Αναστασία Τασούλα: Η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση στην Ελλάδα που ξύπνησε από καταστολή (video)

Η 24χρονη Αναστασία είναι η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση στην Ελλάδα, που ξύπνησε από την καταστολή και δέχθηκε μεταμόσχευση πνευμόνων με επιτυχία

Η 24χρονη Αναστασία Τασούλα μετρούσε αντίστροφα μέχρι την ημέρα “0” για να δει αν θα ζήσει και τελικά τα κατάφερε. Η μεταμόσχευση πνευμόνων την έκανε να ξαναγεννηθεί.   «Μαμά έρχομαι σπίτι; Έρχομαι σπίτι, μαμά ζω! Τα κατάφερα. Το λέω και συγκινούμαι γιατί ήταν τόσο έντονο. Πάω σπίτι επιτέλους. Αυτό ήταν», ανέφερε η Αναστασία Τασούλα.

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Αναστασίας, της πρώτης ασθενούς με κυστική ίνωση στη χώρα μας που ξύπνησε από καταστολή.  «Στο νοσοκομείο καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι δεν έχεις και πολλά να κάνεις. Προσωπικά δεν είχα δύναμη ούτε να κινηθώ ιδιαίτερα», συνέχισε η ίδια. Πέρασε 221 μέρες σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, 108 από αυτές στην εντατική συνδεδεμένη στο μηχάνημα εξωσωματικής υποστήριξης πνευμόνων και 32 μέρες σε τεχνητό κώμα. «Θα μπορούσα να έχω πολλές επιπλοκές, θα μπορούσα να έχω πεθάνει από αιμορραγίες. Είμαι πολύ τυχερή που οι άνθρωποι που με φρόντιζαν, οι γιατροί μου και οι νοσηλευτές πρόσεχαν πάρα πολύ.

Με δυσκολεύει πολύ το ότι δεν μπορώ να κάνω αγκαλιές, πάρα πολύ με δυσκολεύει, αλλά ζω, οπότε θα το αντέξω», επισήμανε η 24χρονη μαχήτρια.

Η κυστική ίνωση είναι μια κληρονομική, πολύ συστηματική νόσος η οποία επηρεάζει πολλά όργανα του σώματος αλλά κυρίως τους πνεύμονες.«Η περίπτωση της Αναστασίας, του θηρίου μας είναι ένα πολλαπλό θαύμα όμως η μεταμόσχευση πνευμόνων, η δεύτερη ευκαιρία στη ζωή δεν πρέπει να επαφίεται σε κάποιο θαύμα», ανέφερε ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να γίνουμε όλοι δότες, να έχουμε περισσότερα μοσχεύματα αλλά και να αποκτηθεί καλύτερη ποιότητα μέσω διαδικασιών στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεις πνευμόνων», συμπλήρωσε. Στην χώρα μας περισσότεροι από 750 ασθενείς πάσχουν από κυστική ίνωση. 

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση – ΕΡΤ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του