Αλλαγή του νόμου ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης Αλεξανδρούπολης

Διαμαρτυρία σήμερα στις 12 μπροστά στο Δημαρχείο μετά τα λουκέτα και τα πρόστιμα του Σαββατοκύριακου  

Της Κικής Ηπειρώτου  

Συσπειρωμένους και αποφασισμένους βρήκε τους επαγγελματίες της εστίασης η επόμενη μέρα, μετά τα 4 λουκέτα και τα ισάριθμα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις της Αλεξανδρούπολης, λόγω μη τήρησης της νομοθεσίας αναφορικά με την προστασία από τον κορωνοϊό. 

Όπως έχει επισημάνει η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Και Συναφών Επαγγελμάτων, σε ελέγχους που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, διαπιστώθηκαν 4 παραβάσεις περί συνωστισμού και επιβλήθηκαν πρόστιμα από 3.000 ως 10.000 ευρώ, καθώς και σφράγισμα των καταστημάτων για 15 μέρες. Η Ένωση διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έδειξαν μεγάλη αυστηρότητα, καθώς τα επιπλέον άτομα που διαπιστώθηκε πως ήταν εντός των καταστημάτων ήταν από 11 ως 4.  

Εξάλλου, όπως επισημάνθηκε, «σύμφωνα με την ερμηνεία του συγκεκριμένου νόμου από την νομική μας υπηρεσία όταν ο ημιυπαίθριος χώρος ενώνεται χωρίς χώρισμα με τον υπαίθριο, τότε συνυπολογίζονται για το σύνολο των ατόμων και δεν μετριούνται χωριστά. Στις περιπτώσεις αυτές δεν μετρήθηκε μαζί υπαίθριος και ημιυπαίθριος με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου». 

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Επιμελητήριο, με πολύ μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών που εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του κλάδου, καθώς πέρα από τους υφιστάμενους περιορισμούς, όλοι θα πρέπει να προετοιμαστούν, υπό αντίξοες συνθήκες, για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.  

Τα μέλη του Σωματείου πρόταξαν ως βασικότερο το αίτημά τους για αλλαγή της νομοθεσίας στο σημείο που προβλέπεται 1 πελάτης ανά 2 τετραγωνικά μέτρα συνολικής ωφέλιμης, επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος Νίκος Γεωργιάδης, έχουν αποσταλεί συγκεκριμένα ερωτήματα προς το Υπουργείο και αναμένονται άμεσα οι απαντήσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους. Επιπλέον, την Τετάρτη 24/6 θα πραγματοποιηθεί ειρηνική – όπως τονίστηκε- συγκέντρωση των επαγγελματιών της εστίασης έξω από το Δημαρχείο, ενώ θα επιδοθούν τα αιτήματα προς τη δημοτική αρχή. 

Το Σωματείο έθεσε κι ακόμη ένα αίτημα με την ευκαιρία, με στόχο τόσο την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών, όσο και την αποφυγή νέας καραντίνας και περαιτέρω οικονομικής ζημίας για τον κλάδο στο άμεσο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, ζητείται από τις αρμόδιες αρχές να φροντίσουν για το σφράγισμα του τελωνείου των Κήπων, τουλάχιστον ως 1η Ιουλίου, όχι μόνο για τους υπηκόους Τουρκίας που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, κάτι που ισχύει σήμερα, αλλά και για τους Έλληνες που επισκέπτονται τη γειτονική χώρα, τις τελευταίες  ημέρες, με ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς. 

 

  

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο