Αλεξανδρούπολη: Το πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου

Οι φετινές εκδηλώσεις, τέλεση δοξολογιών και καταθέσεις στεφάνων, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις

Φωταγωγήσεις και άλλες δράσεις προγραμματίζει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Ο Ελληνισμός θα εορτάσει την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία συμπίπτει με την συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις, τέλεση δοξολογιών και καταθέσεις στεφάνων, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Το  πρόγραμμα στην έδρα του νομού καταρτίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, για τις λοιπές πόλεις – έδρες δήμων από την οικεία δημοτική αρχή, τηρούμενης της αριθμ. 52749/28.09.2006 (ΦΕΚ 1488/Β΄/6.10.2006) υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό σειράς προβαδίσματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ορίζουμε γενικά τα εξής:

  1. Γενικός σημαιοστολισμός όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, των σπιτιών και των ιδιωτικών καταστημάτων, καθώς και των πλοίων που θα βρίσκονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από την 8η πρωινή ώρα της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2021.
  2. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2021.

Ειδικά για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ορίζεται ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Ώρα 11:00: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, κ.κ. Άνθιμου.

Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, εντός του Ιερού Ναού κατά την Δοξολογία θα τηρηθούν οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας, στο ναό, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, κ.κ. Άνθιμο.

Ώρα 12:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη και κατάθεση στεφάνων σύμφωνα με το ΦΕΚ Τεύχος Β΄1119/22.03.2021 Άρθρο μόνο, σελ. 13602, αποφάσεις τροποποίησης «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVIS-19 στο σύνολο της Επικράτειας», από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, τον εκπρόσωπο της Βουλής, τον Στρατηγό Διοικητή XII Μ.Π., τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Απόδοση τιμών από δύο οπλίτες ΣΝ και έναν σαλπιγκτή.

Οι παρακάτω αρχές παρακαλούνται να φροντίσουν:

α) Η Ιερά Μητρόπολη για τις ιεροτελεστίες

β) Η XII Μ/Κ ΜΠ για τις αποδόσεις τιμών

γ) Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για τη διευθέτηση του χώρου του μνημείου, την ηχητική εγκατάσταση

δ) Η Αστυνομική Διεύθυνση για την τάξη

Τελετάρχες ορίζουμε τους Ελευθέριο Γλάνια και Σταυρούλα Κουρτίδου, υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, και τους Ευάγγελο Σιδερά και Χρήστο Κυριαζίδη, υπαλλήλους του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης τιμά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης τιμά την εθνική εορτή και την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 με λαμπρότητα, με μια σειρά δράσεων υψηλού συμβολισμού, προσαρμοσμένες πάντα στα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Υψώνουμε τη σημαία της πατρίδας μας ψηλά!
Σε μια συμβολική κίνηση και προτρέποντας τους δημότες να υψώσουν την ελληνική σημαία στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μοίρασε σε συμπολίτες μας 200 ελληνικές σημαίες.

Σημαίες και λάβαρα της Ελληνικής Επανάστασης κυματίζουν στους ιστούς
Τα λάβαρα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κυματίζουν από σήμερα στην πλατεία του Φάρου, δίπλα στο ηρώο της Δόμνας Βισβίζη και στη νησίδα στην ανατολική είσοδο της Αλεξανδρούπολης, σε ένα «μωσαϊκό» τιμής και μνήμης για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας.

Φωταγώγηση του δημαρχείου Αλεξανδρούπολης και της γέφυρας Φερών
Το βράδυ της 25ης Μαρτίου το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και η γέφυρα του βυζαντινού υδραγωγείου Φερών φωτίζονται με τα χρώματα της γαλανόλευκης.

Ζωντανεύοντας την ιστορία της Επανάστασης
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συμμετέχει στη δράση της Επιτροπής Ελλάδα 2021 : Προβολές σε κτίρια σε 18 πόλεις της Ελλάδας: “Ζωντανεύοντας” την ιστορία της Επανάστασης. Η δράση αφορά την ταυτόχρονη προβολή σε επιλεγμένα κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας, με προεξάρχον το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης, μέσα από έργα τέχνης σύγχρονα με αυτήν. Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές θα δίνουν έμφαση και στην ιδιαίτερη ιστορία και τους ήρωες της κάθε πόλης. Η δράση είχε προγραμματιστεί για την 25η Μαρτίου, εξαιτίας όμως των περιορισμών που επιβάλλει η συγκυρία, μεταφέρθηκε στις 8 και 9 Μαΐου.
Όλες οι παραπάνω δράσεις είναι πλήρως εναρμονισμένες με τα ισχύοντα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και μέσα από αυτές στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας και υπερηφάνειας πως όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε και ξεπερνάμε τις δυσκολίες.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο