Αλεξανδρούπολη: Κίνδυνος να επιστρέψει το πάρκο Αλτιναλμάζη στον στρατό;

Σοβαρές εξελίξεις πριν λίγο στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός που προκλήθηκε μετά τη συζήτηση ενός θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, σήμερα το απόγευμα, το οποίο ήρθε υπό τη μορφή ερώτησης από τη μείζονα αντιπολίτευση, την παράταξη Μυτιληνού και  τους ανεξάρτητους Παύλο Μιχαηλίδη και Κυριάκο Αραμπατζή. Όπως είναι γνωστό, ο στρατός είχε παραχωρήσει το 2012 την έκταση του πρώην στρατοπέδου Παρμενίωνα και νυν πάρκου Αλτιναλμάζη στο Δήμο προς χρήση, μέχρι το τέλος του 2020. Στη συμφωνία προβλέπονταν μία σειρά από συμβατικές υποχρεώσεις του Δήμου προς τον στρατό, από τις οποίες, όμως μία πολύ βασική, που ήταν η ολοκλήρωση του δυτικού περιφερειακού δρόμου, δεν κατασκευάστηκε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Έτσι, πλέον, έχει τεθεί θέμα επιστροφής της χρήσης της έκτασης προς τον στρατό.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε εδώ και αρκετούς μήνες με τον στρατό, αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα, προκειμένου να βρεθεί μία λύση που θα επιτρέψει στο δήμο να διατηρήσει τη χρήση του πάρκου, στο οποίο, αξίζει να σημειωθεί πως προβλέπεται έκταση άνω των 32 στρεμμάτων για δημιουργία σχολείων. Μία από αυτές τις λύσεις είναι η ενοικίαση του χώρου, με τον δήμο να πρέπει να καταβάλει προς τον στρατό ένα πολύ μεγάλο ποσό, που ίσως ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Όπως σημείωσε ο κ. Ζαμπούκης, ο στρατός, γνωρίζοντας ότι και να λάβει τη χρήση της έκτασης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορεί να κάνει τίποτα πέρα από το να τον διατηρήσει ως χώρο πρασίνου, φαίνεται πως υπαναχωρεί και μπαίνει σε διάλογο, ώστε να βρεθεί μία λύση win-win, όπως είπε ο Δήμαρχος και για τις δύο πλευρές,, η οποία λύση αναμένεται να προκύψει μετά από συνάντηση με το Υπουργείο Άμυνας, τον στρατό και τον Δήμο τις επόμενες μέρες.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν πολύ έντονη, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι έχασε το πάρκο, κι ότι θα έπρεπε όλους αυτούς τους μήνες να είχε ενημερώσει το σώμα και τους πολίτες για την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος είπε πως αν όντως ήθελαν ενημέρωση οι σύμβουλοι για τα θέματα του Δήμου, θα μπορούσαν να ζητήσουν ενημέρωση είτε από τον ίδιο είτε από τους αντιδημάρχους.

«Δεν τηρήσαμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε το 2012, δεν κάναμε τη μεγάλη περιφερειακή, κάναμε τη μικρή που περνά έξω από τα στρατόπεδα, κι έτσι δεν μπορεί να τηρηθεί συμφωνία εκείνη», σημείωσε ο κ. Ζαμπούκης. “Προσπαθούμε να τροποποιήσουμε εκείνη τη συμφωνία σήμερα… Τι να το κάνει ο στρατός το Αλτιναλμάζη;”, σημειώνοντας πως αυτή την στιγμή ο Δήμος διατηρεί, ατύπως, την χρήση του χώρου.

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Διονύσης Μαστορόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, καταλήγοντας ότι δεν μας πήρε κάτι πίσω ο στρατός, ωστόσο, ο Δήμος δεν μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση για κάποιο νέο σχολείο στο χώρο μέχρι να έχουμε επίσημα τη χρήση του.

1 Σχόλιο

  • Γιώργος Παπαιωάννου
    Posted 2 Φεβρουαρίου 2022 09:46 0Likes

    Για ποιον λόγο ήταν βασική προϋπόθεση η κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής ? Μήπως υπήρξε δέσμευση κατασκευής συγκοινωνιακού κόμβου στη συμβολή των 2 περιφερειακών ? Πράγμα που δεν θα γίνει ? Μπορείτε να το τσεκάρετε ?

Αφήστε ένα σχόλιο