Άνοιξε ο δρόμος για την επέκταση των Β’ Νεκροταφείων

Δόθηκε το πολυαναμενόμενο «ΟΚ» από την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας-Θράκης ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες

Της Κικής Ηπειρώτου

Νόμιμη βρήκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αναφορικά με την ανάδειξη οριστικού αναδόχου για το έργο της επέκτασης των Β’ Κοιμητηρίων, αρχικού προϋπολογισμού 225.806 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει «ανάσα» στα Β’ Νεκροταφεία, ενώ πρόσφατα, μετά από καταγγελίες μερίδας της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι διάδρομοι των νεκροταφείων έχουν μετατραπεί σε τάφους, λόγω έλλειψης χώρου.
Εξάλλου, όπως είχε αναφερθεί κατά τη συζήτηση του θέματος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από το 2010 ως το 2020, στα εν λόγω Κοιμητήρια, σημειώθηκε αύξηση 50% στις ταφές. Συνολικά, υπάρχουν 4.835 τάφοι, με 7.000 ενταφιασμένους, ενώ το 57% των τάφων είναι αγορασμένοι. Οι ελεύθερες θέσεις, τον Μάρτιο, που έγινε η συζήτηση, αναφέρθηκε ότι ανέρχονται μόνο σε μερικές δεκάδες, με τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις αναφορικά με το έργο της επέκτασης, να διογκώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Υπενθυμίζεται πως ενώ το έργο προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, παρουσιάστηκαν διάφορα εμπόδια, με βασικότερο το γεγονός ότι η εταιρεία που έδωσε τη μεγαλύτερη έκπτωση, χρειάστηκε να μπει σε μία διαδικασία εξηγήσεων προς τις αρμόδιες αρχές, καθώς λόγω της νέας νομοθεσίας, υπάρχει ένα πλαφόν στα ποσοστά των εκπτώσεων που μπορούν να δίνονται από τις εταιρείες.
Μετά από μία διαδικασία που κράτησε αρκετό καιρό, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ανακήρυξε τον οριστικό ανάδοχο του έργου. Η σχετική απόφασή της πήρε το πράσινο φως από την Αποκεντρωμένη, κι έτσι, το έργο ξεκινά άμεσα.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται

Η επέκταση αφορά έκταση 2.630 τμ. Πρόκειται για μια λωρίδα μήκους 240 μέτρων με μέσο πλάτος 10,95 μέτρα. Η πρόσβαση θα γίνεται από ξεχωριστή είσοδο από τον κύριο χώρο των Β΄ Κοιμητηρίων (από το ίδιο δρόμο) λόγω διαφορετικής υψομετρικής διαμόρφωσης.
Οι παρακάτω εργασίες θα λάβουν χώρα με την εξής σειρά:

  • Καθαρισμός φυτικών πρανούς μεταξύ χωματόδρομου και της μάντρας του υφισταμένου κοιμητηρίου
  • Καθαίρεση και απομάκρυνση της μάντρας από τσιμεντόλιθους
    • Καθαίρεση και απομάκρυνση δοκού επί εδάφους από οπλισμένο σκυρόδεμα 24 (θεμελίωση μάντρας)
  • Εκσκαφές θεμελίων για την κατασκευή των πελμάτων των τοίχων αντιστήριξης Τ1 έως Τ7.
  • Σκυροδέτηση των τοιχείων των τοίχων αντιστήριξης Τ1 έως Τ7
  • Επίχωση του επικλινούς χώρου μεταξύ υφιστάμενου χωματόδρομου και των τοίχων αντιστήριξης με τα υλικά των προηγούμενων εκσκαφών αλλά και με προμήθεια από δανειοθαλάμους και υλικά λατομείου
  • Διαμόρφωση τελικών κλίσεων ώστε τα όμβρια να οδεύουν προς την αντίθετη φορά (απομάκρυνση από τους τοίχους αντιστήριξης)
  • Κατασκευή περιμετρικής τάφρου τύπου ανάποδο Π με μεταλλική γαλβανιζέ εσχάρα που θα οδηγούν τα όμβρια στον δρόμο (εκτός της έκτασης της επέκτασης του κοιμητηρίου)

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο