Ειδικός εφέτης αναλαμβάνει την έρευνα για ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων
Επεκτείνεται η διερεύνηση των ευθυνών στο θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, την ώρα που νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα ξετυλίγοντας το κουβάρι των ενεργειών που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία. Tα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις πολλά και αμείλικτα στα χείλη όχι μόνο των 57 οικογενειών, αλλά και σε ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Eιδικός Εφέτης ανακριτής αναλαμβάνει την έρευνα, αναζητώντας ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των υπευθύνων, υπηρεσιακών παραγόντων, του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, και των θυγατρικών του, όπως επίσης και τις ευθύνες που αφορούν τον σταθμάρχη της Λάρισας.
Την ίδια ώρα, η Οικονομική Εισαγγελία ξεκινά μεγάλη έρευνα για τα έργα που δεν υλοποιήθηκαν στον ΟΣΕ. Στο πλαίσιό της θα εξεταστούν πλήρως όλες οι συμβάσεις σε βάθος χρόνου, τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί, καθώς και η υλοποίηση ή μη των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού έργου.
Το ανακριτικό έργο
Μετά την προφυλάκιση 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας, την πόρτα της ανακρίτριας πέρασε τη Δευτέρα (7/3) και δεύτερος σταθμάρχης, ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας, κάτι που θα γίνει και με τους υπόλοιπους καθώς και με το λοιπό προσωπικό του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας. Οι έρευνες έχουν εστιάσει στην κατάθεση του 59χρονου σταθμάρχη, που δηλώνει πως ήταν μόνος του στη βάρδια, ενώ τουλάχιστον για μια ώρα θα έπρεπε να είναι μαζί του και δεύτερος σταθμάρχης. Ο ίδιος δηλώνει κενό μνήμης σε σχέση με το τι συνέβη με το κλειδί 118 που έπρεπε να φέρει σε σωστή τροχιά την επιβατική αμαξοστοιχία. Είπε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί τι έγινε, αν το επανέφερε δηλαδή στη θέση του ή όχι.
Ερωτήματα για το ρόλο του επιθεωρητή του σταθμού της Λάρισας
Υπό διερεύνηση είναι η αναρρωτική άδεια που έλαβε αμέσως μετά το δυστύχημα ο επιθεωρητής του σταθμού της Λάρισας, ο προϊστάμενος που είναι και ο υπεύθυνος για την κατάρτιση των βαρδιών, καθώς ο 59χρονος κλήθηκε να φέρει εις πέρας ολομόναχος τη νυχτερινή βάρδια με εμπειρία μόλις 15 ημερών στο νευραλγικό αυτό πόστο. Σήμερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ που ζητήθηκε με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για το πώς και γιατί του χορηγήθηκε η αναρρωτική άδεια από την νευρολογική κλινική Λάρισας
Οι βάρδιες των σταθμαρχών
Ο επιθεωρητής βρίσκεται ήδη σε αργία ενώ υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή στερείται νομικής βάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, κάποιος ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια δεν μπορεί να τεθεί σε αργία. Φέρεται κατά την κατάθεση του ενώπιον των ανακριτικών αρχών την Παρασκευή, να υποστήριξε μεταξύ άλλων πως βάσει του φύλλου θα έπρεπε αυτή τη μία ώρα, πριν την φονική σύγκρουση των δύο τρένων, να εργάζονται τρεις σταθμάρχες.
Ωστόσο στα χέρια της ανακρίτριας βρίσκεται το σχετικό βαρδιόχαρτο, το οποίο παρέδωσε μάρτυρας «κλειδί» κατά την χθεσινή του πολύωρη κατάθεση. Πρόκειται για τον σταθμάρχη, που έφυγε στις 11 το βράδυ, όταν έληξε η βάρδια στα Παλαιοφάρσαλα και πήγε στη Λάρισα φτάνοντας περίπου μισή ώρα αργότερα, όταν είχε ήδη σημειωθεί το δυστύχημα, μένοντας μαζί με τον 59χρονο μέχρι και την προσαγωγή του από τους Αστυνομικούς. Στο φύλλο φέρεται να εμφανίζεται μόνο ένας σταθμάρχης στη βάρδια.
Ο προφυλακιστέος σταθμάρχης Λάρισας έπιανε βάρδια στις 10 το βράδυ μέχρι και τις 7 το πρωί. Είναι μία από τις τρεις 9ωρες βάρδιες καθώς οι άλλες δύο είναι από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι και από τις 2 το μεσημέρι μέχρι και τις 11 το βράδυ. Σε κάθε μία από αυτές, εκτός της βραδινής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βάρδια δύο σταθμάρχες. Ένας έμπειρος και ένας νέος, η βάρδια του οποίου όμως είναι 8ωρη.
πρωινή: 06:00 – 15:00 – 2 σταθμάρχες
απογευματινή: 14:00 – 23:00 – 2 σταθμάρχες
βραδινή: 22:00 – 07:00 – 1 σταθμάρχης
Δηλαδή 22.00 μέχρι 23.00 το βράδυ θα έπρεπε να βρίσκονται 3 σταθμάρχες στο σημείο. Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό καθώς στις 22.10 πέρασε ο προαστιακός, δηλαδή τη στιγμή που το “κλειδί” άλλαξε για να περάσει (ο προαστιακός).
news247.gr