ΑΜΘ: Αύξηση τζίρου στο λιανικό εμπόριο, που όμως εξανεμίζεται λόγω της πρωτοφανούς ακρίβειας 

Κατά 15% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο χαρακτηρίζεται ως «δώρο-άδωρο» από τους επαγγελματίες 

 Της Κικής Ηπειρώτου  

Ως «δώρο-άδωρο» χαρακτηρίζεται από τους επαγγελματίες της Θράκης το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στην Περιφέρεια ΑΜΘ παρουσίασε αύξηση από 9 ως 15%.
Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών για το σύνολο του λιανικού εμπορίου, το α’ τρίμηνο του 2022 ανήλθε σε 395.316 ευρώ, αυξημένος κατά 15%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, όταν ο τζίρος ήταν στις 343.724 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο, δίχως τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στις 145.442 ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 9,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, οπότε είχε ανέλθει στις 133.195 ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά θα έφερναν χαμόγελα και, κυρίως, έσοδα στις τοπικές επιχειρήσεις, σε οποιαδήποτε άλλη χρονική συγκυρία. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίοδο, που νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποφέρουν από τις τιμές στην ενέργεια και τις πρωτοφανείς αυξήσεις σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, η αύξηση του τζίρου χαρακτηρίζεται ως ανούσια, καθώς εξανεμίζεται από το υπέρογκο λειτουργικό κόστος που έχει να διαχειριστεί η κάθε επιχείρηση, προκειμένου να επιβιώσει. 

Φραντζής: «Δεν υπάρχει πλέον εισόδημα»  

«Λόγω του ενεργειακού κόστους, των αυξήσεων των τιμών, ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να καταναλώσει, έχουμε δει όλοι τα εισοδήματα μας να συρρικνώνονται», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης ο κος Αντώνης Φραντζής και εξήγησε: «Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι στις περιοχές μας, έχουμε μια συγκεκριμένη δυναμική».
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Φραντζής υπογράμμισε: «Δεν έχουμε πλέον εισόδημα να ξοδέψουμε και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό, η προσαρμογή είναι αδύνατη, τα έξοδα είναι πάρα πολλά». Σύμφωνα με τον κο Αντώνη Φραντζή αυτό που απαιτείται είναι πρόσβαση στη χρηματοδότηση ώστε και οι επιχειρηματίες της περιοχής να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού.
Για το νέο ΕΣΠΑ ο κ. Φραντζής αναφέρει: «Γίνεται μια προσπάθεια αντιμετώπισης από τους υπευθύνους», στάθηκε, όμως, στην ανάγκη να είναι περισσότερο καινοτόμοι και δραστήριοι οι συνάδελφοί του. Μίλησε για πρόβλημα που υπάρχει στις χρηματοδοτήσεις μέσω του Τραπεζικού Συστήματος. «Είναι πολύ δύσκαμπτο» σημείωσε αναφερόμενος σε αυτό και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να χρειάζονται χρήματα για να μπορεί κανείς να πηγαίνει στην Τράπεζα. «Αν χρειάζεσαι χρήματα, δύσκολα θα σου τα δώσουν» είπε και τόνισε: «Αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελληνική Πραγματικότητα. Λένε ότι θα βγάλουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Εμείς πιέζουμε ως προς αυτό γιατί δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα, εάν δεν υπάρχει χρηματοδότηση και σωστή οργάνωση». 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο