room-to-grow-bnner

Αναπόφευκτος και μεγάλος ο συγχρωτισμός σε σχολεία της Αλεξανδρούπολης

«Μας προκαλεί γέλιο η δήλωση της Υπουργού για 17 μαθητές ανά τμήμα, όταν έχουμε 28 και 30 παιδιά, ειδικά στα γυμνάσια», λέει ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου Γ. Ταταρίδης
Ανάγκη να ασκηθεί περισσότερη πίεση ώστε να τελειώσουν γρηγορότερα τα σχολεία στο ΚΕΓΕ

Της Κικής Ηπειρώτου

Όσο πλησιάζει η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της πιο ιδιαίτερης, και μάλλον και της πιο δύσκολης και απαιτητικής σχολικής χρονιάς των τελευταίων ετών, τόσο μεγαλώνει η αγωνία και η ανησυχία γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών για την πρωτόγνωρη κατάσταση και τα νέα δεδομένα, με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι. Το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα, ιδιαίτερα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και περισσότερο στα γυμνάσια, αφορά τον έντονο και αναπόφευκτο συγχρωτισμό μεταξύ των μαθητών, καθώς υπάρχουν τμήματα με 25, 28 ακόμη και 30 μαθητές.

«Είμαστε σε αναμονή λεπτομερών οδηγιών από το Υπουργείο Παιδείας για μία σειρά από θέματα που μας απασχολούν. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε αμηχανία, για παράδειγμα, για το ζήτημα της ύπαρξης πιθανού κρούσματος σε ένα σχολείο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς τι θα πρέπει να κάνουμε και πώς να το διαχειριστούμε, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο άλλους μαθητές και τους εαυτούς μας», καταθέτει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου Γιάννης Ταταρίδης, διαπιστώνοντας ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία και αγωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα για το θέμα του συγχρωτισμού, ο οποίος, κυρίως στα γυμνάσια της Αλεξανδρούπολης, θα είναι αναπόφευκτος.

«Το στεγαστικό πρόβλημα στην πόλη μας είναι εντονότατο. Το να ακούμε την Υπουργό Παιδείας να μιλά για 17 μαθητές, κατά μέσο όρο, ανά τμήμα, μας προκαλεί γέλιο. Εμείς έχουμε τμήματα, ιδιαίτερα στα γυμνάσια, με 25, 28, ακόμη και 30 μαθητές σε κάθε τάξη. Ο συγχρωτισμός, όπως καταλαβαίνετε, θα είναι πολύ μεγάλος. Τι μπορεί να γίνει γι’ αυτό; Μπορούμε να πιέσουμε ακόμη περισσότερο τις τοπικές αρχές, ώστε να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο σύντομα το σχολικό συγκρότημα στο ΚΕΓΕ. Δυστυχώς, δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα αυτό, που ‘καίει’ γονείς και εκπαιδευτικούς. Θα πρέπει όμως οπωσδήποτε να επισπευστούν οι εργασίες, ώστε έστω και από τη νέα χρονιά, να μεταφερθούν οι μαθητές σε εκείνα τα σχολεία, ώστε, έστω και τότε, να ‘μικρύνουν’ τα τμήματα στα άλλα σχολεία. Ζητάμε ακόμη έξτρα αίθουσες, έστω και σε προκάτ, όπως και πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών, με πλήρη απασχόληση, αφού το θέμα της καθαριότητας είναι φέτος πιο κρίσιμο από κάθε άλλη χρονιά», αναφέρει ο κ. Ταταρίδης καλώντας στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Α’ ΕΛΜΕ, για όλα αυτά τα θέματα, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, αλλά και το απόγευμα στις 7.30, στο ίδιο σημείο, με διοργανωτή την Ένωση Γονέων.

«Δεν μπορούμε να είμαστε παιδονόμοι»

Αναφορικά με κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις γονέων που αντιτίθενται στη χρήση μάσκας από τα παιδιά τους, ο κ. Ταταρίδης σημειώνει: «Δεν μπορούμε να είμαστε παιδονόμοι, όταν όμως υπάρχει οδηγία ότι δεν θα μπαίνει κανείς στο σχολείο χωρίς μάσκα, τότε καταλαβαίνετε ότι πρέπει να την τηρήσουμε, τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές. Είναι ένας άχαρος, σίγουρα, ρόλος, όμως πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Ο κάθε μαθητής θα πρέπει να σεβαστεί το γεγονός ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, τόσο για τη δική του ασφάλεια, όσο και για όλων των άλλων».

Τέλος, σχετικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στην περιοχή ευθύνης της Α’ ΕΛΜΕ, επισημαίνει πως έχει προσληφθεί το 70% των αναπληρωτών, οπότε υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά. «Ελπίζουμε στη δεύτερη φάση προσλήψεων να καλυφθούν, η οποία πρέπει να προκύψει σύντομα».

Το κάλεσμα της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου

«Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί συνάδελφοι! Σε λίγες μέρες αρχίζει μια νέα σχολική χρονικά και χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες θα γυρίσουν στα σχολεία τους. Η χρονιά αυτή, όμως, δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Τα σχολεία θα ανοίξουν σε συνθήκες πανδημίας και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Οι δύο πάνινες μάσκες που θα διανεμηθούν στα παιδιά δεν αρκούν ως μέτρο προστασίας. Όσο για την εκτίμηση της Υπουργού Παιδείας ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα στα ελληνικά σχολεία είναι 17 άτομα σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Παράλληλα, δεν είναι ακόμη συγκεκριμένο όλο το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων.

Πιο συγκεκριμένα για τα σχολεία της Αλεξανδρούπολης, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα σχολεία της Β΄/θμιας Εκπ/σης είναι υπερπλήρη, το προσωπικό καθαριότητας δεν είναι επαρκές (πέρυσι υπήρχαν σχολεία χωρίς καθαρίστριες) και το νεοϊδρυθέν 6ο Γυμνάσιο θα φιλοξενηθεί σε αίθουσες που θα παραχωρήσει το 1ο, το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο, αφού δεν έχουν παραδοθεί να νέα σχολικά κτίρια που έχουν κτιστεί στην περιοχή ΚΕΓΕ. Επίσης, τμήματα του 4ου ΕΠΑΛ φιλοξενούνται  στο 2ο και 3ο ΓΕΛ .

Στα πλαίσια αυτά καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων  και τους συναδέλφους μας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο την Πέμπτη, 10/9, ώρα 12.00, για να απαιτήσουμε άμεσα από τη δημοτική αρχή να δώσει λύση στο  κτιριακό ζήτημα που έχει προκύψει: 1.Να παραδοθούν για άμεση λειτουργία οι δύο σχολικές στέγες της περιοχής ΚΕΓΕ, ώστε να αποσυμφορηθούν τα άλλα σχολεία της πόλης και να απελευθερωθούν αίθουσες διδασκαλίας, ώστε να γίνει δυνατή  η δημιουργία μικρότερων τμημάτων.

2.Να γίνει πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών για τα σχολεία, ώστε οι σχολικοί χώροι να απολυμαίνονται συστηματικά και να τηρείται σχολαστική καθαριότητα των σχολικών χώρων. Να απαιτήσουμε οι καθαρίστριες που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο και είναι μειωμένου ωραρίου να προσληφθούν φέτος ως καθαρίστριες πλήρους ωραρίου, ώστε να είναι στη διάθεση των σχολείων σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

3.Να διατεθούν αίθουσες προκάτ, όπου αυτό είναι δυνατό, οι οποίες θα αποτελέσουν μια προσωρινή λύση στο  πρόβλημα σχολικής στέγης στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα,  για να ανοίξουν τα σχολεία με τις καλύτερες προϋποθέσεις και να εξασφαλιστούν  οι υγειονομικοί όροι λειτουργίας τους, εμείς οι εκπαιδευτικοί ως κλάδος απαιτούμε από το υπουργείο και την κυβέρνηση :

-Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

-Μείωση μαθητών ανά τμήμα (πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος λόγω πανδημίας), ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με ανώτερο όριο 15 μαθητές ανά τμήμα.

-Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες.

-Χορήγηση αναγκαίου αριθμού ιατρικών μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

– Περιορισμό των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία.

-Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.

-Διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

-Οργανωμένη επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ορθής τήρησης των μέτρων προστασίας και έγκαιρη ενημέρωση των εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών από υγειονομικά κλιμάκια.

-Πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών στις προσλήψεις αναπληρωτών όσο και στους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση.

-Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/9/2020 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 ΟΛΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο