήρησης, τεκμηρίωσης, σχεδιασμού και τοποθέτησης των αρχαίων αντικειμένων στις ολοκαίνουριες προθήκες του Μουσείου.

Όπως λέει στη ΓΝΩΜΗ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Δόμνα Τερζοπούλου, εκτός απροόπτου, σχετικού με την πορεία της πανδημίας, η προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου, κι έτσι μέσα στην άνοιξη, αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του μουσείου και να ξεκινήσει η λειτουργία του.

«Εργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς, ετοιμάζουμε το εποπτικό υλικό, τις φωτογραφίες και τα κείμενα και ολοκληρώνουμε την τοποθέτηση των προθηκών που θα στηρίζονται τα εκθέματα. Στο μουσείο παρουσιάζονται 12.000 εκθέματα αποκλειστικά από την περιοχή του Έβρου, εκτός της Σαμοθράκης, η οποία διαθέτει το δικό της μουσείο. Είναι ευρήματα που χρονολογούνται από την 6η χιλιετία ως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Προέρχονται από το νεολιθικό οικισμό της Μάκρης, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην Αρχαία Ζώνη. Θα υπάρχουν ακόμη εκθέματα από διάφορες άλλες θέσεις, από τον ορεινό Έβρο, το Τρίγωνο και μία ξεχωριστή ενότητα για τους πολυάριθμους ταφικούς τύμβους που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. ως και τον 2ο αιώνα μ.Χ. Πιστεύουμε πως θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η έκθεσή μας, καθώς για πρώτη φορά είναι συγκεντρωμένα όλα τα εκθέματα του Έβρου σε ένα χώρο», σημειώνει η κα Τερζοπούλου, επισημαίνοντας πως με την μόνιμη έκθεση να πλησιάζει μετά από τόσα χρόνια στο τέλος της, υπάρχει χαρά και ικανοποίηση, ενώ στόχος μετά την έναρξη λειτουργίας του μουσείου είναι να είναι ένα μουσείο ανοικτό στην κοινωνία, με περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις, που θα το καταστήσουν βασικό σημείο αναφοράς για το πολιτιστικό προϊόν της περιοχής.

Εντωμεταξύ, αναφορικά με το κτίριο που θα στεγάσει τα εκθέματα της Μικρής Δοξιπάρας, στο βόρειο Έβρο, η κα Τερζοπούλου σημειώνει πως το προσωπικό της Εφορείας έχει ξεκινήσει κάποιες προκαταρκτικές εργασίες, ενώ ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα.

Μέχρι τον Απρίλιο κλειστό το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου

Κλειστό, μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και θα λυθεί το πρόβλημα, όπως αναφέρει η κα Τερζοπούλου,   θα μείνει το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Το μουσείο θα ανοίγει αποκλειστικά και μόνο για προγραμματισμένες επισκέψεις σχολικών μονάδων, εφόσον έχει προηγηθεί έγκαιρη τηλεφωνική συνεννόηση στο 25530-23960.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο