Ανοίγει ξανά η συζήτηση για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Με αφορμή τη συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, συζητήθηκε η αξιοποίηση του οικοπέδου δυτικά της πόλης – «Είναι η μόνη λύση για μας» είπε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ

Της Κικής Ηπειρώτου

Στις 6 Ιουλίου, εκτός απροόπτου, θα συνεδριάσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης για το θέμα της έγκρισης και παραλαβής της μελέτης της Β1 φάσης του Γενικού Πολεοδομικού που, με εξαίρεση τη δημοτική ενότητα Τραϊανούπολης, καθορίζει τις χρήσεις γης και τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο Δήμο μας, για τις επόμενες δεκαετίες.
Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Δευτέρας, η οποία κράτησε 5,5 ώρες, παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του ΓΠΣ από τους μελετητές και κατατέθηκαν ερωτήσεις, προβληματισμοί και προτάσεις από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να συμπεριληφθούν στην επόμενη φάση του ΓΠΣ.
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς, καθώς απασχολεί την πόλη εδώ και πολλά χρόνια, είναι η μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ από το κέντρο, σε κάποιο άλλο σημείο. Στο ΓΠΣ, για το ζήτημα αυτό, προτείνονται με αξιολογική προτεραιότητα οι εξής χώροι:
Α. Στο χώρο του ΟΤ 298Α (σ.σ. παλιά αποθήκη λιμένα) ή σε άλλη θέση εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα, κυρίως λόγω εύκολης πρόσβασης και γειτνίασης με το κέντρο
Β. Σε άλλη θέση στη δυτική πλευρά της πόλης (στο οικόπεδο μεταξύ Αλεξανδρούπολης-Χιλής που έχει εδώ και χρόνια αγορασμένο το ΚΤΕΛ)
Γ. Στη βόρεια πλευρά, κατά μήκος της εισόδου της Εγνατίας Οδού, με αναγκαίες προσαρμογές και στις επιτρεπόμενες χρήσεις στη συγκεκριμένη θέση.

Ντούμπας: «Η μόνη λύση για το ΚΤΕΛ είναι να πάει δυτικά»
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο επί 16 χρόνια πρόεδρος του ΚΤΕΛ Σταμάτης Ντούμπας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσπαθειών της εταιρείας για να απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης. Όπως σημείωσε, δόθηκαν πολλά χρήματα από το ΚΤΕΛ για μελέτες επί μελετών και σπαταλήθηκε πολύς χρόνος για να εξεταστούν διάφορες λύσεις και προτάσεις, δίχως, μέχρι στιγμής, να έχει ευδοκιμήσει καμία. Όπως σημείωσε, η μόνη πρόσφορη λύση είναι η εγκατάσταση του ΚΤΕΛ δυτικά της πόλης, σε ιδιόκτητο οικόπεδο, το οποίο, ενώ, όταν αγοράστηκε, επιτρέπονταν η λειτουργία ΚΤΕΛ , στην πορεία αυτό άλλαξε, με τη χρήση γης στην περιοχή να αφορά πλέον μόνο τουρισμό και αναψυχή. Στο θέμα αυτό, ο κ. Σωτηρόπουλος , τοπογράφος που εκπροσωπεί το ΚΤΕΛ, τόνισε πως μέσα από το ΓΠΣ μπορεί να χωροθετηθεί το ΚΤΕΛ ακόμη και σε περιοχή που δεν προβλέπεται η λειτουργία του και στην πορεία να γίνει τροποποίησης της χρήσης γης, καθώς «αυτό είναι εφικτό κα είναι σύμφωνη και η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Οι μελέτες υπάρχουν όλες για τα δυτικά της πόλης, και η κυκλοφοριακή και η κτηριολογική, απλά χρειάζεται επικαιροποίηση, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας, δεν είναι κάτι δύσκολο. Μπορεί να γίνει σε 1-2 χρόνια στη χειρότερη περίπτωση».
Επιπρόσθετα, ο κ. Ντούμπας υπογράμμισε πως δεσμεύεται ακόμη και με ποινική ρήτρα πως κανένα λεωφορείο δεν θα περνά μέσα από την πόλη, σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση χωροθέτησης του ΚΤΕΛ δυτικά, στο οικόπεδο πριν τη Χιλή. «Έχουμε τρόπο, υπάρχει και η αστική συγκοινωνία, δεν θα επιβαρυνθεί η πόλη στο ελάχιστο, έχουμε έτοιμες μελέτες και σχέδια, χρειαζόταν μία σφραγίδα για να προχωρήσουμε οριστικά». Εξάλλου, πλέον υπάρχει και ο περιφερειακός που αλλάζει τα δεδομένα στην κυκλοφορία της περιοχής, ενώ στα σχέδια του ΚΤΕΛ είναι και η λειτουργία εκδοτηρίου εισιτηρίων στο κέντρο, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε πως η προτεινόμενη από το ΚΤΕΛ θέση στα δυτικά της πόλης, όπως αναφέρεται στη μελέτη του ΓΠΣ, μπορεί να προωθηθεί ως εξαιρετική λύση, ύστερα από την απόρριψη ή αδυναμία εγκατάστασης του ΚΤΕΛ σε καταλληλότερες θέσεις. Επισήμανε ωστόσο πως «δεν αποκλείει η μελέτη αυτό που η κοινή λογική σαν συμπέρασμα αποκρυστάλλωσε από τις τοποθετήσεις και του προέδρου του ΚΤΕΛ και των περισσοτέρων από εμάς», δηλαδή δυτικά της πόλης.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε, μετά και από αίτημα των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού, να απαλειφθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς του ΚΤΕΛ στον Γαλλικό Σταθμό, καθώς πρόκειται για ένα τοπόσημο της πόλης που θα πρέπει να διασωθεί, να συντηρηθεί και να διατηρήσει τον χαρακτήρα του και τη σύνδεσή του με την ιστορία της πόλης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Καΐσας, εκτίμησε πως «το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση και θα δώσει ανάσα, προοπτική και νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην πόλη». Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης πως «εάν καταψηφιστεί στη συνεδρίαση που αναμένεται να γίνει στις 6 Ιουλίου, η πόλη θα εγκλωβιστεί για άλλα δέκα χρόνια στο παλαιό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και θα ασφυκτιεί».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο