efhmerida1

Αλεξανδρούπολη: Έντομα και ξηροθερμικές συνθήκες “σκοτώνουν” τα πεύκα

Σε νέες υλοτομήσεις ξερών και ημίξερων πεύκων που έχουν προσβληθεί από έντομο, προχωρά το Δασαρχείο της Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή της Μάκρης, διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα της ξήρανσης των δέντρων εξαπλώνεται.
Είχε προηγηθεί, προ τριμήνου περίπου, η κοπή περισσότερων των 50 πεύκων, πολλά εκ των οποίων στο αλσύλλιο του περιβάλλοντα χώρου της δημοτικής κατασκήνωσης Μάκρης, ενώ υλοτομήσεις θα κάνει ο δήμος Αλεξανδρούπολης και εντός του περιφραγμένου χώρου της κατασκήνωσης, καθώς και εκεί, πλέον, είναι αρκετά τα πεύκα που έχουν προσβληθεί και πρέπει να απομακρυνθούν πριν το έντομο μεταφερθεί στα εναπομείναντα υγιή. Σε άμεσες κοπές ξερών ή ημίξερων πεύκων θα πρέπει να προβούν και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός των οποίων υπάρχουν δέντρα που έχουν προσβληθεί.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, εξήγησε πως το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, αφού, όπως αναφέρθηκε στην προ ημερών συνάντηση που είχαν οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της βόρειας Ελλάδας, διαπιστώθηκε πως «δυστυχώς, το φαινόμενο της ξήρανσης πεύκων εξαιτίας της παρουσίας εντόμων-εχθρών, εμφανίζεται σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και σχετίζεται άμεσα και με την κλιματική αλλαγή».
Το Δασαρχείο, ήδη από τον Οκτώβριο του 2024, είχε συλλέξει με εντομοπαγίδες δείγματα του εντόμου, τα είχε στείλει στο ΕΘΙΑΓΕ στη Θεσσαλονίκη, έλαβε οδηγίες και ακολούθησε τη σύσταση των υλοτομήσεων, ενώ τοποθέτησε και εντομοπαγίδες σε κάποια σημεία, για να περιοριστεί ο πληθυσμός του εντόμου, η παρουσία του οποίου είναι αποτέλεσμα ενός κακού συνδυασμού: Των έντονων ξηροθερμικών συνθηκών των δύο προηγούμενων καλοκαιριών και των καμένων εκτάσεων από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2023.
Το αισιόδοξο στοιχείο που παρατηρούν οι επιστήμονες, ωστόσο, είναι ότι σε σημεία που τα πεύκα ξεραίνονται, η φύση έχει ήδη ανταποκριθεί και δίνει ώθηση στην ανάπτυξη κυπαρισσιών, «που είναι πιο ανθεκτικά και είναι πολύ πιθανό να είναι το επόμενο είδος που θα επικρατήσει στις πευκόφυτες εκτάσεις που τώρα προσβάλλονται».
Ο κ. Πιστόλας πρόσθεσε πως σε περιόδους διαταραχής του φυσικού περιβάλλοντος, οδηγός θα πρέπει να παραμένει η ίδια η φύση και η ανθρώπινη παρέμβαση να περιορίζεται σε ενέργειες που απλά θα μειώσουν τον κύκλο της διαταραχής.
Χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας της φύσης, όπως είπε ο Δασάρχης Αλεξανδρούπολης, είναι και αυτό που παρατηρείται σε καμένες εκτάσεις του δήμου Αλεξανδρούπολης, οι οποίες είχαν αναδασωθεί τη δεκαετία ’50-’60, και μετά τις φωτιές του 2023 η αναγέννησή τους γίνεται φυσικά, με κουμαριές, οι οποίες προϋπήρχαν των αναδασώσεων.
Τέλος, ο κ. Πιστόλας αναφέρθηκε και στην απειλή που υπάρχει για τα πλατάνια, η οποία ξεκίνησε από τις νότιες περιοχές της Ελλάδας και σταδιακά μεταφέρεται όλο και πιο βόρεια, έχοντας φτάσει πλέον στην περιοχή των Σερρών. «Για να προστατέψουμε τα πλατάνια της Θράκης, έχουν τεθεί σε ισχύ προληπτικά μέτρα, όπως οι απολυμάνσεις των εργαλείων των υλοτόμων που έρχονται στην περιοχή μετά από εργασίες υλοτόμησης που έχουν κάνει σε άλλες περιοχές, οι οποίες έχουν ήδη προσβληθεί».
ΕΡΤ Ορεστιάδας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr