Aλεξανδρούπολη: Eπενδυτικό ενδιαφέρον και για το δεύτερο σταθμό LNG της Gastrade 

Εταιρείες από Αμερική και Ευρώπη, μέχρι Ασία και Αυστραλία, ζητούν πληροφορίες και εξετάζουν τη συμμετοχή τους στο νέο έργο 

Την πόρτα της Gastrade χτυπούν με το καλημέρα ξένα επενδυτικά fund, ζητώντας συμμετοχή στο δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, για τον οποίο πήρε πρόσφατα άδεια από τη ΡΑΕ. Από αμερικάνικα και ευρωπαϊκά κεφάλαια μέχρι επενδυτές και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε υποδομές LNG προερχόμενες από την Ασία και την Αυστραλία, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Κοινός παρονομαστής, η πρόθεση εισόδου τους στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου project, με τους πέντε μετόχους της Gastrade να το καταγράφουν, χωρίς φυσικά να λαμβάνονται αποφάσεις, αφού είναι ακόμη νωρίς, δεδομένου ότι το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, όπω; αναφέρει το energypress.gr.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον ενεργοποίησε η άδεια που πήρε πρόσφατα η Gastrade από τη ΡΑΕ για αυτό το δεύτερο project, του οποίου η εκτιμώμενη επένδυση ανέρχεται σε 400 – 500 εκατ. ευρώ, αφού το δεύτερο αυτό έργο θα είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας από το πρώτο. 
Η Gastrade κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), την οποία και πήρε τελικά. Το νέο έργο, «ΑΣΦΑ Θράκης», θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Το νέο FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.
Οι μέτοχοι της Gastrade είναι η κα Ελμίνα Κοπελούζου (Ιδρύτρια Μέτοχος), η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, η Bulgartransgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ με 20% ο κάθε ένας. Η Gastrade είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία έλαβε άδεια ΑΣΦΑ για το έργο του «Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης» για το οποίο πρόσφατα ελήφθη η Τελική Επενδυτική Απόφαση και τώρα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του επόμενου χρόνου. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
Από τέλη του 2023 όταν τεθεί σε λειτουργία το πρώτο FSRU, τότε αμερικανικά φορτία LNG θα μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες ακόμη και της Ουκρανίας, φτάνοντας στην ίδια τη ρωσική αυλή, μέσω Αλεξανδρούπολης. Όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση θα μπορεί να δέχεται φορτία LNG από κάθε μέρος του πλανήτη, όπως από ΗΠΑ και Κατάρ. Το υγροποιημένο αέριο αφού πρώτα θα αεριοποιείται στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, θα εισέρχεται στο εθνικό σύστημα αγωγών και από εκεί μέσω του έτοιμου, τότε, ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, θα μεταφέρεται στη Βουλγαρία, και μετά, μέσω ενός συστήματος διασυνδετηρίων αγωγών, θα μπορεί να διοχετεύεται σε Σερβία, Ρουμανία και Β. Μακεδονία. Δεκάδες εταιρείες γειτονικών χωρών, από ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και traders ζητούν να κλείσουν χωρητικότητα στον FSRU, ενώ το ίδιο ισχύει για παραγωγούς φυσικού αερίου που θέλουν να πουλήσουν αέριο στα Βαλκάνια. Για ένα έργο, προϋπολογισμού κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, με τεχνική δυναμικότητα κοντά στα 5,3 bcm το χρόνο, η Gastrade, η οποία και το υλοποιεί, δέχεται αιτήματα για δέσμευση χωρητικότητας από 500 εκατ. κ.μ. έως και 1 δισ. κμ. Εκ των 5,3 bcm, τα «κλειδωμένα» είναι τα 3,1 bcm, με την Gastrade να συζητά με ενδιαφερόμενους traders και άλλους παίκτες για να κλείσουν τα επιπλέον 2 bcm, αναφέρεται στο energypress.gr.
Όσο για τον μεγάλο στόχο λέγεται Αν. Ευρώπη και Ουκρανία. Το δε, μέσο για να φτάσει το LNG ως εκεί, ο παροπλισμένος σήμερα Trans Balkan Pipeline. Ένας αγωγός που κάποτε τροφοδοτούσε και την Ελλάδα, αλλά από το 2020, οπότε και αντικαταστάθηκε από τον Turkish Stream, έπαψε να λειτουργεί. Στο νέο πλέον περιβάλλον, η αχρησιμοποίητη υποδομή που ξεκινά από την Ουκρανία, διασχίζει τη Μολδαβία και Ρουμανία για να φτάσει στη Βουλγαρία, όπου σπάσει σε δύο τμήματα, ένα προς Ελλάδα και ένα προς Τουρκία, θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο. Εφόσον με την κατάλληλη επένδυση γίνει αντίστροφης ροής, σε συνδυασμό με τον υπό κατασκευή ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB και τα παρακλάδια του, η παραπάνω εγκαταλελειμμένη υποδομή είναι σε θέση να στέλνει φυσικό αέριο στην Ουκρανία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι Βουλγαρία και ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις πάνω στο συγκεκριμένο project.  

 

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο