Αλεξανδρούπολη: Έρημη και παγωμένη η αγορά, παρά τις εκπτώσεις

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο φόβος και τα αυξημένα κρούσματα από την παραλλαγή Όμικρον και οι αυξήσεις σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης καρτούν τους καταναλωτές στα σπίτια τους
Κασαπίδης: Διπλάσιο το κόστος που πρέπει να πληρώσουν για το ρεύμα οι επαγγελματίες

Της Κικής Ηπειρώτου

Τίποτα δεν θυμίζει εκπτώσεις στην αγορά της Αλεξανδρούπολης, από τις 10 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν μέχρι και σήμερα. Παρά τις μεγάλες προσφορές, οι καταναλωτές, τόσο λόγω οικονομικής δυσπραγίας, όσο και λόγω του φόβου που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, δεν έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να στηρίξουν την τοπική αγορά, που εν μέσω πανδημίας και ακραίας ακρίβειας, ιδιαίτερα στην ενέργεια, φυτοζωεί.

«Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση, είναι όλα μπλοκαρισμένα», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης. «Η όποια κίνηση είναι τόσο ελάχιστη που δεν θυμίζει εκπτώσεις. Πέρα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που σίγουρα δεν βοηθούν τις βόλτες, ο κόσμος, φοβάται να βγει λόγω των πολλών κρουσμάτων. Έτσι, έχουμε το εξής παράδοξο φέτος: ενώ στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown, τα μαγαζιά ήταν κλειστά, ο κόσμος κυκλοφορούσε πολύ περισσότερο, απ’ όσο κυκλοφορεί τώρα, που τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Κάποιοι είναι σε καραντίνα και δεν μπορούν να βγουν, ενώ οι περισσότεροι φοβούνται τη μετάλλαξη Όμικρον και μένουν καθηλωμένοι στο σπίτι».

Όπως τονίζει ο κ. Κασαπίδης, είχε ήδη προηγηθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κατά την οποία, η κίνηση ήταν ελάχιστη.

«Αντιλαμβανόμαστε και τον φόβο, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα του κόσμου. Το κόστος της ενέργειας, αλλά και των ειδών πρώτης ανάγκης έχει τεράστια διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Και στα καταστήματά μας, έχει διπλασιαστεί το κόστος, είναι οριζόντια η αύξηση στην ενέργεια. Το επόμενο δίμηνο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, υπάρχει μόνο μία ελπίδα για την άνοιξη, μήπως και αλλάξει κάτι στα πρωτόκολλα για την πανδημία, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ύφεση».

Πανελλαδικά στον… πάγο το λιανεμπόριο

Το εμπόριο έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος τους, με τις αναπροσαρμογές των τιμών να κινούνται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, ειδικά σε τομείς όπως η ένδυση-υπόδηση, που δεν ξεπέρασε το 3% σε ετήσια βάση, πριν την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Σε πολλά, μάλιστα, προϊόντα δεν έχουν ακόμη περάσει οι αυξήσεις των νέων τιμών αγοράς από τους κατασκευαστές, ούτε του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων σε βάρος της μικτής κερδοφορίας τους. Η ανάγκη ρευστοποίησης των αποθεμάτων που διαθέτουν οι εμπορικές επιχειρήσεις διευκολύνουν τη συγκράτηση των τιμών, ενώ γνωρίζουν πως, για την αντικατάσταση εμπορευμάτων στα ράφια και τις αποθήκες τους, θα επωμισθούν αυξήσεις από 4% έως 20%, κυρίως για τα εισαγόμενα είδη.

Το αυξημένο κόστος της ενέργειας και της μεταφοράς είναι οι δύο βασικοί παράγοντες ανησυχίας για την αγορά, που δεν αναμένει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τα επίπεδα του 5%, πριν το πρώτο τετράμηνο του έτους και βασίζεται στη συνέχεια των επιδοτήσεων λογαριασμών και τη διάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. Σημειωτέον πως, το ενεργειακό κόστος σε πολλές εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και, κυρίως, του κλάδου τροφίμων, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των μηνιαίων εξόδων τους.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο