room-to-grow-bnner

Ανοίγουν Λύκεια – Γυμνάσια την 1η Φεβρουαρίου

Χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία. Οι ανακοινώσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια δήλωσε από την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, πως οι μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων, επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες, καθώς οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το «πράσινο φως».

Υπενθυμίζεται, πως η Έλλη Τριανταφύλλου είχε αποκαλύψει στο iEidiseis.gr πως στη σύσκεψη της Επιτροπής που εκφράστηκε συγκρατημένη ικανοποίηση για τη σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων και τη μείωση θανάτων και διασωληνωμένων, όπως επίσης και για το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά και τις μεταλλάξεις του ιού που καταγράφονται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Σημειώνεται, πως το άνοιγμα των Λυκείων και των Γυμνασίων ήταν το μεγάλο στοίχημα των λοιμωξιολόγων, που ήθελαν την επιστροφή των μαθητών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Παρόλα αυτά, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά στις «κόκκινες» της Ελλάδας, όπου τα κρούσματα του κορονοϊού παρουσιάζουν αύξηση. Έτσι, ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση

Αυτές είναι οι εξής:

 • Δυτική Αττική
 • Βοιωτία
 • Θάσος

Στη συνέχεια, μίλησε η Νίκη Κεραμέως και ανακοίνωσε τα εξής μέτρα για την λειτουργία των Λυκείων και των Γυμνασίων σε όλη την χώρα:

«Μετά λοιπόν, από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά μας που λειτουργούν από τις 11 Ιανουάριου, και τα ειδικά μας σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου όπως:

 • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
 • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
 • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
 • η χρήση αντισηπτικών,
 • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
 • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
 • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
 • οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
 • οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να την αξιοποιήσουν για δωρεάν εξέταση.

Διευκρινίζεται:

-Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

-Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η διαδικασία είναι δυναμική, τα δεδομένα της πανδημίας εξετάζονται διαρκώς και προσαρμόζονται αναλόγως και οι αποφάσεις μας για τα επόμενα βήματα»

ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο