Αναστάτωση στην αγορά του Έβρου λόγω του λουκέτου στην Olympus Bank

Μπλεγμένοι στη γραφειοκρατία οι επαγγελματίες που είχαν είτε POS είτε λογαριασμό στη συγκριμένη τράπεζα – Αγωνία και για τους περίπου 25 εργαζόμενους

της Κικής Ηπειρώτου

Αναστάτωση και στην τοπική αγορά έχει προκαλέσει το λουκέτο στην Olympus Bank, την στιγμή που μεγαλώνει η αγωνία για την τύχη των περίπου 25 εργαζομένων της τράπεζας σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Όπως είναι γνωστό, το σύνολο των καταθέσεων της τράπεζας, που έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην Εθνική Τράπεζα. Όπως είχε ανακοινωθεί, η μεταφορά των λογαριασμών θα ολοκληρωθεί συστημικά και για αυτό το λόγο δεν είναι καταρχήν απαραίτητη η προσέλευση των νέων πελατών στο δίκτυο των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας: «Από την Ημερομηνία Έναρξης της Εξυπηρέτησης (7 Φεβρουαρίου), οι Νέοι Πελάτες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις τραπεζικές συναλλαγές (αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμές κλπ.) και να εκδώσουν νέα χρεωστική κάρτα. Οι Νέοι Πελάτες που είναι ήδη πελάτες ΕΤΕ και εγγεγραμμένοι στα ψηφιακά της δίκτυα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κινήσεις στους λογαριασμούς προερχόμενους από Olympus Bank αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στην ΕΤΕ».
Υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, περιπτώσεις δικαιούχων που δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, αφού είτε θα πρέπει να επικαιροποιήσουν ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς στην Εθνική Τράπεζα, είτε να ανοίξουν καινούριους.
Δυσκολίες αντιμετωπίζουν και όσοι επαγγελματίες της περιοχής μας είχαν POS στη συγκεκριμένη τράπεζα, καθώς θα πρέπει να κινήσουν εκ νέου τη διαδικασία απόκτησης της συσκευής από άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Ακόμη πιο περίπλοκη η κατάσταση για εκείνους που είχαν λογαριασμό στην Olympus, αλλά δεν έχουν και στην Εθνική, καθώς θα πρέπει να ανοίξουν νέο λογαριασμό, και στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμούν, σε άλλη τράπεζα.
«Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει φασαρία και αναστάτωση και στους επαγγελματίες», λέει στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης, συμπληρώνοντας: «Η απόφαση να κλείσει η συγκεκριμένη τράπεζα συνιστά ένα γενικότερο πλήγμα για την περιοχή μας. Η Συνεταιριστική Τράπεζα ήταν ένα εργαλείο για τους επαγγελματίες, εξάλλου, με αυτό τον σκοπό δημιουργήθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν αρκετά χρόνια, ενώ στη συνέχεια, συγχωνεύτηκε με αυτή της Δράμας για να βελτιωθεί η κατάσταση. Δυστυχώς, είχαμε αυτή την εξέλιξη και φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μία λύση και για τους εργαζόμενους».

Αισιοδοξία για τους 42 πρώην εργαζόμενους
Αισιόδοξος για την αποκατάσταση των εργαζομένων της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας «Όλυμπος», με την απορρόφησή τους είτε από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία πέρασε και το χαρτοφυλάκιο της «Όλυμπος», είτε από άλλη Τράπεζα, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Βασίλης Μανταζής, υπεύθυνος του Γραφείου Βόρειας Ελλάδας του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), του παλαιότερου και μεγαλύτερου σωματείου της ΟΤΟΕ. Όπως τόνισε, «δεν υπήρξε καμία προηγούμενη περίπτωση Συνεταιριστικής Τράπεζας που μπήκε σε εκκαθάριση και δεν απορροφήθηκαν οι εργαζόμενοι της», ενώ έφερε ως παράδειγμα τις Συνεταιριστικές Τράπεζες Δωδεκανήσων, Λήμνου-Λέσβου, Πελοποννήσου, Λαμίας και Αιτωλοακαρνανίας, που επίσης έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
«Τόσο με παρέμβαση των συνδικαλιστικών οργάνων όσο και με βούληση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι αποκαταστάθηκαν, και από αυτό αντλώ την αισιοδοξία ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους 42 εργαζόμενους της Συνεταιριστικής Τράπεζας “Όλυμπος”, ο αριθμός των οποίων, εξάλλου, είναι σταγόνα στον ωκεανό του πλήθους των εργαζομένων, και δη των “Εθνικάριων”», ανέφερε ο κ. Μανταζής.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ζήτημα που τίθεται είναι η γεωγραφική κατανομή των εργαζομένων μέσα στο τραπεζικό δίκτυο, και αυτό μπορεί να λυθεί ευκολότερα εάν η κατανομή αυτή γίνει σε περισσότερες από μία τράπεζες». Καταλήγοντας, ο κ. Μανταζής επανέλαβε ότι «μέχρι τώρα, δεν βρέθηκε άνεργος κανένας τραπεζοϋπάλληλος τράπεζας που μπήκε σε εκκαθάριση, αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι βρέθηκαν να εργάζονται σε κάποια άλλη τράπεζα». Ανέφερε, τέλος, πως «γνωρίζει ότι ήδη γίνονται ζυμώσεις μέσα στις τράπεζες για το θέμα αυτό, κυρίως στην Εθνική», και εκτίμησε πως «σύντομα θα υπάρξουν νέα». Διαβεβαίωσε, δε, τους υπαλλήλους της Συνεταιριστικής «Όλυμπος», οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν συνδικαλιστική εκπροσώπηση στην ΟΤΟΕ, ότι τόσο η Ομοσπονδία όσο και ο ΣΥΕΤΕ «είναι δίπλα τους» και τους κάλεσε, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, να επιδιώξουν να έχουν επαφή με τα συνδικαλιστικά όργανα των τραπεζοϋπαλλήλων.

ΟΤΟΕ: Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι της Olympus Bank
“Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κυβέρνησης για αναστολή της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας OLYMPUS BANK αποτελεί από κάθε άποψη μια αρνητική εξέλιξη”, όπως υπογραμμίζει, μέσω ανακοίνωσης, το Γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, προσθέτοντας πως “είναι μια απόφαση που θα επηρεάσει σημαντικά τις ευαίσθητες περιοχές της Δράμας και του Έβρου, όπου ασκούσε κυρίως τις δραστηριότητές της η OLYMPUS BANK”.
Παράλληλα, η ΟΤΟΕ σημειώνει: “Μετά από αυτήν την εξέλιξη, αυτό που προέχει για την ΟΤΟΕ είναι η προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στην οποία μεταφέρεται το σύνολο των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας OLYMPUS BANK, που έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, πρέπει να διασφαλίσει την εργασία στο σύνολο των εργαζομένων στην Τράπεζα”.
“Στην κατεύθυνση αυτή η ΟΤΟΕ θα επιμείνει με αποφασιστικότητα και θα παράσχει με όλα τα μέσα την απαιτούμενη προστασία στην απασχόληση των εργαζομένων στην Συνεταιριστική Τράπεζα και θα ζητήσει από την Εθνική Τράπεζα καθώς και από την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Κυβέρνηση να παράσχουν σχετικές εγγυήσεις”, τονίζεται.
Σε κάθε περίπτωση, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζει η πατρίδα μας, οφείλει η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Εθνική Τράπεζα άμεσα, μαζί με τη διασφάλιση των καταθέσεων, να διασφαλίσουν και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της OLYMPUS BANK”, καταλήγει η ΟΤΟΕ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο