Άλλη έκταση για το νέο κλειστό γυμναστήριο ζητούν 207 πολίτες της Αλεξανδρούπολης

Την παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά η «Πρωτοβουλία Δημοτών για την προστασία του δημοτικού άλσους στο Φυτώριο»  

Την προσπάθεια για την προστασία του δημοτικού άλσους στην περιοχή του Φυτωρίου, συνεχίζει η Πρωτοβουλία Δημοτών  που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, συλλέγοντας υπογραφές με τις οποίες ζητούν να αλλάξει ο Δήμος τον σχεδιασμό του και να βρει άλλη έκταση για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου, ενώ, παράλληλα, τη Δευτέρα 22/11 σχετικό έγγραφο της Πρωτοβουλίας κατατέθηκε επίσημα και στο πρωτόκολλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το έγγραφο υπογράφουν 207 δημότες και συνοδεύεται από 13 πρόσφατες φωτογραφίες – αψευδείς μάρτυρες, όπως αναφέρουν οι πολίτες, που βεβαιώνουν ότι πρόκειται  για μια πανέμορφη και κατάφυτη δασωμένη έκταση με πρωτοφανή για την Αλεξανδρούπολη ποικιλία δασικών ειδών.

Οι δημότες προτείνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο:

– Να διαθέσει ο Δήμος ελάχιστα χρήματα για να διαμορφωθεί το άλσος του φυτωρίου σε χώρο αναψυχής επισκέψιμο από τους δημότες.

– Ο Δήμος να επιλέξει έκταση χέρσα για την ανέγερση του  κλειστού γυμναστηρίου.

Το έγγραφο προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

«Έχοντας υπόψη ότι ο Δήμος προχωρά στην ανέγερση  μεγάλου κλειστού γυμναστήριο στο Δημοτικό άλσος του φυτωρίου καταθέτουμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας περιληπτικά και κατά το δυνατόν λακωνικά.

Α) Το άλσος αυτό είναι -αναμφίβολα εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια- μια κατάφυτη δασωμένη έκταση με πρωτοφανή για την Αλεξανδρούπολη ποικιλία δασικών δένδρων, που προσφέρουν μεγάλη εναλλαγή χρωμάτων και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αισθητική αξία του Λόγω της θέσης του εντός της ενδοαστικής ζώνης ονομάζεται αστικό άλσος που  βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και συμβάλλει τα μέγιστα στην απαραίτητη οικολογική ισορροπία της πόλης. Κάθε πόλη εκτός από το κεντρικό πάρκο πρέπει να διαθέτει και τα περιφερειακά πάρκα στις γειτονιές. Δυστυχώς η Αλεξανδρούπολη υστερεί ασφυκτικά στον τομέα αυτό καθότι σήμερα αναλογεί ανά κάτοικο μόλις 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου , ενώ η ενδεδειγμένη αναλογία ανέρχεται στα 18-20μ τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Εφόσον αποψιλωθεί αυτό το πανέμορφο άλσος  για να εγκαταστήσει εκεί ο Δήμος ένα τεράστιο κλειστό γυμναστήριο θα έχουμε την παραπέρα μείωση του αστικού πράσινου που αναλογεί σε κάθε κάτοικο. Πέραν αυτών από την αποψίλωση θα παραχθούν  εκατοντάδες κυβικών μέτρων δασικής ξυλείας από το αστικό άλσος και εξ αυτού θα αναδειχθεί  το ιδιαίτερα χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο μας που ασφαλώς δεν μας τιμά.

Β) Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη για κατασκευή ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστήριου για διεθνείς αγώνες σε θέση χέρσα που θα επιλέξει ο Δήμος. Καταθέτουμε όμως τον προβληματισμό μας για το αν η συγκεκριμένη θέση στο φυτώριο καλύπτει τις τεχνικές προδιαγραφές για έργο αυτού του είδους. Ήδη κάποιοι γνώστες αυτού του θέματος εκφράζονται αρνητικά.

Γ) Κατόπιν αυτών προτείνουμε στον χώρο του φυτωρίου ο Δήμος αντί για το κλειστό γυμναστήριο να δαπανήσει ελάχιστα χρήματα για να διαμορφώσει το άλσος  σε χώρο αναψυχής που οι κάτοικοι θα το αποδεχθούν με ιδιαίτερη χαρά.

Δ)Επισημαίνουμε τέλος ότι δεν επιθυμούμε την ενεργοποίηση της δικαστικής προστασίας επικαλούμενοι τόσο την αρχή της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος που αναφέρεται στον Ν2077/92,όσο και την πλούσια νομολογία του ΣΤΕ που αφορά ειδικά την παραπάνω αρχή.

Ε) Με αυτό το έγγραφό μας ζητάμε την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης προκειμένου να λάβει απόφαση επί των προτάσεων μας α) για δαπάνη ελάχιστων χρημάτων ώστε να διαμορφωθεί το άλσος του φυτωρίου σε χώρο αναψυχής επισκέψιμο από τους δημότες και β) ο Δήμος να επιλέξει θέση χέρσα για την ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο