Αλεξανδρούπολη: Συγκρατημένη αισιοδοξία σε εμπόριο και εστίαση

Η αγορά κινήθηκε σε καλά επίπεδα κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ ως τις 15/5 ισχύουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις
Ικανοποιημένοι και οι επαγγελματίες της εστίασης, που μετά από 6 μήνες άνοιξαν τα καταστήματά τους

 

«Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο» λέει ο λαός, παροιμία που ταιριάζει απόλυτα στις προσδοκίες που γεννά στην αγορά της Αλεξανδρούπολης η επαναλειτουργία της εστίασης, μετά από 6 μήνες. Εξάλλου, το λουκέτο στο λιανεμπόριο είχε μικρότερη διάρκεια σε αυτό το δεύτερο lockdown, με αποτέλεσμα, οι έμποροι να διαπιστώσουν ότι καφέ και εστιατόρια αποτελούν μία αδιαμφισβήτητη ‘κινητήριο δύναμη’ και για τα εμπορικά καταστήματα.

Μετά από μία ‘χλιαρή’ περίοδο, η αγορά της πρωτεύουσας του Έβρου, ιδιαίτερα κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, κινήθηκε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς, δημιουργώντας μία συγκρατημένη αισιοδοξία στους επαγγελματίες, δεδομένων πάντοτε των ιδιαίτερων συνθηκών, που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, τόσο στα εισοδήματα του κόσμου, όσο και στην ίδια τη διαδικασία των αγορών. Τα sms στο 13032 και η προσυνεννόηση των καταναλωτών με τα εκάστοτε καταστήματα, ήταν πρωτόγνωρες πρακτικές, που, ως ένα βαθμό, λειτούργησαν, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και μία γενικότερη απροθυμία του κόσμου να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αναβάλλοντας κάποιες αγορές του, που σε διαφορετική περίπτωση θα τις έκανε δίχως σκέψη. Πάντως, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, μπορεί να καταργηθεί το SMS στο 13032 για το click inside, αλλά δεν θα καταργηθεί η τρίωρη παραμονή στο κατάστημα.

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης εξέφρασε στη ΓΝΩΜΗ την αισιοδοξία του για την κίνηση της αγοράς ιδιαίτερα κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και για το γεγονός της επαναλειτουργίας της εστίασης, που αναμένεται να φέρει περισσότερη κίνηση και στα εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα, σημείωσε πως μέχρι τις 15/5 είναι σε ισχύ οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, ενώ όποιος επαγγελματίας το επιθυμεί, μπορεί να ανοίξει το κατάστημά του την ερχόμενη Κυριακή 9/5.

 

Θετικά τα μηνύματα και στην εστίαση

 

Με τήρηση των αποστάσεων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, άνοιξαν οι επιχειρήσεις εστίασης στην Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα 3 Μαϊου. Λόγω των εορτών, η κίνηση τα πρωινά της Δευτέρας και της Τρίτης δεν ήταν η αναμενόμενη, ωστόσο τα απογεύματα και τα βράδια, ο κόσμος γεμίζει τα μαγαζιά, δίχως να λείπουν οι έλεγχοι των αρμόδιων οργάνων και οι συστάσεις , ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους όρθιους πελάτες που περιμένουν να αδειάσει κάποιο τραπέζι.

Σε πολλά καταστήματα, ιδιαίτερα εστιατόρια και ταβέρνες, τα τηλέφωνα για κρατήσεις έπεφταν και πέφτουν βροχή, ενώ κάποιοι επαγγελματίες, για διάφορους λόγους, δεν άνοιξαν ακόμη και σκοπεύουν να το κάνουν τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, το βραδινό ωράριο μέχρι τις 11 στα καταστήματα εστίασης δεν θα αλλάξει προς το παρόν, αλλά μετά τις 15 του μηνός που θα ανοίξει ο Τουρισμός πιθανότατα να αλλάξει.

«Τα μηνύματα από τις  πρώτες ημέρες λειτουργίας της εστίασης είναι ενθαρρυντικά», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στη συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης.

«Πήγαμε ιδιαίτερα καλά σε περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα. Εκεί είχαμε μεγάλη παρουσία πελατών, αλλά και σε άλλες περιοχές με πληρότητα περίπου στο 60%», είπε ο κ. Καββαθάς. Σχολίασε επίσης το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, λόγω έλλειψης εφοδιασμού και ρευστότητας, «θεωρώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 20% δεν έχει ανοίξει λόγω έλλειψης εξωτερικών χώρων».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση που θα λάβει ο χώρος της εστίασης από το υπουργείο Ανάπτυξης λέγοντας, «είναι μία σημαντική ανάσα τα 330 εκ. ευρώ». Η εν λόγω πλατφόρμα θα ανοίξει το αργότερο μέχρι τις 10 Μάιου, ενώ η εκταμίευση αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του μήνα. «Η ενίσχυση αυτή θα βοηθήσει ιδιαίτερα επιχειρήσεις που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος για την απαγόρευση μουσικής υπογράμμισε πως, «είναι ένα κομμάτι των επιχειρήσεών μας και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητα μας. Ελπίζω να λυθεί και αυτό την επόμενη εβδομάδα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο