room-to-grow-bnner

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Η δημοσίευση της κατάστασης των μέσων μαζικής ενημέρωσης που χρηματοδοτήθηκαν από την Κυβέρνησή σας για την καταχώρηση και τη μετάδοση των μηνυμάτων για την καταπολέμηση της πανδημίας , δικαίωσε και τους πλέον κακόπιστους παρατηρητές. Πρόκειται για έναν κατάλογο από εκατοντάδες γνωστά και άγνωστα ΜΜΕ και sites δίπλα στα οποία αναγράφονται μικρά και μεγάλα ποσά, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς καμία αιτιολόγηση. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε για την εφημερίδα μας μια μεγάλη απογοήτευση. Δυστυχώς κάποιος-α συνεργάτης σας στον Έβρο διαχώρισε τα περιφερειακά μέσα σε «δικά μας» και σε «δικά τους» με βάση τη στενοκεφαλιά του, την αισθητική του και την εμπάθειά του. Η ευθύνη όμως είναι και δική σας. Θα έπρεπε να είχατε δώσει αυστηρές εντολές ώστε να μην αναγκάζεστε σήμερα να «απολογείστε» για τις αδιαφανείς, ανορθολογικές και προκλητικές αποφάσεις που επιβραβεύουν συμπεριφορές και απόψεις που βρίσκονται στον αντίποδα των δικών σας.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν συμφωνούμε ότι η μάχη εναντίον της πανδημίας θα πρέπει να αποφέρει κέρδη σε οποιονδήποτε. Στην εποχή της αυτοθυσίας των γιατρών και των υγειονομικών, της εθελοντικής προσφοράς επιχειρήσεων, συλλόγων και ιδιωτών, της καραντίνας, του κλεισίματος καταστημάτων και επιχειρήσεων, της απώλειας θέσεων εργασίας, του πόνου από τις απώλειες αγαπημένων προσώπων , θα έπρεπε η μετάδοση των μηνυμάτων από τα ΜΜΕ να γίνεται σε μεγάλο βαθμό εθελοντικά. Και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να γίνει ευκαιρία για λαθροχειρία υπέρ των ημέτερων. Η ΓΝΩΜΗ, χωρίς να της το ζητήσει κανείς, δημοσίευσε δωρεάν τρεις φορές το μήνυμα «μένουμε σπίτι», πριν ακόμα ανακοινωθεί η διαφημιστική καμπάνια. Εάν ήθελε η Κυβέρνηση να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της ενημέρωσης, που είναι συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, υπάρχουν οι σχετικές πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών και θα μπορούσε να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια , π.χ. κυκλοφορίας, ποιότητας, απασχόλησης προσωπικού, φορολογικής καθαρότητας, εφαρμογής νέων τεχνολογιών, επενδύσεων κλπ.

Με την έναρξη του προγράμματος Η ΓΝΩΜΗ έλαβε εντολή να δημοσιεύσει στην έντυπη έκδοσή της καταχωρήσεις αξίας 1.800 ευρώ. Θεωρήσαμε το ποσό εύλογο. Διαβάζοντας όμως εκ των υστέρων την τεράστια λίστα υπαρκτών και ανύπαρκτων ΜΜΕ, διαπιστώσαμε ότι προκλητικά πολλαπλάσια ποσά έλαβαν άλλα έντυπα, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και sites. Η ΓΝΩΜΗ βρέθηκε έτσι στον πάτο της αξιολόγησης των καθημερινών περιφερειακών εφημερίδων, αν πιστέψουμε τους κυβερνητικούς παράγοντες, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι επικράτησαν αντικειμενικά κριτήρια κυκλοφορίας, ποιότητας κλπ

Το καταφανές ψεύδος τους αποδεικνύεται από τους ίδιους τους προκατόχους τους. Το 2006 η Γνώμη ανακηρύχθηκε η καλύτερη περιφερειακή εφημερίδα από επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές πανεπιστημιακών σχολών δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και από επιφανείς δημοσιογράφους. Το βραβείο μας το επέδωσε σε σχετική εκδήλωση στο υπουργείο ο τότε αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Το κύρος της ΓΝΩΜΗΣ όμως ξεπέρασε τα όρια της Θράκης και της Ελλάδας. Το 1997 στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων μελών της οικογένειά σας, η ΓΝΩΜΗ έλαβε το διεθνές βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί, για την αρθρογραφία της υπέρ των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, την καταδίκη του εθνικισμού και την προσέγγιση των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Το ίδιο βραβείο έλαβε στην ίδια εκδήλωση και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου, δήμαρχοι, διανοούμενοι , δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες από τις δύο χώρες. Ο αείμνηστος πατέρα σας άγγιξε τις ψυχές όλων με το λόγο του για τα οφέλη που θα έχουν οι δύο χώρες από την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία. Δυστυχώς παρατηρώντας τη λίστα διαπιστώνουμε ότι έλαβαν πολλαπλάσια ποσά ΜΜΕ της Θράκης που έχουν την αντίθετη άποψη σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη μειονότητα. Έχουμε στο αρχείο μας τα πρωτοσέλιδα του μίσους εναντίον των μουσουλμάνων συμπολιτών μας ή τα σχόλιά τους για όσους τιμήθηκαν με το βραβείο Ιπεκτσί το 1997. «Οι βραβευμένοι, έγραψαν, ξέρουν να κάνουν υποκύψεις και γνωρίζουν καλά το …Οθωμανικό δίκαιο».

Η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της στον Έβρο δεν εκτίμησαν την υπεύθυνη ενημέρωση, τη δεοντολογία και την απεξάρτηση του τύπου από κομματικές αντιπαραθέσεις. Για να μη μείνει καμία αμφιβολία σημειώνουμε ότι την εποχή που ο Σύριζα και μεγάλο μέρος του τύπου είχε βάλει στο στόχαστρο τη σύζυγο σας, μόνον η ΓΝΩΜΗ, σε ανύποπτο χρόνο, με ένα ρεπορτάζ και μια συνέντευξη το 2017, παρουσίασε το σπουδαίο έργο της στο Σουφλί με την προσπάθεια αναβίωσης της βιοτεχνίας του μεταξιού, μέσα από την δημιουργία μεταξωτών ενδυμάτων υψηλής ραπτικής, με τη συμμετοχή ντόπιων γυναικών από τα χωριά των Πομάκων. Δεν είμαστε Νεοδημοκράτες ούτε μας το ζήτησε κανείς, ούτε προσδοκούσαμε οφέλη. Θεωρήσαμε απλά ότι ήταν χρέος μας να προβάλουμε μια πρωτοβουλία που αφορά και αναδεικνύει τον τόπο μας.

Με βάση την πραγματική κυκλοφορία της Η ΓΝΩΜΗ είναι δεύτερη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απασχολεί δέκα εργαζόμενους (μαζί με την εκτυπωτική μονάδα) , ενώ είναι μακράν η πρώτη στην Περιφέρειά μας, με τις νέες τεχνολογίες που εφάρμοσε, με σημαντικές επενδύσεις, περνώντας από τη εποχή της λινοτυπικής μηχανής και της στοιχειοθεσίας, στο σύγχρονο κυλινδρικό πιεστήριο και στην ψηφιακή εποχή. Στην εκτυπωτική μονάδα που δημιούργησε με πρωτοβουλία της και με μια πρότυπη συνεργασία οικονομίας κλίμακος με το «Εμπρός» της Ξάνθης, το «Χρονόμετρο» της Καβάλας και τον «Παρατηρητή» και την «Ελευθερία» των Σερρών, εκτυπώνονται περί τις τριάντα εφημερίδες απο την Μακεδονία και τη Θράκη.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι οικονομικό. Η προσβολή και η επαγγελματική απαξίωση της εφημερίδας μας είναι το μέγα θέμα. Τι συνέβη λοιπόν και η ΓΝΩΜΗ υπέστη μια τόσο μεγάλη ηθική βλάβη; Κάτι περνάει από το μυαλό μας, αλλά δεν τολμούμε να το αποδεχθούμε. Ίσως ενόχλησε την Κυβέρνηση η στάση μας κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο. Ήταν τότε που το κύμα της ξενοφοβίας εκδηλώθηκε από τους ένοπλους «πολιτοφύλακες» που κυνηγούσαν και ξυλοκοπούσαν στα χωράφια τους δυστυχείς πρόσφυγες. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκάλεσαν οι αναφορές της ΓΝΩΜΗΣ χάλασαν το διακομματικό «πατριωτικό» αφήγημα . Και όμως τα γεγονότα μας δικαίωσαν. Μεγάλες ξένες εφημερίδες, η Forensic Architecture και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , επιμένουν ότι έχουν διαπραχθεί ακρότητες στον Έβρο, ενώ και η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί του ζητήματος.

Ενόχλησε πιθανόν και η άποψή μας ότι ο Έβρος δεν πρέπει να αρκεσθεί στις κενές περιεχομένου κορώνες ότι «φυλάει Θερμοπύλες» και ότι κύριος στόχος μας πρέπει είναι η «κατάκτηση» της τεράστιας αγοράς των σαράντα εκατομμυρίων καταναλωτών που βρίσκονται δίπλα μας. Για τις απόψεις της αυτές η ΓΝΩΜΗ βραβεύτηκε στην Αθήνα το 2009, σε μια λαμπρή τελετή, από τους δημοσιογράφους της ΕΡΑ, οι οποίοι της «ανέθεσαν» το «υπουργείο» Μακεδονίας-Θράκης στην «Κυβέρνηση των μη Κυβερνητικών».

Δεν χρειάζεται να πούμε άλλα για να αποδείξουμε ότι εμείς στη ΓΝΩΜΗ προτιμούμε να είμαστε χρήσιμοι παρά ευχάριστοι. Να είμαστε η συνείδηση του σύγχρονου σκεπτόμενου ειρηνικού και δημοκρατικού πολίτη, παρά οι εκφραστές των κοινωνικών διακρίσεων και του εθνικιστικού μίσους. Και ας χάσουμε μερικά χιλιάρικα.

Με εκτίμηση
Για τη ΓΝΩΜΗ της Αλεξανδρούπολης
Μάνος Λασκαράκης
Εκδότης -Διευθυντής

(φωτογραφίες από βραβεύσεις της ΓΝΩΜΗΣ) 

Απονομή βραβείου “Καλύτερη περιφερειακή εφημερίδα του 2006” από τη Γενική Γραµµατεία Επικοινωνίας-Ενημέρωσης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο