«Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία χρυσωρυχείων στη Θράκη»

Αναφέρει η παράταξη Λαμπάκη και κατηγορεί τη δημοτική αρχή για απραξία, με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας-Θράκης να δώσει άδεια για έρευνες στην εταιρεία χρυσού

της Κικής Ηπειρώτου

Στην εκτίμηση – καταγγελία ότι «ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία χρυσωρυχείων στη Θράκη» προχώρησε η παράταξη του Βαγγέλη Λαμπάκη «Πόλη & Πολίτες», κατηγορώντας παράλληλα τη δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης για κωλυσιεργία και απραξία.

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγινε γνωστό πριν λίγους μήνες, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρείας «Μεταλλευτική Θράκης», η οποία ζητούσε να διενεργήσει 16 ερευνητικές γεωτρήσεις, σε μία έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην ευρύτερη περιοχή Σαπών-Συκορράχης, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την σχετική αρνητική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και ζητώντας νέα εισήγηση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ακολούθησαν ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων της Θράκης που επικαιροποιούσαν την πλήρη αντίθεσή τους με το έργο εξόρυξης χρυσού σε Έβρο και Ροδόπη. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά, όπως καταγγέλλει η παράταξη Λαμπάκη, «η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια χωρίς ουσιαστική στήριξη, νομική εξειδικευμένη συμπαράσταση και την τεκμηριωμένη επιστημονικά άποψη μας, ΕΞΕΔΩΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ Δηλ. ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ. Ο κος Ζαμπούκης τσιμουδιά ακόμη και στην υποχρέωση που έχει για ενημέρωση. Είπαμε θα καταστραφούμε κι’ αυτός θα λειτουργεί ως Πρόεδρος Ανώνυμης Εταιρείας χωρίς να λογοδοτεί και να λογαριάζει κανένα, φυσικά ούτε και το κυρίαρχο όργανο του Δήμου μας δηλ. το Δημοτικό Συμβούλιο, με το οποίο κρατήσαμε τους χρυσοθήρες πάνω από 20 χρόνια μακριά. Τώρα στο ΣΤΕ έχουμε διπλό αγώνα αφού στους χρυσοθήρες προστέθηκε και η απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας υπέρ των χρυσοθήρων».

Παράλληλα, δίνεται στη δημοσιότητα η απόφαση της Αποκεντρωμένης, από την οποία προκύπτουν ακριβώς τα 16 σημεία στα οποία θα πραγματοποιήσουν τα συνεργεία της εταιρείας χρυσού τις σχετικές έρευνες, οι οποίες έχουν προθεσμία ολοκλήρωσης το ένα έτος.

«Παρακάτω παραθέτουμε ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ που θ’ «ανοίξουν» οι χρυσοθήρες στο τόπο μας, λέγοντας ότι το κλίμα με την έγκριση απόφασης ερευνών έγειρε υπέρ των χρυσοθήρων. Ρωτάμε τι ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ από τον Φεβρουάριο του 2022 και επί 4 μήνες που δόθηκε η προθεσμία στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια για έκδοση απόφασης;;; ΤΙΠΟΤΑ. Η ανάθεση στο νομικό επιτελείο έγινε μετά την εκπνοή των προθεσμιών. Τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα», σημειώνει η παράταξη «Πόλη & Πολίτες».

Οι εργασίες που προβλέπονται

Στην απόφαση της Αποκεντρωμένης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «.. οι έξι πρώτες γεωτρήσεις θα ανορυχθούν με τη μέθοδο της πυρηνοληψίας, ενώ οι υπόλοιπες θα πραγματοποιηθούν με μικτή μέθοδο, δηλαδή τα πρώτα 100-150 μέτρα στα οποία δεν αναμένεται μεταλλοφορία θα ανορυχθούν με τη μέθοδο της ανάστροφης κυκλοφορίας και σε μεγαλύτερα βάθη με τη μέθοδο της πυρηνοληψίας.

Οι γεωτρήσεις πυρηνοληψίας θα γίνουν με τη χρήση περιστροφικού γεωτρύπανου, ενώ οι γεωτρήσεις ανάστροφης κυκλοφορίας με τη χρήση σφύρας. Στις περιπτώσεις μικτής μεθόδου ανόρυξης θα απαιτηθεί γεωτρύπανο διπλής δυνατότητας… Σε κάθε θέση όπου θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση θα αφαιρεθεί ποσότητα φυτικής γης περίπου βάθους 20-30 cm και εδαφικού υλικού περίπου βάθους 50-60 cm. Οι ποσότητες αυτές θα φυλαχθούν κατάλληλα, ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά τη φάση αποκατάστασης».

Μπαλάσκας (Eldorado Gold): Θα πραγματοποιήσουμε νέες επενδύσεις ύψους 1 δισ.

“Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελληνικός Χρυσός μια από τις σημαντικότερες μεταλλευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, καθιστώντας παράλληλα την Ελλάδα 3η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη” αναφέρει στο capital.gr ο Χρ. Μπαλάσκας αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold.

Ερωτηθείς για τους επόμενους στόχους το στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας, εκτός από τις Σκουριές, αναφέρει: «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελληνικός Χρυσός μια από τις σημαντικότερες μεταλλευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, καθιστώντας παράλληλα την Ελλάδα 3η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη. Το επενδυτικό μας σχέδιο προβλέπει νέες επενδύσεις περί το 1 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε τον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής σε πηγή ευημερίας για την εθνική οικονομία, την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούμαστε».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του