Ανησυχία και στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης μετά την απόφαση του ΣτΕ

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, με τις οποίες μεταφέρθηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων σε δύο επιτροπές των Δήμων. Η πρόταση Λαμπάκη για να διασφαλιστεί η νομιμότητα μελλοντικών αποφάσεων

της Κικής Ηπειρώτου

Μεγάλη είναι η ανησυχία που επικρατεί σε πολλούς Δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου με τις οποίες αφ’ ενός μεταφέρθηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, αφ’ ετέρου άλλαξε η σύνθεσή τους, προκειμένου οι δημοτικές αρχές να έχουν (πλασματικές) πλειοψηφίες.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μέχρι και «κύμα» δηλώσεων μη συμμετοχής στις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων. Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, σε κάποιους Δήμους, αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις καλούν να επανασυγκροτηθούν οι επιτροπές με τη νόμιμη σύνθεσή τους και με βάση τη βούληση των δημοτών-εκλογέων. Μέχρι να γίνει αυτό, δηλώνουν ότι αποσύρουν τη συμμετοχή τους από τα εν λόγω όργανα, τονίζοντας ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις απονομιμοποιημένες –πλέον– επιτροπές είναι διαβλητές.

 

Η πρόταση Λαμπάκη

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης κατέθεσε μία πρόταση προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα των αποφάσεων των οργάνων του Δήμου μέχρι να καθαρογραφτεί η απόφαση του ΣτΕ και να ακολουθήσουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως «τα Δημοτικά Συμβούλια έγιναν μπάχαλο κυριολεκτικά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά σφαγιάστηκε από την αδυναμία να παρακολουθήσουμε όλα τα μη νόμιμα που έγιναν και δυστυχώς αυτοί που έφταιγαν είναι και οι δυο κυβερνήσεις. Η μεν μία,  εγκατέστησε ένα εκλογικό σύστημα που ο λαός δεν μπορούσε να απορροφήσει και να αντέξει, και η επόμενη, το 2019,  με την αιτιολογία της κυβερνησιμότητας, προσπάθησε να παραβιάσει το νόμο και παρά το γεγονός ότι ίσχυε η απλή αναλογική, τεχνηέντως έδωσε πλειοψηφία στις δύο αυτές επιτροπές, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια. Μπορεί να είχαν και δίκιο, γιατί δεν ξέρω τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε αυτή η τροποποιητική εφαρμογή… Πάντως, ξέραμε όλοι οι νομικοί κύκλοι ότι αυτό είναι παράνομο και το απέδειξε η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία όλες αυτές οι τροποποιήσεις είναι παράνομες. Άρα, είναι παράνομα όλα όσα συνέβησαν στις επιτροπές; Όχι, δεν είναι παράνομα όλα, γιατί δεν υπάρχει αναδρομικότητα στις αποφάσεις του ΣτΕ, ωστόσο έχουμε την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης αυτής… Με τα ταπεινά νομικά που γνωρίζω, λέω ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι μέχρι να γίνει η νομοθετική τροποποίηση από το κράτος, εμείς μπορούμε να λειτουργούμε όπως παλιά. Προτείνω στον κ. Ζαμπούκη, ως πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, επειδή υπάρχει νομοθετική και ταυτόχρονα πρακτική δυνατότητα, όταν η Οικονομική Επιτροπή ή η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κρίνει ότι ένα θέμα είναι ισχυρών προδιαγραφών και χρειάζεται δημοκρατικότερη συμπεριφορά, να το παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι να γίνουν οι τροποποιητικές από το κράτος, οι αρμοδιότητες που έχουν πάει με μη νόμιμες τροποποιήσεις στις επιτροπές, να επανέρχονται κάθε φορά με απόφαση των επιτροπών στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να αποκαταστήσουμε το δίκιο και να έχουμε τις συνειδήσεις μας ήσυχες. Να μη συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε μη νόμιμες συνθέσεις στις επιτροπές και λάθος όργανα».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κολιός υπερθεμάτισε, τονίζοντας πως όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης, από εδώ και στο εξής θα πρέπει ιδιαίτερα τα σημαντικά ζητήματα να παραπέμπονται μόνο στα Δημοτικά Συμβούλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ανεξάρτητος Παύλος Μιχαηλίδης σημείωσε πως το σημαντικό θέμα του νέου κλειστού γυμναστηρίου που επίσης περιλαμβάνονταν ως θέμα συζήτησης σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, θα πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο