Ανησυχία για πιθανή κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δικαστικών δομών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η φημολογία για συγχώνευση με Θεσσαλονίκη.  Το Εφετείο της Κομοτηνής εξυπηρετεί τις ανάγκες πολιτών από Ορεστιάδα ως Δράμα

Η έντονη ανησυχία που τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί στον χώρο της δικαιοσύνης στη Θράκη, για την πιθανότητα κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής -και «συγχώνευσής» του με της Θεσσαλονίκης- μεταφέρθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον «Χρόνο», προηγήθηκε σχετική αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης στο υπό συζήτηση σχέδιο αναδιάρθρωσης του δικαστικού «χάρτη» της χώρας, που σύμφωνα με μία πρόταση περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.
«Φημολογείται ότι μεταξύ των Εφετείων είναι και το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής», είπε φέρνοντας το θέμα προς συζήτηση η πρόεδρος του ΔΣ Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, και σημείωσε: «Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία όλων των βαθμίδων δικαστηρίων στην Κομοτηνή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την πόλη μας και για την Περιφέρεια. Είναι αδιανόητο να αποδεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης δικαστηρίου». Όπως εξήγησε, το Εφετείο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, εξυπηρετώντας ανάγκες πολιτών από Δράμα έως Ορεστιάδα. Επομένως, πιθανό λουκέτο του, θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο οικονομικό βάρος των πολιτών για μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη. Συγχρόνως, η πρόεδρος δεν έκρυψε πως υπάρχει οικονομική δραστηριότητα γύρω από τον δικαστικό κλάδο στην Κομοτηνή, με δικηγόρους και πολίτες να έρχονται στην πόλη.
Το επιχείρημα πως δε νοείται πόλη στην οποία λειτουργεί μία από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας, να μην έχει Διοικητικό Εφετείο, πρόσθεσε στη συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος αντιπολίτευσης Γιώργος Λουτατίδης.
Να ξεσηκωθεί ο κόσμος», κι όχι μόνο οι φορείς, ζήτησε από θέσης του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Μουρτίδης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος αντιπολίτευσης Ανέστης Στρατιάδης ζήτησε -προληπτικά- από τώρα συλλογική αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πως θα στηρίξει κάθε πρόσφορη μορφή διαμαρτυρίας, αποκρίθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΣ Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, το Όργανο σε πρώτη φάση θ’ αποστείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εκφράζοντας αντίθεση στην πιθανότητα κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή.

Εντωμεταξύ, είχε προηγηθεί επιστολή και του Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου, στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, με την οποία ζητάει τη συνέχιση της λειτουργίας του. Στην επιστολή του ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως η μελέτη εξαιρεί από τα κριτήρια παραμονής και λειτουργίας των Διοικητικών Εφετείων αυτό της Κομοτηνής που εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας ευαίσθητης παραμεθόριας περιοχής που εκτείνεται από τον Έβρο έως την Καβάλα, έχει ιδιαίτερη κοινωνική συγκρότηση, χαμηλό ΑΕΠ και δημογραφικά προβλήματα. Η κατάργηση  του Διοικητικού Εφετείο Κομοτηνής θα εντείνει την απομόνωση της περιοχής και θα επιβαρύνει δυσβάστακτα την προσφυγή στη δικαιοσύνη των πολιτών της, αφού η πρόσβαση στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης στο οποίο θα υπαχθούν οι υποθέσεις, θα καταστεί δύσκολη έως αδύνατη».

 Τι λέει ο Υπουργός

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου, ο Υπουργός δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός, αναφέροντας ότι συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο: α) την ορθολογική οργάνωση των δικαστικών περιφερειών της χώρας στον τομέα της διοικητικής δικαιοσύνης και στο πλαίσιο αυτό την αναδιάρθρωση των δικαστικών δομών με βάση αντικειμενικά κριτήρια, β) την ορθολογική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων σε σχέση με την χωροταξική αναδιάρθρωση και γ) την εσωτερική οργάνωση και διοίκηση των δικαστηρίων, όπως διαμορφώνονται μετά τη χωροταξική αναδιάρθρωση και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων. «Στο πλαίσιο των εργασιών της Ομάδας Εργασίας εκλήθησαν να εκφέρουν τις απόψεις τους και τα όποια διαθέσιμα στοιχεία, τόσο εκπρόσωποι όλων των διοικητικών δικαστηρίων όσο και εκπρόσωποι των οικείων δικηγορικών συλλόγων. Τα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας θα υποβληθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη συνέχεια θα δοθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτάσεις», καταλήγει η απάντηση.

Σχολιάζοντας την απάντηση του  Υπουργού, ο κ. Χαρίτου σημείωσε : «Ο υπουργός Δικαιοσύνης κος Τσιάρας σε μια απάντηση που φανερώνει αμηχανία δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως πολιτική δέσμευση, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι δεν θα υπάρξει μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, αφήνοντας ουσιαστικά, στη συζήτηση που έχει ανοίξει, ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο της κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής. Η παραπομπή μάλιστα του υπουργού Δικαιοσύνης στην ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε για να εισηγηθεί τη νέα χωροταξία των δικαστηρίων, με γνωστή τη θέση του επικεφαλής της για κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής. Η  ανακοίνωση του ίδιου του υπουργού ότι ανέθεσε  στην Παγκόσμια Τράπεζα τη μελέτη του νέου Δικαστικού χάρτη της χώρας, όταν είναι γνωστή η οικονομική διάσταση με την οποία αυτή κινείται. Όλα αυτά χρειάζεται να μας ανησυχήσουν ακόμη περισσότερο και αντί να καλλιεργείται κλίμα εφησυχασμού να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες  για να μη βρεθούμε ως περιοχή προ τετελεσμένων».

Επιπλέον, σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας που είχαν με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Προέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Δημήτρης Ερελιάδης μαζί με τον Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη  Στυλιανίδη,  ο κ. Τσιλαρας εξήγησε, ότι έχει μεν ανοίξει η συζήτηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας για την αναμόρφωση πανελλαδικά του Χάρτη της Δικαιοσύνης, ωστόσο έγινε σαφές ότι από αυτή την αναδιάρθρωση θα ενισχυθεί ο ρόλος της Κομοτηνής ως Δικαστικής Πρωτεύουσας της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Αυτή η εξέλιξη επί της ουσίας απαντά σε όσους το τελευταίο διάστημα κινδυνολόγησαν διαρρέοντας την πιθανότητα κατάργησης ή μεταφοράς του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής ή άλλων δομών, αναφέρει ο Παρατηρητής της Θράκης.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο