Αλλάζει πλήρως το τοπίο στις επόμενες εκλογές για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβουλιο το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ

Εκλογή από πρώτη Κυριακή με 43%, πλαφόν 3% για την είσοδο στα Δημοτικά Συμβούλια

 Επίσημα αποκαλυπτήρια είχαμε στο υπουργικό συμβούλιο για τις παραμέτρους του νέου εκλογικού νόμου των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.

Στο επίκεντρο, είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου -μεταξύ άλλων- προβλέπεται:

  • Εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% και
  • Θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα Δημοτικά Συμβούλια

Κάνοντας λόγο για την «πρώτη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση για το 2021» ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια».

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής, όπως αναφέρθηκε.

Ακολουθεί το ακριβές απόσπασμα από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο:

« (…) Από την ατζέντα της σημερινής ημερήσιας διάταξης επιτρέψτε μου να προτάξω την αναμόρφωση του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023 οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43 % των ψήφων. Και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου.

Μόνη εξαίρεση, η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60 %, οπότε προφανώς και οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά.

Και τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3 % όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές.

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Στην Αθήνα για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής μειώνονται σε 71 από τους 101 πού ήταν σήμερα. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής. (…) »

Επί τάπητος στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη νέα χρονιά και την πρώτη μετά τον ανασχηματισμό, τέθηκαν 10 νομοσχέδια από 6 διαφορετικά υπουργεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, σημειώνοντας ότι τα χρήματα θα διατεθούν γενναία, αλλά όχι αλόγιστα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο