Ανατροπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Θέματα μείζονος σημασίας για την αξιοπιστία και την αμεροληψία της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής έθεσε σήμερα η Πρόεδρος του Δικαστηρίου

Θέματα μείζονος σημασίας για την αξιοπιστία και την αμεροληψία της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής έθεσε σήμερα η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, καθώς σημείωσε ότι η εισαγγελέας, προτείνοντας για τις αναστολές, δεν αναφέρθηκε στην ύπαρξη ποινικών μητρώων για σοβαρές πράξεις για έντεκα καταδικασθέντες, ενώ παρέλειψε να αναφερθεί στον Ιωάννη Λαγό, σχετικά με την παραβίαση εκ μέρους του περιοριστικών όρων.

Η Πρόεδρος ανέφερε συγκεκριμένα τα ποινικά μητρώα για έντεκα καταδικασθέντες (πολλοί για σοβαρά αδικήματα) ενώ πρόσθεσε ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους και αυτό πιστοποιείται από βούλευμα δικαστικού συμβουλίου.

Μετά ταύτα, κάλεσε την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου να συμπληρώσει την πρόταση της, τοποθετούμενη εκ νέου.

Η εισαγγελέας επέμεινε στην πρόταση της περί αναστολής της ποινής για όλους τους καταδικασθέντες, ηγετική πολιτική ομάδα και μετέχοντες σε εγκληματικές πράξεις, ενώ το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, προκειμένου να προσκομιστεί το βούλευμα για την υπόθεση του Ιωάννη Λαγού, καθώς οι συνήγοροί του ανέφεραν ότι τελικώς ο Ιωάννης Λαγός με βούλευμα επί του θέματος αυτού έχει δικαιωθεί.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Προέδρου και οι απαντήσεις της εισαγγελέως

Πρόεδρος: «Η κ. εισαγγελέας είπε ότι δεν προκύπτει να διαπράξουν και αλλά εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων. Μισό λεπτό κυρία εισαγγελέα να ολοκληρώσω. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και οι παρακάτω… Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις.

Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Πχ για ανθρωποκτονία (σ.σ. Λουκμάν), για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ. Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση.

Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσα κάποια έγγραφα, όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα πρέπει να αναζητηθεί επιμέλεια της εισαγγελέως αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός».

Εισαγγελέας: «Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις».

Πρόεδρος: «Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε».

Εισαγγελέας: «Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο».

Πρόεδρος: «Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;»

Εισαγγελέας: «Όλοι τηρούν τους όρους. Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο».

Πρόεδρος: «Και η πρόταση ποια είναι;»

Εισαγγελέας: «Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους».

Πρόεδρος: «Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;»

Εισαγγελέας: «Μάλιστα».

Πρόεδρος: «Σημειώστε το κ. γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους;»

Δικ. Λαγού: «Να βοηθήσω κυρία πρόεδρε. Υπάρχει βούλευμα του 2019 που ορίζει πως δεν υπήρξε παραβίαση».

Πρόεδρος: «Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέως να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού».

Καθημερινή

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο