efhmerida1

Αναβρασμό στις δομές υγείας φέρνουν οι αναστολές εργασίας  

Τη δικαστική οδό κατά της κυβερνητικής απόφασης επέλεξαν ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και από την Αλεξανδρούπολη 

Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού από το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού ΑΜΘ 

Της Κικής Ηπειρώτου 

Τη δικαστική οδό ακολουθούν εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές της Αλεξανδρούπολης, που αντιμετωπίζουν την αναστολή εργασίας, ως ανεμβολίαστοι. Την ίδια στιγμή και με την 1η Σεπτεμβρίου να πλησιάζει, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, άλλοι εμφανίζονται έτοιμη να παραιτηθούν, ενώ όλοι διατρανώνουν την αντίθεσή τους με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.  

Σε ό,τι αφορά στις δομές που το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα αρκετοί υπάλληλοι, από τις 16/8 να μην εργάζονται, επικρατεί αναβρασμός. Όπως αναφέρει το reportal.gr, τόσο στο Πολυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης όσο και στο γηροκομείο Άγιος Κυπριανός της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, οι διευθύνσεις έθεσαν σε ισχύ την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει ότι όσα μέλη του προσωπικού δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του covid (ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης) πρέπει να τεθούν σε τρίμηνη αναστολή εργασίας. 

Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται ως εξής: επτά άτομα από το προσωπικό του Γηροκομείου είναι σε αναστολή εργασίας και έντεκα από το Πολυκοινωνικό. Ωστόσο, ορισμένοι και ορισμένες από αυτούς άσκησαν ένδικα μέσα έναντι των διευθύνσεων των δομών αναφορικά με τις συγκεκριμένες αποφάσεις, που όμως δεν είναι προσωπικές, αλλά απλή εφαρμογή της κυβερνητικής επιταγής. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης δήλωσε για τους εργαζόμενους του Πολυκοινωνικού: «Αυτή είναι η εβδομάδα που θα έχουν τις συνέπειες. Κάποιοι δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα. Αναμένουμε για να έχουμε σαφέστατη εικόνα να ολοκληρωθεί και αυτή διαφορετικά θα εφαρμοσθεί ο νόμος. Δυστυχώς είναι υποχρέωση που πηγάζει από το γράμμα του νόμου. Μακάρι να μπορούσαμε να κρίνουμε ως άνθρωποι και όχι ως διοίκηση των νομικών αυτών προσώπων και να αφήσουμε πραγματικά τους ανθρώπους να αυτοδιαχειρίζονται και να αυτοπροσδιορίζουν την υγεία τους όπως θέλουν, αλλά δυστυχώς πρέπει να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, την υγειονομική νομοθεσία, όπως μας την δίνει η ελληνική πολιτεία». 

Κινητοποιήσεις υγειονομικών 

Εντωμεταξύ, αναβρασμός επικρατεί και στα νοσοκομεία, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου, όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί έστω με την πρώτη δόση, θα βρεθούνν σε αναστολή εργασίας. Τα κενά που αναμένεται να προκύψουν τόσο στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όσο και σε εκείνο του Διδυμοτείχου είναι δεκάδες και με δεδομένη την ήδη μεγάλη και διαχρονική τους υποστελέχωση, η κατάσταση αναμένεται να είναι εκρηκτική, το επόμενο διάστημα και τουλάχιστον μέχρι οι διοικήσεις να προσλάβουν νέο προσωπικό. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο ΠΓΝΑ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.  

Την ίδια στιγμή, ψήφισμα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε όλες τις δομές υγείας εξέδωσε το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού ΑΜΘ.  

Μεταξύ άλλων, το Σωματείο σημειώνει πως «το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αποτελεί επίτευγμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και όπλο στη φαρέτρα μας έναντι της νόσου Covid 19», ωστόσο, τονίζει πως «διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να αμβλύνουν τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την υποστελέχωση του προσωπικού, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατατάσσεται 3 η από το τέλος μεταξύ των 27 χωρών του ΟΟΣΑ, έχοντας αναλογία 3,1 νοσηλευτών ανά 1000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους.  

Και ενώ η χώρα μας ψήφισε θετικά στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, (27 Ιανουαρίου 2021), κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου και κατά των διακρίσεων λόγω αυτού έρχεται τώρα στο εσωτερικό της και ψηφίζει με νόμο την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τιμωρητικά την αναστολή από την εργασία του μη συμμορφούμενου υγειονομικού προσωπικού. Ενός προσωπικού, που για το σθένος που επέδειξε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πρώτα το χειροκρότησε και το επιβράβευσε και στη συνέχεια το λοιδόρησε. 

Τους γιατρούς για τις ΜΕΘ, -γνωρίζουν κάποιοι τι εστί ΜΕΘ; – τους νοσηλευτές για το επίπεδο τους. Πολιτικός στη βουλή κατηγόρησε του νοσηλευτές δημόσιου νοσοκομείου ότι «φταίνε για τα καζανάκια που τρέχουν και τους σοβάδες που πέφτουν από τους τοίχους» και όχι οι «άριστοι» διοικητές που οι ίδιοι διόρισαν. 

Σε μία χώρα που γέννησε τη δημοκρατία οι σημερινοί εκπρόσωποί της στη βουλή ψαλιδίζουν τα φτερά της, στέκονται κατώτεροι των περιστάσεων και χρησιμοποιούν το σύνταγμα «κατά το δοκούν». Έχοντας κρίση αξιών και θεσμών ρωτάμε πού είναι το δικαίωμα στη ελευθερία της έκφρασης του ατόμου, στην αυτοδιάθεσή του και στην προστασία της εργασίας του από το κράτος όπως το σύνταγμα ορίζει, όταν για πρώτη φορά στο δημόσιο τομέα ψηφίζεται νόμος που αναστέλλει την εργασία υπαλλήλων του χωρίς αποδοχές, – ωμά και εκβιαστικά, με τιμωρητικά μέτρα – και τους στερεί τη δυνατότητα της επιβίωσης των ίδιων και των παιδιών τους; 

Αιτιολογία είναι «οι επιτακτικοί λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας». Όταν έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν και να διασπείρουν τον ιό, γιατί και οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στις δομές υγείας δεν υποχρεώθηκαν έως και σήμερα σε τακτικό εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid τεστ ή PCR; Όταν μόλις χθες 17/8 για το Ισραήλ, – που πρώτο έχει εμβολιάσει πλήρως με 2 δόσεις, πάνω από το 78% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, επιδιώκοντας την «ανοσία της αγέλης», και άρχισε από τις 30 Ιουλίου να χορηγεί τρίτη, ενισχυτική ή αναμνηστική , δόση στους άνω των 60 ετών και από τις 13 Αυγούστου στους άνω των 50 ετών και μέχρι σήμερα έχει χορηγήσει τρίτη δόση σε λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες – αναδημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ ότι: Όχι μόνο οι λεγόμενες περιπτώσεις breakthrough (μόλυνση εμβολιασμένου) δεν είναι πια σπάνιες στο Ισραήλ, αλλά επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Science, σχεδόν το 60% των βαριά αρρώστων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Κι εμείς εδώ βρισκόμαστε «στα μπάνια του λαού», έτοιμοι να αναστείλουμε την εργασία τους και να φτωχοποιήσουμε χιλιάδες εργαζόμενους στους φορείς υγείας και μεθαύριο να κλαίμε ξανά φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Αλλά στο Ισραήλ, μάλλον δεν ξέρουν όσα ξέρουμε εμείς. 

Όταν το εμβολιασμένο υγειονομικό προσωπικό της χώρας μας , βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ του αντίστοιχου εμβολιασμένου προσωπικού των χωρών της Ευρώπης και φτάνει μαζί με τους ήδη νοσήσαντες σε επίπεδα του 90%, με ποιά επιστημονικά δεδομένα και από ποιους υγειονομικούς κινδυνεύει; 

Ρωτάμε γιατί δεν έγινε αυτό πιο νωρίς, π.χ. τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και γίνεται τώρα; Τότε δεν υπήρχαν οι επιτακτικοί λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας; Είναι υπεύθυνοι για τη διασπορά οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, όταν είναι οι μόνοι που ευλαβικά τηρούν τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας; Αυτοί θα γίνουν η Ιφιγένεια όταν όλοι κυκλοφορούν έξω ανεξέλεγκτα; 

Μήπως υπήρξαν και υπάρχουν λάθη και αστοχίες στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό με παλινωδίες, πισωγυρίσματα, αντιφατικά μηνύματα και μαθητευόμενους μάγους στα ΜΜΕ και όχι με υπευθυνότητα και σοβαρότητα από την πολιτεία; 

Μήπως υπήρξαν και υπάρχουν αδυναμίες διαχείρισης της πανδημίας για λόγους επικοινωνίας και όχι ουσίας; Όταν οι αρεστοί γίνονται άριστοι και «οι έσχατοι έσονται πρώτοι» περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα; 

Μήπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα είναι «ο δούρειος ίππος» για την συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας και των περιορισμό των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων; Μελέτες στα συστήματα υγείας των χωρών δεν απέδειξαν, ότι τα ιδιωτικά συστήματα αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην κρίση της πανδημίας;» 

Και καταλήγει: 

«● Λέμε ΝΑΙ στον εμβολιασμό, από καθήκον και όχι από υποχρέωση – εφόσον δεν συντρέχουν απαγορευτικά θέματα υγείας. 

  • Λέμε ΝΑΙ στη διατήρηση – αναβάθμιση ενός ΕΣΥ, που θα παρέχει ολοκληρωμένες ποιοτικές

υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. 

  • Λέμε ΟΧΙ στον εκφοβισμό των εργαζομένων και τον διχασμό – διαχωρισμό εμβολιασμένων ή μη.
  • Λέμε ΟΧΙ σε αυτούς που ψαλιδίζουν τα δικαιώματά μας, στην ελεύθερη βούληση, στην αυτοδιάθεση του ατόμου, στη προστασία της εργασίας».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr