Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα: Τα στοιχεία της Eurostat προμηνύουν… νέο ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, τον Ιούνιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 12% από 10,5% τον Μάιο και 9,1% τον Απρίλιο.

Στο 12% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τον Ιούνιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 12% έναντι 10,5% τον Μάιο. Η Eurostat μετρά με διαφορετική μέθοδο τον πληθωρισμό σε σχέση με τη ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο, η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό τον Μάιο ήταν 11,3%, γεγονός που δείχνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η άνοδος του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και για την ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούνιο. Σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή η σύγκριση των τιμών ανά μήνα, ο σχετικός δείκτης για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο +2,5%, το δεύτερο υψηλότερο σ’ όλη την Ευρωζώνη.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός καταγράφει νέο ρεκόρ, φτάνοντας το 8.6%, ενώ πρωταθλήτρια είναι η Εσθονία με 22%, ακολουθεί η Λιθουανία με 20,5%, η Λεττονία με 19% και στην 5 θέση με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη βρίσκεται η Ελλάδα με 12%. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Μάλτα με 6,1%, τη Γαλλία με 6,5%, τη Φινλανδία με 8,1%, τη Γερμανία με 8,2% και την Ιταλία με 8,5%. O κλάδος της ενέργειας είχε την υψηλότερη συνεισφορά, καθώς εκτινάχθηκε στο +41,9% έναντι +39,1% τον προηγούμενο μήνα. Ακολούθησε ο κλάδος τροφίμων – αλκοόλ – καπνού με +8,9% (από +7,5%), τα μη βιομηχανικά προϊόντα με +4,3% (από +4,2%) και οι υπηρεσίες με +3,4% (από +3,5%).

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο