Άμεσος κίνδυνος για τον ελαιώνα και τον οικισμό της Μάκρης

«Ανάγκη για οριοθέτηση, διευθέτηση και καθαρισμό του ρέματος, προτού ζήσουμε μία νέα Μάνδρα ή ένα Μάτι», προειδοποιεί ο κοινοτικός σύμβουλος Κριτής Κριτού

Της Κικής Ηπειρώτου

Ένα «θηρίο» που, για την ώρα, κοιμάται, είναι το ρέμα Ποταμός στον οικισμό της Μάκρης. Μία έκταση 40 στρεμμάτων, που δεν έχει καθαριστεί ποτέ, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία «ζούγκλα», η οποία, ανά πάσα ώρα και στιγμή, μπορεί πνίξει, με μία πλημμύρα, ή να κάψει, με μία πυρκαγιά, τόσο το χωριό, όσο και τον διάσημο και πολύτιμο ελαιώνα του.

Το θέμα έχει θέσει επανειλημμένα ο πρώην πρόεδρος και κοινοτικός σύμβουλος Μάκρης Κριτής Κριτού, ενώ η νέα πρόεδρος του οικισμού Μαριάνθη Μαύρου το έχει σε κορυφαία προτεραιότητα και ήδη έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, με στόχο το συγκεκριμένο ρέμα να οριοθετηθεί, να διευθετηθεί και να καθαριστεί άμεσα. «Όσοι προβάλλουν δικαιολογίες και εμπόδια για το σπουδαίο αυτό έργο, ας δουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε χωριό της Αργολίδας, λόγω παρακείμενου ρέματος», σημειώνει ο κ. Κριτού.

Πρόκειται για μία υπόθεση με αρκετές πτυχές. Αρχικά, υπάρχει θέμα δημόσια υγείας, αφού, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Μάκρης, κατ’ εκτίμηση του κ. Κριτού, θα καθυστερήσει περίπου 5 με 10 χρόνια. «Όλοι οι βόθροι του χωριού, που είναι φτιαγμένοι από παλιά, στραγγίζουν μέσα σε αυτό το ρέμα. Καταλαβαίνετε πως μιλάμε για μία υγειονομική βόμβα», επισημαίνει ο ίδιος και θέτει παράλληλα και το θέμα του καθαρισμού του ρέματος, που λόγω της έντονης βλάστησης θυμίζει ζούγκλα που μπορεί, ακόμη και μέσα στο χειμώνα, όπως έγινε την Αργολίδα, να κάψει το μισό χωριό, αλλά και τον ελαιώνα.

«Ο ελαιώνας θα καεί με ένα σπίρτο»

«Θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία το γρηγορότερο δυνατό για το ρέμα της Μάκρης, έχουμε καμπανάκια που χτυπάνε συνέχεια. Πέρσι, θυμίζω πως είχαμε μία φωτιά πάνω από την Εγνατία που παρά λίγο θα έφτανε στο χωριό. Θα χάσουμε τον ελαιώνα μας, το διαμάντι του τόπου μας. Θα καεί με ένα σπίρτο, διότι δεν υπάρχουν ούτε αντιπυρικές, ούτε δρόμοι για να περάσουν τα πυροσβεστικά, εφόσον υπάρξει ανάγκη. Πρέπει να κοπούν μερικά δέντρα για να ανοίξει δρόμος και να έρθει η πυροσβεστική να μας σώσει», σημειώνει ο κ. Κριτού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ρέμα, από την πλατεία της Μάκρης και νότια, μία έκταση 40 στρεμμάτων δηλαδή, δεν έχει καθαριστεί ποτέ! Μία εργολαβία, αν αναλάμβανε τον καθαρισμό του, θα έβγαζε περίπου 15.000 κυβικά υλικών, ικανά να γεμίσουν 500 φορτηγά. «Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για μία εταιρεία να το καθαρίσει, βούληση χρειάζεται», αναφέρει ο κ. Κριτού και παρουσιάζει μία ακόμη πτυχή του θέματος: «Μέσα στο ρέμα υπάρχουν καταρράκτες και παλιοί μύλοι, (όχι αρχαία), που μπορούν να αναδείξουν το χωριό και όλη την περιοχή και να προσελκύσουν επισκέπτες».

Κίνδυνος για επανάληψη του 2007

Πέρα πάντως από τη φωτιά, ελλοχεύει και ο κίνδυνος για μία μεγάλη πλημμύρα, από όλη αυτή τη βλάστηση και τα υλικά που συσσωρεύονται στο ρέμα. Άλλωστε, είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την καταστροφική πλημμύρα του 2007.

«Επειδή πολλοί λένε πού θα βρούμε τα χρήματα για να καθαριστεί ένα τόσο μεγάλο ρέμα, να θυμίσω πως έχουμε ένα σημαντικό εργαλείο, μία εισαγγελική απόφαση, από τη μεγάλη πλημμύρα του 2007.  Εκεί, υπάρχει διαταγή για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση όλων των ρεμάτων της περιοχής. Ας το ελέγξει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, ίσως μπορούμε ακόμη και απευθείας αναθέσεις να κάνουμε για αυτό το έργο», τονίζει ο κ. Κριτού.

Στενοί οι δρόμοι του ελαιώνα της Μάκρης δύσκολη η διαφυγή, ή η πρόσβαση σε πυροσβεστικά και άλλα οχήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο